středa 11. ledna 2012

Rozhovor: Ing. Vajchr k problematice kina

Jak už informoval J. Hořejší, došlo ze strany města k odmítnutí podílet se na digitalizaci kina. V zápěti se objevily zprávy kolik by to stálo, zda se to vyplatí a podobně. Některé z nich byli pro laickou veřejnost naprosto nesrozumitelné. Zeptal jsem se tedy Ing. Radima Vajchra na několik základních otázek.

RR: Zastupitelstvo včera rozhodl o neposkytnutí financí na digitalizaci. Co to pro kino znamená?
RV: Konec s promítáním nových filmů. Veškeré novinky (premiéry) jsou už teď pouze digitální, od roku 2013 vše jen na digitálu. Pro kino v současné podobě je to konec.

RR:Od kdy tedy kino bude komplet bez filmů?
RV. Komplet bez filmů by nebylo nikdy, existuje archiv klasických filmů. Ale to je pouze pro typ kina Ponrepo ( kino národního filmového archívu). Tedy jen nějaká mimořádná promítání, to ovšem neumožní kino provozovat trvale.

RR: Bude pak nějaká možnost promítání? Například zahraniční distributoři?
RV: Ne, zahraniční distribuce je dneska prakticky pouze digitální. Pokud tedy nechcem promítat indické filmy v originále :-) . Tedy, už ani tam ne, je to druhá největší světová kinematografie, filmy jsou v angličtině a digitální...

RR:Kolik by vůbec digitalizace stála? Víte jaká je návštěvnost a tedy i návratnost kina?
RV: Ekonomická návratnost v podmínkách Mělníka neexistuje. To je nereálné, nejmenší 4 sálový multiplex si může dovolit alespoň 50t město (Mladá Boleslav,Jihlava) Cena viz článek na Mělníčku, minimum je cca 3,5 mil. korun, aby to mělo smysl, pak 5 mil. + pravidelná roční dotace.

RR:Co by se kromě digitalizace muselo změnit aby kino fungovalo jako celek?
RV: Zázemí, okolí a prostředí. Kino musí tvořit funkční celek s dalšími aktivitami. Ale to je na další povídání.

RR:Je teď nějaká šance na záchranu kina? Co by s ním vůbec mohlo být v budoucnu?
RV:Šance je, ale asi velmi malá. Je to i otázka majetkových vztahů, kino je Sokola. Takže co chtějí dělat, to je otázka na ně. Vzhledem k dispozici a celkové koncepci budovy si osobně nedokážu dost dobře představit, co s tím bez zásadní rekonstrukce. Ten prostor nemá moc smysluplného využití. Ostatně, že využití takového prostoru je problematické, dokazuje i osud druhého mělnického kina, pokud si pamětníci vzpomenou. Taky se nevědělo, co s tím.
Mělník bude jedním z mála měst o 20t obyvatel, které nebude mít svoje digitální kino. Ale tady jsme zase u toho mého prvního článku na Mělníčku o penězích do kultury, koncepci atd.. Ostatně, Kralupy i Neratovice už digi kino mají...

Děkuji za odpovědi.

Za Soutok Roman Rak

1 komentář: