sobota 15. června 2013

Mělnický vrkoč 2013. Fotografie z folkloru hrají barvami.


Když se řekne folklor, tak si můžeme představit cokoliv. V našich zeměpisných šířkách, se nám zpravidla vybaví Morava, kroje a nejspíš cimbálovka . Jenže i v Čechách máme oblast kolem Domažlic a Strakonic, která je v našem povědomí spjata s folklorem a slavným dudákem Švandou. A my, kteří žijeme zde v Mělníku, tak víme, že tu máme soubor Jarošovci, či i Jarošáček.


Doba už je taková, že zejména tady v Čechách je folklor takovým spíše menšinovým žánrem a tak je skoro s podivem, že tu úspěšně pořádáme každý rok akci Mělnický vrkoč. Ta dnes ustoupila na zámecké nádvoří, aby udělala na hlavním náměstí místo jubilejnímu 20. ročníku Mělnické Jizerské 50ky, kam se chystá plno lidí. Koho snad netáhne recesní lyžařský závod úctyhodného sportovního a pivního výkonu, tak jde na ,,Špejbls helprs", čili české metálové AC/DC.


Nádvoří však bylo zaplněné....


....a podium hrálo kromě lidové skočné písničky barvami krojů.


Takové kroje měli ti nejmenší.


Potěšilo mě, že jsem tu spatřil také takový lidový nástroj, jako je vozembouch řízlý valchou. Ten jsem mimochodem ( podobný) naposled spatřil ve výbavě úspěšné hudební tyrolské popové folkové kapely die Mayrhofner.


A pak se mi samozřejmě líbil nástroj, který patří neodmyslitelně nejen k folku a dudáku Švandovi i historické hudbě, ale i k pop-muzic. U nás to na ně umí pěkně rozjet kapela Navostro a jinak samozřejmě úspěšně doprovází třeba OMD či Roda Stewarda.


Pokud vás fotografie a článek motivoval, tak můžete přijít ještě na festival zítra. Stránky festivalu jsou http://www.vrkocfest.cz/ , ale hlavně mě zklamalo, že tam vůbec nemají fotogalerii.


Svatováclavská ulice dnes žila nejen jarmarkem a festivalem, ale natáčel, se tu i film. To snad příště.


Málem bych zapomněl. Tak nějak vypadala atmosfera na zámeckém nádvoří.


Krásné zátiší s kontrabasem. Také nástroj s neuvěřitelnou historií a užitím.


Jarošovci se připravují.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat