pondělí 9. ledna 2012

Mělník přijde o kino

Na včerejším  zasedání zastupitelstva, bylo rozhodnuto o neposkytnutí financí na digitalizaci kina. Tím dojde k jeho zrušení z důvodu absence snímků od distributorů.

Pokusíme se v několik bodech shrnout, co to pro kino znamená.

Bod první. O tomto kroku se rozhodl na mimořádném zasedání zastupitelstva. Už  to kolem sebe nese mlhavý opar. Z jedné strany se tvrdí že to nebylo zasedání zastupitelstva jako takové, ale pouze pracovní schůze. Na http://www.melnik.cz/ v rozpisu zasedání nic nebylo. Tiskové mluvčí se včera a dnes dovolat nedalo. Když si dovolím osobní dojem tak šlo o to něco schválit, aby se o tom nevědělo a nikdo to nezkomplikoval.  Bohužel nefungoval ani videopřenos. To ovšem není nic vyjímečného.

Bod druhý. Proč se vůbec musí kino zdigitalizovat. Zde si dovolím citovat Ing. Radima Vajchra. Na serveru http://www.melnicek.cz/ uvedl: V průběhu roku 2012 dojde k postupnému omezování vyráběných filmových kopií. Od června 2012 bude již 50% filmů pouze v digitální podobě, v roce 2013 výroba pozitivů (klasické filmové kopie) skončí úplně. V roce 2013 díky tomu kromě klubových projekcí archivních filmů klasická kina zaniknou. Skončí tak případně i kino Sokol. 
V této chvíli je v ČR 601 kin s pravidelným provozem, z toho k prosinci 2011 bylo 294 digitalizovaných sálů, zbývá více jak 400 kin pro digitalizaci. Čísla jsou v pořádku, multiplex (více sálové projekce) jsou brány jako jedno kino. A ty digitalizovaly svých více sálů jako první. Výnosy z mutliplexů také tvoří distributorům přes 80% tržeb z provozu všech kin (za roky 2008-2010).
No a bod třetí. Návštěvnost kina je v poslední době skutečně minimální. Často se nehraje pro nezájem. Důvod je jasný. Pomalejší distribuce. S ní toho kino tolik nenadělá. Ale zkusme si vzpomenout jak na vás kino působí. Určitě pamatujete ty papírové lístečky jako vstupenky, mejdlíčka na toaletách. Pouze minimální občerstvení které působí spíš komediálně než funkčně a v neposlední řadě nepohodlné sedačky. Po dvou hodinách je člověk rád že jde pryč. Zatímco z multiplexu? Občerstvení, čisté toalety, milá obsluha a sedačky které vám poskytnou naprostý komfort.

Obecní kino nebude nikdy bojovat s mega kiny. Bohužel místní kino bojuje i s kinem v Lužci nad Vltavou, Neratovicích či Kralupech.

Čtvrtý bod je ekonomika. Je jasné že návratnost investice není žádná. Kino je soukromý subjekt a město z něj nemá nic. Pouze ho dotuje. Bohužel dochází i k děsivé teorii. Kdyby město kinu poskytlo milionové dotace, nemá na kino žádný nárok. Pokud dojde k jeho prodeji a následnému uzavření, jsou finance pryč.  Nakonec si opět dovolím citovat Ing. Vajchra:  Ekonomické řešení nebude levné. Vlastní digitalizace je sice mezi 3-4mil. korun, pokud vezmu do úvahy i případné další nezbytné stavební a technické úpravy, pak jsem klidně i na dvoj a více násobku. K tomu je nutno připočítat i každoroční dotaci na provoz, která při pouhé digitalizaci stávajícího kina bude v násobcích stávající dotace.

Je určitě škoda že se konec kina blíží. Na druhou stranu, kvalitní kina nemáme daleko a již dnes jich ve velké míře využíváme.

Problému kina se budem i nadále věnovat. Přineseme vám napřiklad seznam již digitálních kin v okolí.

Pro Soutok Jakub Hořejší. V text byla použita citace z http://www.melnicek.cz/ Ing. Radima Vajchra.

2 komentáře:

  1. Pěkné. Byl zde stručně popsán ten bordel co tam mají. Šílená obsluha, sedí se na lavicích, občerstvení a záchody hnus. k tomu ten minimální výběr filmů. Pak se divěj že si lidi pustěj doma DVD nebo jedou do Prahy.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi pět let jsem tam nebyl. Před Vánocema jsem to zkusil a šílené. Jak se píše nahoře. Špína, neútulno, děsný zvuk a obraz. Děsná obsluha a bolavá záda po 120minutách filmu. Tohle opravdu není kino. To at klidně zrušej a barák nechají spadnout.

    OdpovědětVymazat