sobota 26. května 2018

Tolik fotografů na jednom kousku náměstí snad nikdy nebylo. Obří fotogalerie ze zlatého hřebu oslav 130 let muzea, kterým byla Promenáda historických kočárků. Stroje na čtyřech kolech, krásné ženy a červený koberec, to byl pátek 25. květen. Pozvánka na víkend.


Jest-li se mělnické muzeum něčím právem pyšní, tak to jsou především historické kočárky. Vždyť právě kočárky, se ještě ,,relativně nedávno" ( v 90. letech 20. století) vyráběly právě u nás a starší generace jejich výrobu v Mělníku-Mlazicích  znala především pod značkou továrny TDV a značkou Liberta.

Mělnické regionální muzeum slaví letos  130 let existence, a tak došlo k rozhodnutí na dnešní den uspořádat Muzejní noc, kterou zahájila v 17 hodin právě zmíněná Promenáda historických kočárků.

V okamžiku, kdy jsem dorazil na náměstí Míru měl právě projev starosta města Ctirad Mikeš a z prvního obrázku si již můžete udělat představu, jak velký zájem byl o tuto akci.


Byl jsem rád, že jsem vůbec sehnal  místo, odkud se dalo ještě fotografovat a snímky jsem pořizoval spíše na náhodu. K takové situaci dochází, když se akce koná v malém prostoru, fotografovaný objekt není daleko, ale vadí v cestě diváci. Potom je nutné vyzdvihnout fotoaparát do výšky a pod určitým úhlem jej namířit k zemi, což však nezaručuje, že budete mít žádaný objekt celý.


Pod velkým stanem, se nám soustředily modelky i s dobovými kočárky a krátce po 17. hodině vyjel na červený koberec první model.


Ten byl tuším ještě z konce 19. století a zhotovený byl z proutí. Ano, také košíkářství je řemeslo, kterému se ještě v 70. letech 20. století v Mělníku-Podolí vyučovalo.


Další kočárek byl již mladšího data a postupně jsme se v čase dostávali někam k roku 1920. Také modelky předváděly dobové kostýmy a bylo na co koukat.


Připomínám, že šlo o moderovanou promenádu, která trvala neuvěřitelných 50 minut !!


Jak zahlédnete na některých záběrech, tak  fotografové skutečně fotili, jako o závod, protože šlo o něco, co jsme tu ještě neměli.


Někteří fotografovali z davu přihlížejících, podobně, jako já. Jiní pobíhali kolem červeného koberce s kvalitními fotoaparáty, nebo dokonce s kamerou. Bývá ostatně zvykem, že si některé akce najdou cestu k veřejnosti třeba i prostřednictvím prodejních disků DVD apod. To vše je dnešní svět turistického ruchu
.

K vidění byly také kočárky nezvyklých tvarů.


Když vidím tento model, tak si matně vzpomínám, jak jsme se také dozvěděli, že z důvodu houstnoucí dopravy přišla éra kočárků s vyšším těžištěm, což však bylo na úkor stability.


Proto přišel později opět návrat k nižšímu těžišti.


U kočárků jste mohli vidět i děti.


Fotografové v očekávání dalšího modelu.


Pokud se vám zdálo, že některé kočárky jsou, jako z jiného světa ....


...., tak ty pozdější zejména nám starším jsou již trochu povědomé. Tento model má po stranách jakási prázdná okna, ale mě zaujala ta kolečka. Na takovém podvozku jsme se již někteří vozili, že :-)?


Inu, krása, elegance, historie ..., co dodat ?


Módu doby ovlivňoval i automobilismus, a tak se zrodil třeba i tento aerodynamický tvar.


Na tomto snímku máte možnost si udělat představu o návštěvnosti a vidět můžete i paní moderátorku.


Modelky, se nám řadily postupně do řady a v popředí vidíme další z těch aerodynamických tvarů.


A opět ten typický podvozek, na kterém vznikaly kočárky v 60. letech 20. století. Ovšem, to je jen laický pohled a na přehlídce by jste dostali  odbornější  informace. Můžete si ale každý sáhnout doma po albu z dětských let a podívat se, v čem jste se vlastně vozili, nebo co se tomu asi podobalo :-).


Několik dalších snímků teďy komentovat nebudu. I laik vidí, že jde postupně o novější a novější modely, až někam do 80. let 20. století.





 Děvčata nám představovala nejen obleky, ale také dobové účesy. Bohužel, jak jsem již psal, tak jsem neměl zrovna dobrou fotoparketu a fotil jsem na slepo s rukami nad hlavou. Všimněte si, že na tomto snímku jsou vlastně tři potenciální fotoaparáty .-).





Barvy, to je prostě něco, co k životu patří. Podívejte se na ten snímek nad modrým kočárkem, kde to začíná a skončíte čtvrtým snímkem u červeného. Ten byl na bocích krásně zdobený,ale když projížděl zrovna kolem, tak se nějak nezadařilo.

Totiž, vytloukl jsem zcela baterie ve foťáku, pak jsem to zkusil mobilem, ale hláška o připravenosti přístroje mi vzala ten pravý okamžik pro spoušť.




Poslední elegantní model přehlídky.


Pokud bylo technickou vymožeností u sedaček z 60. let nastavit prostor pro nohy, tak zde nám modelka předvádí, jak lze již celou tu lodičku v případě potřeby z kočáru vyjmout. I tady vidíme ten technický pokrok, který se ve všech oblastech lidské činnosti neustále vyvíjí a činí život pestrým.


Po slušných dlouhých 50 minutách tedy bylo po všem, diváci odměnili aktéry akce potleskem a já udělal ještě pro představu toho zájmu jedno foto z větší dálky. Kdoví, zda třeba tato přehlídka nepovede v budoucnu k nějakým nápadům. Bylo to krásné.

Ale, my se nerozloučíme slovy, že něco skončilo, ale tím, že vlastně už dnes ( článek píšu přes půlnoc :-)) začíná super akce ...

...
a nepodceňujte ani krásu denních a nočních bonsají.


Krásný víkend !

Žádné komentáře:

Okomentovat