sobota 29. července 2023

Město Mělník musí při některých aktivitách pro veřejnost jednat s vlastníky různých pozemků a nemovitostí. RMM pořádá kostýmované prohlídky expozice historických kočárků. Blíží se rytířská bitva i Mělnický košt.

 

,, Město Mělník má ten problém, že tam všechno někomu patří a městu téměř nic" slýchám  často nářky od různých obyvatel našeho města, ale také leckdy od různých zvídavých  i  třeba vzdálených turistů, kteří sem přijeli a lecčemus se podivovali.

Například tento pán se cestou domů do Českého Krumlova  z pobytu v Česko - Saském Švýcarsku zcela náhodně zastavil dne 10. září 2017 na Mělníku, když ho zaujala neobvyklá fronta na náměstí Míru, která mířila do jedněch středověkých sklepů. Později prohlásil : ,, To je nádhera. Pokud je to opravdu otevřeno jenom dnes, tak je to vážně veliká škoda. "

https://soutok.blogspot.com/2017/09/nejvetsim-tahakem-dnu-evropskeho.html

Tehdy ještě málokdo tušil, že má Mělník pod Palackého ulicí ještě mnohem větší komplex sklepů, než jaký jsme mnozí prvně viděli v roce 2005. Je určitou ironií, že zrovna výše zmíněný sklep nakonec jeho majitelka paní Douděrová nabízí veřejnosti k oficiálním prohlídkám, ale od dob, kdy začal MOOS pořádat po domluvě s majiteli občasné dny otevřených sklepů, tak je to osamocená aktivita.

Jako určitý příznivce motorsportu jsem si zase vyslechl kritiku na to, že tady jsou prostě nějak s pořádáním motoristických akcí  problémy. Navíc to jako s uděláním vždy vyjde tak, že zrovna když se pořádá něco od motorsportu, tak je rozkopaná aspoň sousední ulice, pokud ne nějaká přístupová komunikace k městu, nebo dokonce některý most. To se dle mnohých podepsalo na návštěvnosti 2. novodobého ročníku Mělnického okruhu v roce 2019, jakož letos na zájmu o 101. výročí oslav motorsportu na Mělníku, kdy byla depa mimo město.

Letos se z různých důvodů namíchlo i mnoho místních lidí, když již z populární náplavky s určitým genius loci byla přestěhována rodící se populární akce Moře u Mělníka do parku na Pivovaře k Tescu. Sice je to omlouváno tím, že v době konání, se stále ještě v Rybářích na příjezdové komunikaci ke starému mostu pracovalo, ale sám článek v Mělnické radnici vlastně poukázal, že to není jenom o té silniční komunikaci, ale že  zřejmě probíhá nějaká výměna názorů mezi vlastníkem pozemku a městem.

Privatizace nám během let ukázala již mnoho tváří.  Viděli jsme již, že i pod jiným vlastníkem mohou být některé služby, na které byl člověk někde zvyklý zachovány. Viděli jsme případy, kde k tomu sice nedošlo, ale buď vznikla nějaká úplně jiná služba, nebo vlastník nemovitost aspoň zachránil tím, že do ni investoval a soukromě ji užívá.  Viděli jsme, že občas může něco vzniknout,  ale je otázkou, jak nás to osloví. Třeba casina a butiky atd.. Asi nejhůře se kouká na případy, kde před očima lidí něco chátrá, ale vlastník s původním objektem již nepočítá.

Nechme ale všeobecné zkušenosti být a podívejme se zpět na Mělník. Opravdu to jednoduché není. Vždyť zrovna právě Soutok často psal, jak mu bývalá restaurace Hadík připomíná poděbradskou restauraci Cidlina u soutoku řek Labe a Cidliny. Když se pak podíváte do knihy katastru nemovitostí, tak všechno někomu patří a málokdy je vlastníkem město.

Ono není kolikrát lidem příjemné, když je tendence někde něco pěkného i funkčního za účelem další výstavby zničit, natož když chce někdo do bytových komunit vložit prostory pro různé kulturní i sportovní akce, které jsou v mnoha městech soustředěny právě k řekám., kam se ten občasný hluk snad i lépe hodí. Do bytových komunit naopak patří především oázy zeleně, a tam kde je to možné, tak také omezení provozu.


Může se to někomu nelíbit a nevypadá to jednoduše, ale myslím, že naši radní prostě  zřejmě musí s různými majiteli více komunikovat, než je to běžné v jiných městech a je asi třeba přicházet i s lákavou nabídkou, pokud chtějí někde  zaujmout a uspět, aby se něco někam hnulo. Psal jsem to nejčastěji v souvislosti se středověkými sklepy, ale ukazuje se, že je problém zřejmě širší. Bohužel je tu současně i určitá obava, že ty aktivity půjdou cestou nejmenšího odporu do míst, kam jít mohou  a omyly se dějí.

Mimochodem, bude se už také někdy zase konečně nějak řešit Karlovo náměstí a kdysi již diskutovaný prostor směrem k hlavní poště ?  Už se konečně někteří vlivní shodli na tom, že historickému městu spíše sluší parky, kašny, lavičky a třeba i možnost sezónního  občerstvení, než automobilová parkoviště :-)?  Také vám připadá park na Podolí takovým hodně chudým  a velmi řídkým příbuzným parku na Polabí ?  Tak jistě, když nám někde někdo hned na začátku podpálí  mladé stromky ( 1998), tak je to rána.

Když tak v létě cestuji, tak nabývám dojmu, že do středu historických měst patří hodně zeleně i  případné vodní prvky  a jsou tato centra obsluhována především autobusy. Výstavba rodinných domů a větších bytových jednotek, se pak obvykle rozšiřuje do vzdálenějších polních lokalit, které jsou s centrem spojeny především autobusy. Ostatně, místa kde má zákazník za potřebí si do svého auta naložit rozměrnější předměty obvykle ani ve středu města nebývají a dnes se již často uplatňuje doprava až do domu.


Pak tu mám dnes opět nějaké akce z RMM, ale i odjinud.

Místo: Regionální muzeum Mělník, expozice historických kočárků Nejbližší termín: 12. 8. 2023, 14:00 hod.

Mělnické muzeum pořádá kostýmované prohlídky expozice historických kočárků

Jaká je historie proslulé mělnické továrny na výrobu kočárků Liberta? Které z muzejních kočárků si zahrály ve filmu? Co je to princezka a v jakém vozítku asi jezdil císař pán? To vše se dozví návštěvníci kostýmované prohlídky expozice historických kočárků mělnického muzea. Její premiéra proběhla v neděli 23. července v rámci kočárkového odpoledne. Paní Růžičková a paní Polívková ze 70. let 20. století Vás vtáhnou do děje. Dospělí se dozví zajímavá fakta z dějin dětských vozítek v ČR a pobaví se u vtipných dialogů muzejních dam. Pro děti je připravena řada zábavných úkolů. Holčičky nadchne zavinování miminka do dobové zavinovačky či papírové historické panenky. Kluky zaujme pátrací kvíz. Malování houpadel s hádankou pro rodiče je zábava pro všechny. Součástí prezentace je navíc výstava dětských houpadel, plyšových medvědů a dobových hraček.

Muzeum plánuje kostýmované prohlídky nabízet jednu sobotu v měsíci. Tu příští můžete navštívit 12. srpna 2023 od 14:00 hodin!





Již jedenáctá bitva v Hořínském parku je tu :

http://www.rytirimelnicti.cz/bitva.html



Pěkný zbytek posledního červencového víkendu.


Žádné komentáře:

Okomentovat