neděle 19. srpna 2018

Závěr prázdnin a začátek září přináší zajímavé akce. Mělnický Strakův most spěje pomalu do finále. Mělník má také u řeky svoji romantiku, aneb lekníny na Labi.


Také závěr prázdnin a začátek září přináší zajímavé akce. Jak jsem tu nedávno někde psal, tak kvůli nekončícím vysokým teplotám nemám vůbec chuť někam jít, natož cestovat, ale to vůbec neznamená, že se kolem nás nic neděje. Svědectvím o akcích jsou plakáty po městě, média a v neposlední řadě některé z nich prezentuje Mělníček, nebo o nich čtete i zde na webu Soutoku.

Včera například proběhl ve Lhotce úspěšný festival Country Lhotka, ale ani naše okresní město nespí. Máme tu sobotní trhy a velmi často se v podvečer  mimo turistů a návštěvníků restaurací zaplní mělnické náměstí Míru diváky, aby shlédli takzvané letní kino ( Kinematograf bratří Čadíků)   http://www.kinematograf.cz/


Dnes začnu velmi daleko, ale časově je to velmi aktuální a navíc jde o velmi krásnou výstavu, která se těšila v dávné minulosti obrovské televizní popularitě, která se bohužel vytratila.
http://www.zemezivitelka.cz/

Pokud čtete mé články z letních výletů, tak jste se loni dočetli, jaké má dnes Praha a potažmo Mělník krásné spojení s krajským městem České Budějovice. Dokonce si vzpomínám, že se mi tam loni podařilo přijet již v 8 hodin ráno. Výstaviště jsem naposled navštívil v roce 1996 a byl jsem nadšený. Jde o velmi krásný areál poblíž Vltavy na levém břehu města, které patří k těm skutečně útulným.

Výlet je hezký i pro malé děti, kteří tu najdou prakticky veškerou domácí zvířenu. Jinak samozřejmě můžete obdivovat i nejvyspělejší zemědělskou techniku, nakoupit různé produkty a posedět při kulturním programu u mnoha druhů zlatavého moku.

České Budějovice mají mnoho krásných koutů zejména u soutoku Malše s Vltavou, můžete obdivovat zdejší historické náměstí Přemysla Otakara II. i vyhlášené Masné krámy....

https://www.masne-kramy.cz/#home

...., ale těch pěkných restaurací je tu celá řada. Od vlakového nádraží se vydáte ulicí, která nese název Lannova třída a přináší celkem zajímavé příjemné prostředí. Na ni navazuje ulice Kanovnická, která vás přivede na druhé největší čtvercové náměstí v ČR. ( Po Vysokém Mýtě). Tam se octnete tedy v samém hlavním historickém centru města . Po prohlídce centra můžete z náměstí pokračovat kolem info centra přes obě lávky na levý břeh Vltavy a příjemným prostředím kráčet k severu k výstavišti.

Při zpáteční cestě můžete zavítat k vyhlášeným Masným krámům.


Nejvyhlášenější postavou skupiny Žalman je Pavel Lohonka, a právě ten, se narodil  20.3. 1946 v Českých Budějovicích. Jak nám to navazuje :-). Ti mají v sobotu 25.8. vystoupení v Zooparku v Zelčíně. A také tam mohou děti vidět domácí zvířátka, ale věřte mi, že kdo jednou zavítá na výstavu do ČB, ten se tam bude chtít někdy vrátit.


A zůstaneme na stejné notě :-). Začátek září patří populární ,, Traktoriádě" v Kropáčově Vrutici, která je rovněž v nádherném prostředí a sousedství Košáteckého potoka. Soutok tam byl v září 2013 a zde je článek ...
http://soutok.blogspot.com/2013/09/vystava-v-kropacove-vrutici-prekonala.html

Tak tedy 8.9.2018 na výstavu nové zemědělské techniky i starých vzpomínek. Pokud nechcete tak dlouho čekat, tak si zajeďte do Kadlína na rozhlednu a do muzea ( článek letos červenec). V areálu je též kulturní program a je pamatováno samozřejmě na děti. Také je možné zakoupit řadu stavebnic a hraček převážně zaměřenou na zemědělskou techniku.


Teď pojďme trošku k našemu Labi a nejprve si podruhé připomeneme blížící Hořín Fest. Plakátů již bylo dnes dost, tak je čas, se podívat trošku do reality :-).


Vychutnal jsem si procházku zrekonstruovanou cestou od bývalého Labského předměstí ( ulice Legionářů) a první snímek na most po dlouhé době jsem pořídil z místa, odkud jsme začátkem června pozorovali mnozí aspoň chvíli závod Mělnický okruh, abychom okusili i další místa pro pozorování, což letos situace díky  nepříliš velké, leč ne rozhodně malé návštěvnosti dovolovala.


To je již klasická parketa skrz plot, a jak vidíte, tak se vozovka již rýsuje. Odhalené železné kolejnice ocelové konstrukce jsou minulostí.



Vypadá to, jako kdyby tu byla prozatimní opona, která čeká na zvednutí, ale samozřejmě jde o klasické ochranné účely, které známe z mnoha staveb.


Most jde tedy pomalu do finále, neboť podle plánu by měl být zrekonstruovaný někdy v listopadu.


K nejkrásnějším patří podvečerní procházky kolem řek a letos je zvlášť příjemné, že ani hmyz nějak neobtěžuje. Upoutaly mě lekníny na řece, které  jsou typické spíše pro oblast rybníků a stojatých vod. Přesto, že voda v Labi má vodácké označení třídy A , což je rychlost cca do 5 km/ hod a vhozený předmět pluje pomaleji, než vaše kroky vedle řeky po souši, tak lekníny jsou na Labi přece jen trochu netypickou ozdobou.

Uznejte ale, že je to krásné. A již jsem zase u toho, a budu vrtat a budu vrtat !! :-).
1.) Vyasfaltovat cestu podle řeky, jako správnou cyklostezku, která v každém počasí umožní třeba i procházku s kočárkem.

2.) Břehy řek jsou využívány, jako místo pro pohostinskou občerstvovací činnost a další aktivity. Stačí se podívat na tyto fotky a již víte proč. Ani nedávám odkazy na články o Roudnici, Nymburku,Poděbradech atd. :-). Námětem by byl třeba pokusný červencový letošní prodej piva v parčíku mezi hudební školou a chrámovou věží. Chtělo by to nejdříve však vyasfaltovat tu cestu ( Hadík- Staré lázně), po které k nám vyžíznění cyklisté přijíždí od Kel.


A to je asi pro tento víkend vše.

Ještě přece jen něco. Sleduji stále facebook člověka, který přejel Afriku na kole a v těchto dnech zanechal zajímavý odkaz na seriál svého známého, který také jezdil po Africe na kole, a který se zajímavým způsobem zabývá bojem proti obchodníkům se sloními kly třeba tím, že se vydává za jednoho z nich a ve finále zkontaktuje policejní zátah. Poznáte ale i různá zvířata, pohostinné lidi a díly mají kolem 15 minut.

Odkaz na první díl: https://www.youtube.com/watch?v=pVMwRec9RR8&t=7s

A když je to teplo, tak dvě písničky :-) . Většinou je africká hudba až moc zběsilá a plná pohybu, ale první odkaz nás zavede na příjemný ploužák jedné dámské hvězdičky, která už má v rytmu salegy  za sebou slušnou karieru.

https://www.youtube.com/watch?v=1RRdOpkjdI8

a druhou jsem zrovna včera zaslechl, je svižnější a nechybí samozřejmě ladné pohyby tanečnic.  Tak tady je.... :-).

https://www.youtube.com/watch?v=OeQ8Qs1ZjRk


Žádné komentáře:

Okomentovat