úterý 16. února 2016

Mělník si nemůže najít cestu k vodě pod sebou. Chcete to jinak?


V minulosti po povodních občas voda odhalila kolejnice z časů, kdy zde ještě žil přístav nákladních ( směr Pšovka)  i osobních lodí. ( směr veslařský klub). Dnes je již nenajdete, protože tu je nějaká docela přirozená touha něco vytvořit, která nikdy nedojde naplnění.

Když jsem se nedávno dočetl v médiích, že by snad mohly ve čtvrti Rybáře vyrůst sluneční lázně, tak jsem si nějak vůbec nedokázal situaci moc představit. Je to tím, že ať se podíváte na jakékoliv staré dokumentární filmy, filmy pro pamětníky, nebo i historické pohledy Mělníka z 30. let 20. století, tak skoro každý z těch lidí, co se někde sluní, tak nakonec končí v řece. A aby někdo plaval v Labi, tak to se mi ještě spatřit nepoštěstilo. Nicméně, jedna věc se mi líbila určitě. Snad se tam začne konečně něco dít. Je už snad jedno co, ale konečně tahle společnost, se snad dokáže vzpřímit a prolomit tu šílenou neschopnost.


Tato hospoda u mostu, který sice nese jméno veslaře Straky, ale mělničtí mu stejně říkají starý, prý snad ještě v 70. letech 20. století fungovala. Před několika málo lety jsem tu sice zaznamenal pokus o comeback, který však ani dobře dopadnout nemohl. Inu, kde nic není, ani..

O oživení čtvrti Rybáře, se pokoušeli naši představitelé již v dobách před rokem 1989, když se zde snažili snad po vzoru Děčína, vytvořit jakousi restauraci v podobě lodi, která však nestála ukotvena přímo v řece, jako pražské botely, ale měla být usazena na jakési železné konstrukci. A to by mohlo být téma pro našeho kronikáře, který by třeba o těch pro mě již jen velmi matných vzpomínkách jistě o projektu sehnal nějaké materiály, nebo snad dokonce fotografie. Myslím, že projekt tenkrát skončil položením základů.


Kdo se zatoulá k řece, tak tu může občas obdivovat nějaká zahraniční plavidla s turisty, kteří odtud v mnoha případech odjíždí autobusy do Prahy. V 90. letech řada zahraničních plavidel pokračovala dále laterálním kanálem.

V novodobé historii, se povyk kolem čtvrti spustil ve chvíli, kdy médii prolétla zpráva, že by zde Jiří Lobkowicz rád postavil jakýsi hotel. Skutečnost je dnes taková, že tu stojí pouze molo zahraniční společnosti Viking river cruises a v dostatečném odstupu od ní, se teprve sezonně objevuje molo pro výletní lodi, které město na tu, či onu sezonu zrovna získá pro výletní  plavby pod městem. Jinak tu skutečně nikde nic není a jen občas sem někdo zajde, aby se z toho našeho malého vršíčku také aspoň skutálel někam jinam, třeba k vodě, když už kolem nás teče.


Nijak jsem se nepídil po tom, co vlastně tato budova v lokalitě Hadík byla a zda mohla sloužit i jako nějaké restaurační zařízení. Pravdou je, že jsem tu v minulosti zahlédl několikrát pokus aspoň o vytvoření občerstvovací stanice.

Skutečně bychom asi kolem Labe i Vltavy hledali dost obtížně jiné město, které by se nepokusilo nějakým způsobem vyjít těm řekám vstříc, ale je pravdou, že Mělník je díky poloze svého historického středu určitým unikátem. Může se někdo domnívat, že je dobře, že je u nás kolem té řeky tak mrtvo, a že právě to je ta správná atmosféra pro procházky. Ostatně, když kolem řeky projdete, tak spatříte mezi stromy i různá ohniště, která si tam udělali rybáři, nebo ti, kteří zatoužili strávit nějakou romantickou noc u řeky.

 Jiný člověk, který zavítal jinam, tak zase může být nadšený tím, jak se jinde k řece do blízkosti měst dostaly všelijaké organizované občerstvovny i restaurace s otevírací dobou dlouho do noci, které tu vznikly díky mnoha dalším aktivitám. Ono totiž jedno navazuje na druhé, a tak dnes máme právě ty různé sportovní areály, půjčovny plavidel, dětská hřiště, někde i letní kina, jachtingkluby a nevím co ještě právě také u té vody.

Na posledním snímku se pokochejme pražským historickým kolesovým parníkem, který možná ještě dnes pluje aspoň 2x o prázdninách místo na Slapy, také do Mělníka, ale cena za plavbu už je šílená. Zde snímek z roku 2005.

Když jsem si dnes v Mělnickém deníku přečetl článek http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/melnik-prisel-o-nadeji-na-leto-ve-slunecnich-laznich-u-labe-20160215.html , tak mě osobně trochu zamrzelo, že tam zase bude .... víte co . Dostal jsem ale námět na anketu, jako víno. Dnes už je jedno, zda jde o politiky regionální, republikové, nebo evropské, protože často slýchám, že jdou všichni proti zájmu svých občanů. Tak se uvidí, když se zapojíte.

Dnešní otázka bude mít jen jednoduchou odpověď. Chcete mít kolem historického středu města na kopečku mrtvo a krajinu jen na vycházky, nebo se chcete přiblížit jiným městům, kde to žije i dole u řeky a možná i někdy až do pozdních hodin ? Při procházkách v parném létě u řeky jsou občerstvovny rájem pro místní i cykloturisty.

Také v minulém článku je anketa ( dvojanketa) a není nijak složitá. V první tabulce vyberete asi z 10 možností právě tu, která vám připadá pro vás, jako nejdůležitější důvod, proč jste zde na Mělníku spokojeni. Rozmanitost je jasná. Každý člověk preferuje něco jiného. Někdo je hrdý na historii svého města, jiného spíše zajímá současná pohoda v podobě posezení v restauraci, třetí si pochvaluje polohu města atd.

Ve druhé anketě si naopak můžete zanadávat třeba na dopravní problémy, špatně provedené práce, na práci radnice a opět mnoho dalších možností.

Zkrátka, to co někteří klepete v diskusích na Mělníčku, tak teď můžete také krásně graficky vyjádřit. Na anketách je totiž krásné, že jsou natolik anonymní a nenáročné pro čtenáře, že často v hojném počtu vyjadřují skutečnou pravdu, kterou by se leckterý patolízal bál jinak přiznat.

Žádné komentáře:

Okomentovat