středa 25. ledna 2012

Nové náměstí v Prčicích posvěceno vikářem

Za nostalgického sněžení středočeský hejtman David Rath, starostka Sedlce- Prčice Miroslava Jeřábková a zástupce Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy Jan Mýl slavnostně otevřeli zcela nové, opravené a modernější Vítkovo náměstí v Prčicích.

„Chtěla bych za dotaci moc poděkovat, ještě loni toto náměstí nepřipomínalo náměstí, ale spíše náves,“ hodnotila proměnu starostka Sedlce- Prčice Miroslava Jeřábková. Rekonstrukce se konala v rámci projektu ROP, který opravy dotoval finanční částkou ve výši 32 milionů korun. Celkové náklady byly 40 milionů korun. Středočeský hejtman David Rath připomenul, že podobné projekty probíhají i v jiných městech. „Vzpomeňme na revitalizaci historického jádra v Kutné Hoře či v Mladé Boleslavi,“ jmenoval namátkově.
Realizace projektu  v Prčicích se neomezovala pouze na předlážení ploch náměstí, ale na základě stavebně historické analýzy a architektonické studie se snažila odstranit nedostatky a chybné architektonické zásahy, které byly v minulosti v památkově chráněném území provedeny velmi necitlivě.

Pro Soutok Jakub Hořejší

1 komentář:

  1. Jen doplním za Soutok, že tady na tom náměstí, se každý rok v květnu stékají řeky lidí v našem nejpopulárnějším masovém turistickém pochodu. Letos tedy návštěvníci akce možná zahlédnou něco z nového náměstí.

    OdpovědětVymazat