středa 18. ledna 2012

Anglická Wikipedie se připojila k protestu proti SOPA

Dnes, 18. ledna 2012, se poprvé po jedenácti letech své existence na 24 hodin zcela odmlčela anglická Wikipedie, největší celosvětová internetová encyklopedie. Všechny její stránky jsou pro celý svět nahrazeny černou obrazovkou s textem, který vysvětluje důvody tohoto bezprecedentního kroku. Anglická Wikipedie a její editoři tak vyslovují svůj protest proti návrhům amerických zákonů Stop Online Piracy Act (zkracovaného jako SOPA), projednávaného Sněmovnou reprezentantů Spojených států amerických, a PROTECT IP Act (zkracovaného jako PIPA), projednávaného na půdě Senátu Spojených států amerických. Podle těchto a dalších odpůrců může tato dvojice zákonů ve svém důsledku celosvětově výrazně omezit svobodu a otevřenost internetu, a tedy i všech jazykových mutací Wikipedie. V tento den se tak anglická Wikipedie připojila k dalším významným internetovým společnostem jako Google, Yahoo!, Facebook a jiné, které vystupují proti dosavadnímu znění těchto legislativních návrhů.
V rámci připravovaného zákona SOPA by odpovědnost za obsah internetových stránek přešla z uživatelů, tedy vkladatelů informací a dat, na poskytovatele internetového obsahu. Dle návrhu jeho znění by americké úřady mohly požadovat po poskytovatelích, tedy především po provozovatelích webů, aby zablokovali všechny stránky, na nichž se objeví nelegální obsah či i pouhé odkazy na něj. Tento zákon by Sněmovna reprezentantů měla projednávat 24. ledna 2012.
Za rozhodnutím odstavit celosvětově anglickou Wikipedii stojí nedávno proběhlé hlasování editorů, kteří vytvářejí její obsah. Jednalo se o největší hlasování, které se kdy na Wikipedii uskutečnilo. To vypovídá o tom, nakolik se tvůrcům anglické Wikipedie zdají být navrhované zákony nebezpečné pro zachování současného stavu Wikipedie jako nezávislé a neutrální encyklopedie volně dostupné pro každého člověka na celém světě.

Zdroj Wikipedie

Jakub Hořejší

Žádné komentáře:

Okomentovat