sobota 19. května 2018

V Liběchově dnes měli velký den. Stánky, kolotoče, prodej všeho možného, komentované prohlídky zámku, koně, to byla dnešní Svatodušní pouť.



 ani nevím v jakém článku jsem tu kdysi psal , že z liběchovského kostela sv. Havla byl odvezený k opravě zvon, který znovu zazní dne 19. května 2018 při Svatodušní pouti.

Ačkoliv leží městečko Liběchov od Mělníka pouhých 7 km, čas od času na sebe přitáhne větší pozornost a občas sem zavítám ( články zde), tak se musím přiznat, že na dnešní velký den v Liběchově mě upozornil až včera známý. Málem jsem na tamní Svatodušní pouť pro jedinečné otevření  sklepů U Straků v centru Mělníka zapomněl.

Lákal mě totiž fakt, že zde mají proběhnout dvě komentované prohlídky mimořádně zpřístupněné části zámku v patře, kde jsem stanul naposledy snad v roce 1973, když zde bylo ještě Náprstkovo muzeum asijských sbírek ( do roku 2002). Zajímalo mě, v jakém to tu je stavu. A pak mě samozřejmě lákalo vidět tu atmosféru velké akce.


Do Liběchova jsem dorazil autem zhruba v 10 hodin, strávil jsem tu přibližně hodinu a čtvrt, a pak jsem již mířil do centra Mělníka, ale to bude zase jiný článek. Podívejte se tedy na nějaké obrázky, které jsem pochopitelně vybral z toho, co jsem dnes nafotil.


S parkováním to byla dnes trochu potíž, protože prostory v blízkosti zámku byly dle předpokladu obsazené, ale komu nevadí trochu procházky a má představivost, kde by mohl zaparkovat, tak si vždy někde místo najde.

Přivítal mě hlas zvonu z kostela sv. Havla a přiznám se, že mě to až zasáhlo. Vždyť Liběchov je místem, kam se jezdilo už se ZDŠ do skal za plastikami Václava Levého, na zámek do muzea ,s kamarády do letního kina a samozřejmě již i tenkrát přes restauraci jménem Beseda.
Kousek od vchodu do těchto prostor jste si mohli zakoupit lístek na prohlídku a k disposici byla i řada knížek o Liběchovu, včetně dalších suvenýrů.


Jen o kus dále měl svoje stany pivovar Březňák s Viktorem Cibichem ve znaku. V době mého příjezdu, se vše teprve rozjíždělo, neboť hlavní částí dne pro nejširší veřejnost zde bylo hlavně odpoledne, kdy zde byl i nějaký kulturní program, pivo pro táty i mámy, a kolotoče a další atrakce pro děti.

 Mimochodem, právě odtud bylo na atrakce pěkně vidět, a ty se nacházely  dokonce i před bývalou samoobsluhou, tak-že ani tam jsem neparkoval. Zkrátka to mohlo připomínat ,, Liběchovské vinobraní :-)." Trochu jsem také vzpomínal na jakýsi pivní festival, který se tu před pár lety konal a máme tu i článek.


Stánky .....

...., kde se třeba prodávaly i knížky.


O kus dále tu měli na povození pro děti i koníky.


A mně nezbývá, než vás ještě tímto pozvat zítra do areálu Na Podkově.


Zámek nelze nevyfotit. Po kolikáté již ? :-)


Koně jsou běžnou součástí  liběchovské zámecké zahrady.


Tento obrázek jistě znáte například z DED v Liběchově, kde nás loni provázel dr.Vítězslav Štajnochr. Je to Scylla. A víte, co je na tomto obrázku tak krásné? Snad nikdy ještě nebyla v době mé návštěvy zámecká zahrada tak pěkně upravena, aby již z dálky ( nyní se k říčce nemohlo) bylo na ni takto krásně vidět. Palec nahoru!


Zámecká věž.


V 10.30 začala má prohlídka na zámeckém nádvoří.


Rodokmen rodiny Homolkových.


Sbírky.


Průvodkyně.


Krásné věci pro oko.



Povodně 2002.



Ani vám teď neřeknu, co je to přesně za místnost, ale jde o snad nejvýznamnější pracovní sál na zámku. Zde probíhala různá jednání apod.





Právě z této místnosti lze vstoupit na balkon  a pohlédnout do zahrady.



Poslední obrázky patří již často přístupné sale terreně ( italsky přízemní sál). Zde je zobrazený historický epos Vlasta od Josefa Navrátila.



Ten je zde prý mimochodem vyobrazený  na tomto obrázku.





Jak už to tak bývá, tak jsem opět v časové tísni. Podívejte se tedy ještě na nějaké obrázky, a jak bude čas a chuť, tak se vrhnu na Strakovy sklepy. Musím ještě zpracovat snímky atd.





Oprava zvonu kostela sv. Havla

V evropské tradici po staletí hlas zvonů z kostelní věže provázel člověka celým životem, doslova od kolébky na hřbitov.
Každoroční odmlčení zvonů na Velikonoce, kdy podle tradice zvony na zelený čtvrtek „odlétají“ pro papežské požehnání do Říma a vracejí se večer na bílou sobotu na vigilii vzkříšení, má obnovující, nadějeplnou symboliku. Naopak trvale mlčící zvony obvykle znamenaly, že nad obcí leží interdikt.
I v Liběchově zvony už nějaký čas mlčí. Ve středu 28. března byl poškozený zvon v kostele sv. Havla byl opatrně sejmut a převezen k opravě. Jeho velikonoční  „výlet“ tak bude sice o něco delší než u zvonů ostatních kostelů, pro Liběchov ale o to významnější.
Už se velice těšíme na jeho návrat, zprovoznění a velebný hlas, kterým nás po opravě pozdraví a který bude vítat poutníky o Svatodušní pouti 19. května.
Kostel sv. Havla v Liběchově.



2 komentáře:

  1. Děkuji za skvělou reportáž se snímky. Byl jsem tam také, ale v době prohlídky zámku jsem byl na procesí a mši v kostele sv. Havla. Interiéry zámku jsem naštěstí viděl v loňském roce.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mi asi něco uteklo, protože obvykle jsem byl poslední dobou v zámku v rámci DED, nebo otevřených dveří a vždy bylo k vidění pouze nádvoří a sala terrena, když nepočítám komentovanou prohlídku zahrady se skvělým dr. Štajnochrem. Pouť, které jste se účastnil mohla být zajímavá, mají tam z obce krásnou křížovou cestu, ale já mám mnohdy problém s tím vstáváním :-).

    OdpovědětVymazat