neděle 20. srpna 2017

Mělničané se již brzy podívají do mlýna. Víte do kterého ? Panoramatický pozdrav z Rymáně.


Papouškův mlýn v Liběchově v roce 2013. Jen stěží jsem hledal, co by stálo za fotografii. Vchodové dveře.

Snad každý den, se dívám, které články na Soutoku čtete. Většinou to je tak, že nejvíce čtenářů má nejnovější článek, pak je tu  propast a zbytek jsou již jen jednotlivci. To tak bývá.. A zrovna nedávno vás  začalo překvapivě nejvíce  klikat na článek o větrném mlýně u Vrátna.

Také jsem celý půlrok občas vzpomínal, jak to tam pan Aleš Křemen válčí, a kdy se někde na facebooku, nebo v novinách dočtu o slavnostním otevření, jak bylo k tomuto roku tak nějak slibováno, ale sami vidíte při pohledu na ...https://www.facebook.com/mlynvratno/  , že to tam nějak ohledně informací z horké současnosti  zmrzlo.


Papouškův mlýn má podobnou tvář, jako kolega na Pšovce ( fotografie Polabského mlýna přes Labe)

Podobně je tomu i ohledně Polabského mlýna na Pšovce, jehož majitelem je pan Fiala, který nedávno dal velmi pěkný kabát starému špýcharu v Malém Újezdě. Zde je situace o to horší, že se mlýn nachází v blízkosti největšího přístavu v ČR a ten je sám o sobě předmětem velkých plánů. Očekává se v blízkosti přístavu vybudování železničního mostu a  propojení obou tratí ( 072 a 090 jízdního řádu), jak jsem někde četl, nebo je to možná i zde v nějakém článku. Očekává se zvýšení lodní přepravy a je tu i tlak na další rozšíření přístavu. Dle mého názoru by bylo škoda, kdyby Mělník přišel o tuto budovu v blízkosti samého města, která může být velkým turistickým přínosem, ale to je věc pro ty povolané strany a plodnou diskusi majitele, města i přístavu.


Zbytek stavidla u mlýna.

Obrovské překvapení přichází z Liběchova. Jak se dočítám v novinách, tak tamní mlýn má skoro rok nového vlastníka a ten má s mlýnem plány, které se snad musí nám všem líbit. Již mnohokrát jsem vzpomínal na mlýny Štampach,Kroužek, či Mlčeň, nebo válcový mlýn v Rousovicích, které jsou v podstatně lepším stavu, ale bohužel neslouží k tomu, co by se nám mnohým líbilo.

A tak zpráva z novin působí, jako balzám na duši. Konečně je tu zase projekt, který se snaží, aby nás obklopovala další krásná věc. Je vždy nádherné, když znovu ožívají staré mlýny, pivovary, lokálky, sklepy, viničné stavby, ruiny hradů, objekty lehkého opevnění......

Z tisku. Mělnicko, strana 16.

V rámci DED , se často dostávají návštěvníci do krásných míst, kam se jinak běžně nedostanou, nebo jen při určitých příležitostech. Tak jsme se mohli v minulosti podívat do skutečných mělnických sklepů, které nepatří k zámku a k muzeu, do kostelů v Mělníku i v okolí, na baštu v Jungmannových sadech i do vodárenské věže, do centra budhismu na Slavín v Tupadlích, do přízemí liběchovského zámku i interieru tamního včelína a nyní tedy můžeme využít možnost k návštěvě liběchovského mlýna.

Papouškův umělecký mlýn pro vás bude otevřený v neděli 10. září od 16 hodin v rámci DED. Myslím, že zájemci by neměli mít s tímto termínem problém, pokud ovšem během víkendu nezapomenou :-). Neviděl jsem ještě program DED 2017, ale věřím, že po loňském obrovském úspěchu DED v Liběchově toho bude možné navštívit v Liběchově více. ( zámek, kostelíček, včelín, ....?)


Mlýn u Vrátna? Bohužel žádné nové zprávy.



Zachrání ještě někdo Polabský mlýn, nebo je určen k obětování, jako byly určeny kdysi mělnické sklepy pod náměstím Míru ? Informace z Tepu regionu v roce 2005 k situaci v 90. letech 20. století. Jaká je současnost ?? Ticho.



Překrásné panorama nad  osadou Rymáň.

Na jaře jsem tu psal takový velmi pěkně sledovaný článek o vrchu nad obcí Strážnice, odkud může být vidět i skoro 100 km vzdálený Klínovec a zavítal jsem i do Chodče. Dokonce jsem tehdy dostával  potěšující zprávy od příbuzných a jejich známých, že na facebooku mělnické skupiny
 https://www.facebook.com/groups/488911344564704/ je odkaz, a prý na nějakém Soutoku napsal Standa Švec milou připomínku jejich obcí, čímž mu děkují :-).

Tak dělám to pro radost, píšu o tom, co mě baví a na co mám náladu, a pokud se to někomu líbí a je ochotný to šířit třeba na https://www.facebook.com/groups/488911344564704/ , tak proč ne, že? Tím větší smysl to má.
Ovšem, poslední dva měsíce doznal facebook mělnické skupiny změn a já si tam dnes v uzavřené skupině už případné inspirační informace nepřečtu a slouží mi z regionálních zdrojů spíše Mělnicko a Mělnický deník

Do Strážnice na kopec jsem se od té doby ještě několikrát podíval a kdosi vysekal v poli cestu tak, že od koncové lavičky za samotným vrškem lze pokračovat přímo do Chodče, aniž by bylo nutné se vracet do Strážnice, což umožňuje okružní procházku kolem menhiru u silnice zpět. Místo je to krásné, jak pro rozjímání, tak pro rozhled, ač aspoň menší rozhlednička typu Kadlín-Hradiště by se tu užila, ale z hlediska rozhlasového příjmu, se zatím neosvědčilo:-).

Takové oblíbené místečko leží nad osadou Rymáň na druhém konci Strážnice, kde je také nádherný, nikoliv však kruhový rozhled a navíc v rozhlasovém pásmu DAB+, se podaří i za nepříliš příznivých podmínek načíst do paměti přístroje multiplexy z Bavorska a Durynska, takže jsem již teď zvědavý, co zde přinesou podzimní mlhy, které přináší někdy až neuvěřitelné dálkové záchyty.

. Za nepatrných podmínek již stanice z těchto dálek hrají Vždyť vrch Ochsenkopf ( 1024 m.n.m.) v bavorské části Horní Franky https://cs.wikipedia.org/wiki/Horn%C3%AD_Franky je odtud vzdálený 196 km vzdušnou čarou, což představuje pro pásmo 174- 240 MHz větší překážku, než je pro klasické VKV (FM) 87.5-108 MHz, ovšem kvalita poslechu  je při dosažení vysílače, pak podstatně vyšší a bez rušení. Dobrá nejistá venkovní výzkumná zábava, na rozdíl od nudného stoprocentního internetového příjmu :-). Vše má ale své klady i možnosti. Etnickou hudbu z jiných částí světa uslyšíte jen na netu.

...   https://cs.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting



Žádné komentáře:

Okomentovat