středa 2. května 2018

MOOS pokračuje v jednorázovém otvírání sklepů pro veřejnost. Dne 19. května budou otevřeny fantastické Strakovy sklepy, ale tentokrát uvidíme prvně mnohem větší labyrint chodeb, než v roce 2005. Fotogalerie.



Když jsem 10. září 2005 vstoupil v rámci DED prvně do sklepů U Straků ( také akce MOOS), byl jsem přímo nadšený. Dna sklepů tu mají až 6 úrovní v hloubce od tří do deseti metrů. Promiňte, ale mnohé slavné středověké sklepy v ČR, kterými se honosí některá historická města, mají tři až čtyři patra.

A tak mi dovolte, abych vám s velkou radostí oznámil, že díky MOOS, se do těchto opravdu velkých sklepů podíváme po 13 letech znovu a bude to dokonce ještě mnohem zajímavější, protože se podíváme i do té části sklepů, kam jsme se tehdy nepodívali. Pokud se podíváte na fotky z akce v roce 2005....

http://mujmelnik.webzdarma.cz/u_straku.html

....., tak vidíte, že jsme tehdy měli k disposici elektrické osvětlení. To ovšem končí u veslařského trenažeru olympionika Josefa Straky a dále budeme muset vyrazit s přenosnými světelnými zdroji, které si sebou přineseme. Z tohoto důvodu připomínám, že je třeba si sebou vzít nějakou tu kapesní svítilnu apod.

Závěrem prvního reklamního článku přidávám ještě odborný text k zmíněnému podzemí tak, jak mi ho zaslal organizátor akce a předseda MOOS Martin Klihavec.


Členité sklepení „U Straků“ se rozkládá přibližně pod půdorysem domu. V nejhlubším místě, za betonovým bazénem, který v minulosti sloužil jako veslařský trenažér, se však nachází ve zdi ve výšce 150 cm vstup do spojovací chodby vedoucí podélně pod Palackého ulicí. Do této chodby je napojeno nejen několik sousedních domů, ale i domy z protější strany ulice. Jedná se tak o největší podzemní komplex, který lze v našem městě nalézt. A návštěvníci si ho budou moci poprvé a pouze jeden den 19.5.2018 od 9:00 do 17:00 hod. projít!!! Není tam zavedená elektřina - tak baterky s sebou!!!



Podzemí budu samozřejmě na stránkách Soutoku připomínat, ale nezapomínejme i na další akce měsíce května a června.






Žádné komentáře:

Okomentovat