sobota 4. srpna 2018

Jednoduchá hudba z Afriky pro horké dny, která vás minimálně zaujme. Zajímavé skladby ze včerejší noci.


Mělník, momentální venkovní teplota 32 stupňů, někdy i více a kolem spousta negativních zpráv. Většina populace si přeje ochlazení a deště, které by naplnily téměř vyschlé potoky. Málokomu se chce něco dělat ( ani se to lékařsky moc nedoporučuje), nebo nad něčím přemýšlet.

Dokonce jsem si dnes po poledni  mimochodem vzpomněl, že naproti v Hořínském parku, tam za opravovaným mostem, je již 8. bitva rytířů ... http://www.rytirimelnicti.cz/bitva.html .....
a nevzpomněl jsem na ni nejen já ve svých občasných reklamách na akce, ale ani kalendárium na Mělníčku vlevo nahoře. O čem vůbec napsat :-)?

Něco oddechového, ať tu zase něco je. Teď je možná ta správná doba, se rozvalit na pohovku a pustit si nějakou exotiku z internetového rádia. Včera jsem chvíli poslouchal také exotickou stanici Rádio Matariki FM z Cookových ostrovů v Tichomoří, kde často pěkně hrají, ale bohužel nemají nikde playlist.

Můj oblíbený Madagaskar má dvě skvělé stanice. Jsou to stanice Paradisagasy FM a Vazo gasy. Netovou hudbu poslouchám obvykle tak, že když se mi někde nelíbí písnička, tak jedu v oblíbených dále.

A protože tu máme ta vedra, která k nám jdou tak nějak z Afiky, tak si třeba dáme něco odtamtud, co jsem právě včera slyšel. Nejsou to zrovna žádné zajímavé vypalovačky, jako když jsem tu dával po novotě Jaojoby , nebo Feon Ala a další, ale za poslech to stojí, protože to u nás nikde neuslyšíte a je to tím pádem vlastně in :-)).

Hned ta první skladba je zajímavá tím, že vůbec není na youtube a uvidíte tam nástroje, které možná někteří uvidíte prvně a rozhodně zajímavá skladba. Abych vás neochudil o video, tak musíme jít na trochu jiné webové stránky, kde však nelze přeskočit reklamu. I tak myslím, že to stojí za to ji přečkat a není zase až tak dlouhá. Pozor, musíte písničku klasicky spustit na liště pod videem, neboť se to automaticky na webu nespustí !!!!!

Justin Vali Trio - Rambala =HD=  ( myslím, že to má něco do sebe)


https://rutube.ru/video/a1715fe0d3b32359d1b708821ea82286/

Pak tu mám něco fakt lidového. U nás bych ty rapery praštil něčím po hlavě, protože rap fakt nesnáším, ale když se z toho udělá toto ( jakási kombinace), tak ..... posuďte sami. Pouliční odrhovačka několika kluků, která má díky refrénu určitou šťávu. Jak z nějakého filmu pro pamětníky :-).

https://www.youtube.com/watch?v=NyzHbwpHuFI

Aody Antananarivo - Spesialista




 ( Z Mělnického Vrkoče. Hosté ze Španělska.)

A nakonec takové dvě typické skladbičky pro tuto část ostrovní Afriky. Tentokrát ovšem nehrají prim ženy, ale spíše jde o pánské kapely.

https://www.youtube.com/watch?v=4jNJyolwOo0

https://www.youtube.com/watch?v=TNEiOhM88qg

To už je taková klasika, kde je asi největším zážitkem,  ta pro nás neobvyklá linka melodie různých nástrojů a jistě oceníme ladné oku lahodící vlnění tanečnic.

A zítra nezapomeňte na Velkou cenu České republiky ! Na pole position stojí Čech !!!!!!

Dnešní afropřídavek :-) : https://www.youtube.com/watch?v=SqTPldko5TQ

6 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Co Ti mám na to říci :-)? To bychom se zase mohli dlouho bavit. Znám spousta stejně starých lidí, se kterými se mohu bavit o starých rockových kapelách, o popu z 80. let, nebo částečně o puncku, ale více nejsou schopni nějak přijmout. Mládež má zase to, co se hraje na Fajn rádiu, nebo nějaký ten rap, soul, haus, techno, čili samé skvosty :-).

      Pochopit etnickou hudbu a zvláště tu pohodu z Tichomoří, nebo z Afriky, tak na to už každý nemá a je to na misionářskou práci :-).

      Přitom by nám tady ta melodičnost a pohoda etnických skladeb v té naši bláznivé rychlé době tady u nás byla možná v rámci pěkných mezilidských vztahů prospěšná.

      Vymazat
  2. já jsem byla vžrycky jiná! :D neodmítám ani prvky house nebo nejake jine moderni hudby, ale musim na to neco ocenit a roto je originalita, muze to byt treba etnicka hudba spojena s trance. Africka ve forme Ali farka toure je super a uklidnuje me, ale zaroven ma jakousi takovou dynamiku. Afrika sama o sobe me zajima, jestli se tam nekdy podivam, to ke otazkou :D

    OdpovědětVymazat
  3. Dobře, ale k té hudbě se musíš napřed nějak dostat, jako ke všemu v životě. A to není každému dáno. Měl jsem štěstí, že si moje rodiče koupili asi v roce 1974 LP skupiny Kučerovci a díky tomu jsem měl první představu, jak se asi hraje v Tichomoří a v některých částech Ameriky.

    S Afrikou to bylo zase tak, že jsem někdy v 90. letech koupil v trafice za pár korun DVD s názvem Festival v Montreaux, kde byli různí interpreti. Dokonce tam zahráli Deep Purple skladbu Smoke and the water. Byla tam však také nějaká zpěvačka ze Senegalu a jiná z Nigerie, a to byl zážitek.

    Žádné ty úryvky z dokumentárních televizních filmů, kde navštíví nějaký kmen a ten tam tluče nezáživně na bubínky, což spíše každého odradí. Ne, prostě jen to, čemu zase tam říkají pop, nebo lidová hudba.

    A tohle k nám vůbec nedorazí, nebo to nanejvýš skončí někde ve Francii vystoupením.

    Nechoď na mě s nějakou formou Ali farka toure. Tak daleko nejsem. Poslouchal jsem chvíli stanice Congo Planet, Africa no.1, něco z Keni, Etiopie či snad i Tanzánie a už přes rok, se nějak nemohu dostat z Madagaskaru dále. U mě zatím asi nejlepší africká hudba a hlavně nevím kam dále :-).

    Krom toho je krásná hudba v Oceánii, Řecku, Srbsku, Slovinsku, Rumunsku, Tyrolích, nebo v Brazílii, Mexiku atd.

    Jest-li tě zajímá Afrika, tak zrovna tuto sobotu je v pískovně u obce Mlékojedy ( u města Neratovice) nějaký první festival cestovatelů, snad právě hlavně na téma Afrika. Teď byl o tom jeden můj článek.

    Co by jsi se tam nepodívala ? Jsi ještě mladá. Jen je otázkou, zda na ten tvůj dobrodružný couchsurfing, nebo jako celá řada lidí s nějakou cestovkou, nejspíše k mořské vodě :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Ali Farka Toure je skupina:)
    https://youtu.be/qI_h49D1xo8

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu,možná,že až si vpravo v časové roletě najdeš články z 6.10.2017,21.1.2018 a hlavně střed z důležitého článku z 3.2. 2018, tak objevíš můj vkus :-). Rok a měsíc najdeš snadno. U nadpisu pak bývá v článku datum vydání,které ti to pomůže doladit. Píši teď z tabletu.

      Vymazat