pátek 13. ledna 2012

Toulky 3

V dnešních Toulkách zůstaneme stále v Praze. Podíváme se do slavného malého pivovaru, či chcete-li do restaurace U Fleků. Domácí stránky pivovaru jsou http://ufleku.cz/ . Když jsem zde byl kdysi v 80. letech, stál velkopopovický Kozel 12 na Mělníku ve skleníku 3 Kčs a tady Flekovská 13 o stejném obsahu 0.5 l přesně 6.50 Kčs.


. Od té doby se hodně změnilo. Tak kabaret byl U Fleků vždy a místní guláš i knedlo,vepřo zelo také, ale měnila se cena a objem. Z půlitru se poměrně brzy po pádu železné opony stala nová míra 0.4 l , zdejší třináctka stála v roce 1997....49 Kč a o nějakých 10 let později 59 Kčs. Od té doby se ceny tak nějak udržují. Pivovar si zahrál například i v jednom dílu Chalupářů.




Tak vypadá slavné flekovské pivo dnes. Kdysi jsem se marně snažil určit, čemu se jeho jedinečná výtečná chuť vůbec podobá, ale v současnosti nějak nevím, zda se třeba nezměnila receptura.



Typické prostory slavných pivnic mají svoji osobitou atmosféru. Není to však jen Praha, která má své slavné pivnice, ale k radosti mnohých před několika lety ožily i Masné krámy v Českých Budějovicích. Více na http://www.masne-kramy.cz/ .


Cesta sem je celkem jednoduchá. Můžeme vystoupit třeba ve stanici Muzeum, abychom okusili atmosferu Václaváku a přes Vodičkovu, Lazarskou a Myslíkovu ulici odbočíme do Křemencové, kde už nás na zdi přivítají známé flekovské hodiny. Zpět můžeme použít stejnou cestu a třeba ještě rádi pojedeme z Hlavního nádraží nedaleko Václaváku vlakem po trati 070 do Všetat a následně Mělníka. Na snímku je výčep u vchodových dveří.


Noční Praha má své kouzlo. Toto je pohled k Mánesu. Pokud se totiž vydáme k Vltavě, můžeme absolvovat například takovou malou okružní procházku hlavními partiemi města, které patří k nejhodnotnějším.



Národní divadlo i orloj patří ke stavbám, které romantici jednou za čas rádi vidí na vlastní oči.

I orloj má své stránky, kde se třeba můžete dočíst, co všechno vlastně toto pozoruhodné dílo ukazuje. Navštivte stránku
http://cs.wikipedia.org/wiki/Starom%C4%9Bstsk%C3%BD_orloj a můžete i dnes žasnout a obdivovat učence starých časů.

Celetná ulice se svými krámky , restauracemi i vinárničkami a množstvím památek je takovou známou turistickou perlou nejen v srdci Prahy, ale i Střední Evropy. Její osobité kouzlo zde potkáte v každém ročním obdobím.

A dnešní noční procházku do nejslavnější pražské pivnice, ke které jsme si přidali takový miniokruh po Starém městě, můžeme samozřejmě zase ukončit tam, kde jsme začali ( nedaleko veřejné dopravy) na místě tak slavném, známém a důležitém pro celý náš národ. Pokud vás tip na krátký zimní den zaujal, pak jedině dobře.

http://soutok.blogspot.cz/2012/01/toulky-4.html


Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.





































































































Žádné komentáře:

Okomentovat