pondělí 23. ledna 2012

Soutěž „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“ má svého vítěze

Dne 18.1.2012 se konalo v budově Středočeského kraje hodnocení potravinářských výrobků přihlášených do tradiční  soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“.

V osmičlenné hodnotitelské komisi se sešli čelní představitelé Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Krajské veterinární správy, Krajské hygienické stanice Středočeského kraje a odborníci Středočeského kraje.
Do soutěže bylo přihlášeno celkem 68 potravinářských výrobků zastoupených v 7 různých kategoriích od 15 výrobců. Soutěžní výrobky byly hodnoceny podle čtyř kritérií. V kategorii Mlýnské a pekárenské výrobky se jako nejlepší umístily výrobky jarní záparový chléb, chléb klas vícezrnný a žitný formový chléb. V kategorii Mléko, mléčné výrobky byly oceněny Mandava smetanová - BIO, Milko ochucený tvaroh - stracciatella a Mandava smetanová. Ocenění za kategorii Lahůdky a cukrářské výrobky získaly dort Harlekýn, cukrářský výrobek Slivoň a výrobek Karásci. Kategorie Alkoholické nápoje, víno (kromě piva) měla oceněna dvě bílá vína. Kerner – výběr z hroznů 2009 a Müller Thurgau 2011 BIO. Z červených vín ocenění získal Svatý Vavřín 2007 a Svatovavřinecké 2011 BIO.
Velmi atraktivní kategorie Masné výrobky měla tři oceněné výrobky: Taliány, trvanlivý masný výrobek Toreador a párky s nivou. Kategorie Med, výrobky ze včelího medu měla oceněné tři medovicové medy a med květový.
V poslední kategorii Ostatní potravinářské výrobky a pivo patřily ke špičce cukr bridž-kostky a tři zástupci piva: tmavé speciální pivo, speciální světlé pivo a polotmavé speciální pivo.
Přítomnými potravinářskými odborníky byla celá soutěž vysoce hodnocena po odborné stránce i z hlediska připravenosti a kvalitního zázemí.
Slavnostní vyhlášení výsledků oceněných výrobků a jejich výrobců proběhne na jarním ročníku výstavy Zemědělec 2012 na výstavišti v Lysé nad Labem.


Jakub Hořejší

Žádné komentáře:

Okomentovat