úterý 15. května 2018

Hitem tohoto víkendu je jedinečné otevření středověkých sklepů U Straků v rozšířené podobě. Neváhejte v sobotu přijít v tradičním čase !


Veslařský trenažér a vchod nad ním do další chodby.


A je to tady !!!
Pro vás, kteří rádi poznáváte mělnické podzemí, je tu jako stvořena následující sobota. Strakovy sklepy jsou momentálně největším probádaným sklepním komplexem v našem městě. Probíhala zde veřejná prohlídka již v roce 2005, ale v poměru k současnému rozsahu šlo i tak pouze o poloviční rozsah toho, co na vás čeká tuto sobotu 19. května od 9.00 do 17 hodin.

Více jsem již psal v článku:  http://soutok.blogspot.cz/2018/05/moos-pokracuje-v-jednorazovem-otvirani.html

Zavzpomínat na rok 2005 a podívat se na záběry z té doby můžete na:
http://mujmelnik.webzdarma.cz/u_straku.html

Než si přečtete níže pod obrázkem, co o sklepech napsal předseda MOOS Martin Klihavec, tak mám ještě něco osobního. Před měsícem, se o mělnické podzemí a nejen o studnu zajímala dokonce i mimoregionální média a to je moc dobře. Čím větší bude návštěvnost sklepů, tím lépe se bude prosazovat myšlenka, že Mělník si také zaslouží kromě studny ještě další turisticky přístupné podzemí a ukazuje se, že tu máme pod zemí poklady, které za to zpřístupnění stojí. Krom toho vedou pod městem dlouhé i široké chodby, o nichž se vedou spíše pověsti, ale vždy je tu chvíle na jejich jistě zajímavý výzkum.

Je dobře, že se význam sklepů dostává do popředí a vše to může mít v celkovém důsledku velmi pozitivní vliv na život v tomto městě. Už i proto, že naše město není daleko od hlavního města a sami se můžete především za zámkem přesvědčit, kolik zahraničních turistů sem zavítá. Necháme je jenom tak kochat krásným výhledem na nepravý soutok a do kraje, nebo jim nabídneme i něco více, co ještě více pozvedne celkově prosperitu města a třeba to zodpoví některé otázky, kde si zatím nevíme rady ?




Členité sklepení „U Straků“ se rozkládá přibližně pod půdorysem domu. V nejhlubším místě, za betonovým bazénem, který v minulosti sloužil jako veslařský trenažér, se však nachází ve zdi ve výšce 150 cm vstup do spojovací chodby vedoucí podélně pod Palackého ulicí. Do této chodby je napojeno nejen několik sousedních domů, ale i domy z protější strany ulice. Jedná se tak o největší podzemní komplex, který lze v našem městě nalézt. A návštěvníci si ho budou moci poprvé a pouze jeden den 19.5.2018 od 9:00 do 17:00 hod. projít!!! Není tam zavedená elektřina - tak baterky s sebou!!!


Plánek sobotní prohlídky.




A snad jen na závěr. Díky vám všem, kteří jste přispěli na knížku Na kole přes Afriku. Týden před koncem je vybráno 121 procent ( stále ještě můžete podpořit a získat krásnou knihu) a autor slibuje, že to bude špice s mnoha barevnými obrázky. Pokud to čtete na netu, tak víte, že to bude bomba.

https://www.facebook.com/nakolepresafriku/

https://www.startovac.cz/projekty/na-kole-pres-afriku/

Žádné komentáře:

Okomentovat