neděle 26. srpna 2018

Poslední srpnová sobota na Mělníku v obraze. Kromě neobvyklé podezřelé aktivity v těsné blízkosti Polabského mlýna uvidíte budovu, která by mohla nést titul ,, nejmodernější ve městě", ale bohužel i i budovy umírající a prožijeme nezvyklou chvilku u řeky Labe, kde se trochu rozpovídáme.


Poslední srpnová sobota vybočovala tak trochu ze standardu horkých dní, které nás provázely prakticky celou hlavní turistickou sezónu. Mnozí jsme totiž zaznamenali občasné poryvy studeného větru od SZ a velmi zataženou oblohu s náznakem déště.

Když k tomu přidám současnou komplikovanou dopravní situaci, tak mi přišla, jako nejvhodnější taková malá procházka po obvodu historické části města. Proč se konečně nepodívat někam, kde člověk dlouho nebyl ?


Obrazovou procházku začnu za mělnickým zámkem. Je sice krásné pomalu procházet ulicemi historického středu města a těšit se vším, co nás obklopuje, ale nakonec stejně mnozí nejraději spočineme za zámkem, kde je zkrátka krásně.

Kolik jen básníků a dalších významných osob, se již rozplývalo nad pohledy do zdejšího kraje, a to jsem včera zavadil o dvojici ( On z Prahy a ona provdaná do Holandska (Nizozemí), která na moji otázku : ,, A byli jste také u vyhlídky na České Středohoří?" odpověděla s úžasem ve tváři záporně

Tentokrát však nevolím záběr kvůli výhledům, ale abychom si uvědomili, že čas vinobraní je již za dveřmi.
.

Sejdeme trochu níže do Macharovy ulice a máme tu první budovu, která snad nikdy nebude vypadat tak, jak by měla. Díky dějinám města dnes víme, že tu dokonce kdysi bývala hospoda, ale převážná část těch starších dnešních žijících občanů města ji zná již jako dětskou nemocnici.

Právě tady jste dostávali všechny ty nepříjemné injekce a sladké sirupy od moc příjemných doktorek i sestřiček, a kdo měl smůlu, tak si vedle na pokojích i nějaký čas poležel. Až v 90. letech 20. století, se dětská nemocnice přestěhovala na polikliniku a od té doby i přes občasné krátkodobé aktivity různých služeb, které se tu občas vyskytují, nám budova chátrá.

Dokonce si už ani nejsem jistý, zda od 90. let dostala již jednou novou fasádu, nebo ne, ale sami vidíte, že její stav je žalostný. Opadá omítka, balkon se rozpadá, zkrátka hrůza. Přitom jde o jednu z nejhezčích staveb ve městě.



Pojďme si spravit náladu a podívejme se naopak na designově nejmodernější budovu ve městě, která v našem městě letos vyrostla. Nejsou snad  u nás jediné regionální noviny, kde by zadní  strana patřící inzerci nepatřila z valné části pracovní nabídce ve firmě Erwin Junker.

Na své okružní procházce kolem historického středu jsem volil trasu tak, abych naposled přešel rušnější dopravní komunikaci právě u mělnického koupaliště, a abych nikde neprocházel dvakrát. Toho docílíte jedině tak, že půjdete ulicemi Řípská, Blahoslavova, Panešova, Čertovská, Nůšařská, Legionářů, Plavební.... Jedině tak se vyhnete té otravné dopravě.


Polabský mlýn. Zdejší aktivity jsou na mrtvém bodě, vlastník je známý. Zde je několik odkazů na články, které byly věnovány v minulosti Polabskému mlýnu.

http://soutok.blogspot.com/2016/02/cekaji-polabsky-mlyn-na-psovce-lepsi.html

http://soutok.blogspot.com/2016/07/bude-se-neco-dit-s-polabskym-mlynem.html

http://soutok.blogspot.com/2017/04/kdyz-na-blatech-zaprsi-stoji-to-za-to.html

http://soutok.blogspot.com/2017/06/nedelni-podvecer-na-novem-moste.html

Asi se mnou budete souhlasit, že budova je již ve velmi špatném stavu a budeme nakonec rádi, že můžeme jezdit aspoň poněkud nečekaně do Liběchova. Je to určitá tragedie.

http://soutok.blogspot.com/2017/08/melnicane-se-jiz-brzy-podivaji-do-mlyna.html

http://soutok.blogspot.com/2018/04/pravidelne-prohlidky-vodniho-mlyna-v.html




V médiích, se již mnohokrát psalo o touze přístavu expandovat a zdá se, že se tu již v tichosti připravují první kroky. Účel stavby se raději ani neuvádí, jak to bývá obvyklé.


Nechce mi doufám nikdo tvrdit, že se tu konečně někdo rozhodl udělat z této přírodní části Mělníka krásnou přírodní parkovou lokalitu, nebo že se tu dokonce buduje mlýnský náhon :-)?


Hladina říčky Pšovky díky budování nepatrně stoupla, což se líbí kačenkám a nutriím, kterým se tu líbí. Jen by to chtělo dát práci těm nezaměstnaným a pokácet ty náletové dřeviny směrem ke kostelu sv. Vavřince na Pšovce. Pak by tu byl opravdu pěkný park.

 A když už by byli u toho, tak to mohou prořezat až k lávce pro pěší, která vede od nádraží ČD k autobusovému nádraží. To je takový problém jít někdy pěšky a podívat se, jak to vypadá za koupalištěm, nebo za psincem atd. ? To už není Mělník, páni radní ?


Zašel jsem se na to tedy podívat z druhé strany, kde neporušuji zákaz vstupu na staveniště.


Poslední dva mostky, a pak už ústí Pšovka do Labe. Právě tam jsou instalovaná bezpečnostní protipovodňová vrata.

http://soutok.blogspot.com/2016/08/ricka-psovka-v-melniku-jak-ji-vubec.html

http://soutok.blogspot.com/2016/08/ricka-psovka-v-melniku-jak-ji-mnozi.html


Tak co tam asi dělají ? Vypadá to na nové zpevnění břehů a v místě nejspíše povede další most. Kde jsou nějaké podrobnější mediální zprávy ?!


Roura odvádí vodu z první umělé hráze o několik metrů dále pod druhou umělou hráz, která slouží jako jez pro odvod zbylé vody mezi oběma umělými hrázemi.




Pojďme tedy zase dále a pokochejme se aspoň hezkou uměleckou mapou okolí města na trase. Než dojdete do Rybář, můžete se zastavit v tamním vinařství pro víno.


Dlouho jsem přemýšlel, proč tu jsou ty kamenné kvádry a možná už tuším. Kdysi ( 17.2. 2016) jsme tu s Martinem Klihavcem  trochu besedovali na vzpomínkové téma o restaurační lodi, která tu měla v druhé polovině osmdesátých let po vzoru Děčína vyrůst.

http://soutok.blogspot.com/2016/02/jeste-v-roce-1989-stala-pod-melnikem-u.html

A zde je odkaz na článek, který té diskusi předcházel : ( z 16.2.)

http://soutok.blogspot.com/2016/02/melnik-si-nemuze-najit-cestu-k-vode-pod.html

Právě v těchto dnech, se na facebooku pana Lojky objevily nějaké fotografie k tomuto téma, tak na ně koukněte:

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571

Vlastně jsme se setkali asi o dva roky později s fotografiemi, které pro nás zachránil místní fotograf :-). Jak je to fajn, když se někdo najde, kdo u něčeho byl a zvěčnil to. Skutečně, snímky pana Lojky, které se objevují v jedněch regionálních novinách mají pro nás pamětníky neskutečnou hodnotu a jsou milým pohlazením minulosti.

Naskýtá se tedy možnost, že by se na těch kvádrech mohla jednou nějaká restaurační loď objevit. Asi je to nápad, který vznikl pod vlivem zde kotvících výletních lodí. Taková restaurace v interiéru pro spíše zahraniční turisty.


Přívoz pod městem jsem tu již několikrát vyfotil, ale pomalu si uvědomuji, že končí jeho historický čas. Převezl  v sezóně opravdu mnoho cykloturistů.


Loď jménem Florentina již znáte.
Prvně ji mám v článku o Poděbradech ...

http://soutok.blogspot.com/2015/08/i-takto-muze-vypadat-zivot-u-reky-labe.html


.... a dokonce tu mám někde v jednom článku napsáno, co zde tato výletní loď vlastně obsluhuje.


Za  starým mostem ( Strakův most), se nám doslova otočila o 90 stupňů, jako most mezi oběma břehy. Ostatně, lodi kotví proti proudu toku řeky.


Abych to mohl co nejlépe vyfotit, tak jsem si dovolil snad vůbec prvně vkročit na molo našeho veslařského klubu a vlastně přinést neobvyklý snímek. Vychutnejte si tak tímto snímkem  pohled na budovu našeho veslařského klubu a zavzpomínejte na spolužáky a kamarády, kteří usedli sobě pro radost k veslům a nám dalším umožnili jim a našemu mělnickému klubu fandit při případném závodu.



Zrovna v tu chvíli připlul od Prahy po laterálním kanále překvapivě  tlačák ( remorkér) a mířil dále po Labi.

Přišlo mi komické, jak se na takovém kousku řeky náhle setkala tři plavidla ( výletní loď, přívoz téměř v centru řeky a nákladní loď), protože jsem o nějakých 10 - 15 minut dříve meditoval před mostem o tom, že vlastně ten převozník může být rád, že je nízký průtok a lodní doprava usnula :-). Že tu žádné lodi prostě téměř neplují.

Jenže, pod Mělníkem je pořád 250 cm hloubky a nebude se to o mnoho lišit v jiných městech na řece, až kamsi ke střekovskému jezu.


Zdánlivě se zdá, že je to krásná romantická fotka ze sobotní procházky. Pamatujete si ale, že ty stromy vlevo tu byly původně vysazeny proto, aby se časem po určitých vzdálenostech zasadily ke břehu, jako alej, která má chránit chodce a cyklisty před sluncem ? Opět pochybení někoho vlivného.

Ale což, snad to někdy někdo napraví. Snad bude mezi starými lázněmi a Hadíkem u řeky asfaltka, a třeba právě na Hadíku bude nějaké posezení atd. atd. Už je to únavné. Věřte mi, že už je to někdy únavné takto pořád hecovat veřejnost, ale žijeme nyní v době, kdy každý může přispět svým veřejně vyřčeným názorem k celkovému obecnému blahu.

 Znám hodně lidí, kteří vám mezi dvěma páry očí řeknou, že máte pravdu, a že by to bylo moc fajn, ale že s tím nikdo nic nenaděláme, protože ti vlivní mají úplně jiné zájmy a starosti, a stejně je nikdo odtamtud nevykope, jak to mají vše propracované.

Pravda je však mnohem složitější. Ono je toho tolik k zlepšování a nejvíc hoří asi doprava, jejíž nárůst přišel nezvykle rychle a k jejímuž řešení, se i pro náročnost situace nikomu z vedení města v uplynulých 50 letech moc nechtělo.


Nejspodnější chatička u řeky je takovým malým zázrakem. V roce 2002 z ní koukaly pouze tři komínky a kousek samého vršku střechy.

Podívejte se na záběry z povodní 2002:

http://mujmelnik.webzdarma.cz/Povodne.html

A i tak sem občas přijede auto z Prahy ( byly časy, kdy jste podle SPZ poznali přesně okres bydliště majitele a nejen kraj) s postaršími lidmi a žje se tu dál


Staré lázně jsou chatou pražských potápěčů a vyrostla tu na pozemku za plotem taková nenáročná a docela praktická ozdoba :-). Hezký větrníček potvrdil, že vítr se v sobotu táhl údolím podle řeky, tedy přesně od SZ na JV.

Pak už jsem vystoupal do Polabského parku, kde vás potěší cedule, která říká, že tam od května letošního roku, až do roku 2020 bude probíhat revitalizace. Zatím tu jsou nové a nepoškozené lavičky ( Jak dlouho ?) a čeká se nějaké prořezání stromů a dřevin. Tak proč ne ? Aby však měly věci smysl, tak je potřeba je nějak ošetřit před vandalismem.

Okruh se uzavřel, září a vinobraní je za dveřmi a málokdo si uvědomuje, že se nám velmi přibližují komunální volby, kdy se budeme opět snažit vybírat nějaké lidi, o kterých si myslíme, že jsou nakloněni našim myšlenkám. Kdo to s kým nakonec slepí, je jako vždy ve hvězdách a nemusí se nám to nakonec líbit, jak to známe třeba i z parlamentní politiky, ale konečně i z té regionální.

S tím už nic nikdo nenadělá a taková jsou pravidla hry. Nezbývá, než věřit v dobré zítřky. Teď si však ještě užívejte pěkného počasí, výletů, akcí, jubilejního Mělnického vinobraní a nebojte se na serveru  Mělníčku ....
http://melnicek.cz/  využívat toho, že můžete přinášet své nápady a představy o tom, jaký život by se vám u nás doma líbil. Pokud radní pracují pro lidi, tak by měli komunální diskusní web číst.

Píšu to proto, že tu byl před 12 lety vytvořený web, jaký nám může leckteré město závidět a jeho obyvatelé, se po čase dobrovolně zřekli tohoto výdobytku užívat. Zřekli se toho, že mohou svými názory a představami ovlivňovat život ve svém městě a užívají ho k pouhé soukromé inzerci.

Není to hřích ? Není to škoda ?

Aktualizace 28.8. v 17 hodin:

Práce na říčce Pšovce prý souvisí s problémy kolem  spouštění protipovodňových vrat, jejichž funkčnost je třeba občas ověřit. Tak to aspoň tvrdí lidé z této lokality.

Žádné komentáře:

Okomentovat