středa 30. března 2022

Přišlo jaro a s ním i kalendář vzdálenějších velkých a populárních akcí, které v minulosti dorazily i na tyto stránky. Kdy bude Řípská pouť, Autobusový den PID, Audience u císaře Karla, či auta v Lobči ? Kde bude zelené pivo ?

Přátelé, sice se nám po dlouhé době celkem důležitě rozpršelo, ale nutno říci, že uplynulý víkend byl parádní. Nicméně je občas třeba i něco udělat, do toho změna času, a také článeček o méně známé části CHKO Kokořínsko mi zabral čas, tak jsem se aspoň v  podvečer zašel podívat na návrat letošního prvního Kokořínského rychlíku ze Mšena do Prahy.

Jako kdyby tím uplynulým víkendem už opravdu začalo to krásné období, kdy si člověk uvědomuje, že ,, jak budeme na jaře a v létě  ve volných dnech žít, tak na to budeme na podzim vzpomínat :-)."

Někoho to samozřejmě táhne více do přírody a na výlety, jiný si libuje ve společenských i kulturních akcích, další se vyžívá ve svých zálibách a někdo je prostě rád doma. Já si myslím, že i když je nám něco z toho blízké, tak vůbec není na škodu být trošku v obraze a nedívat se jenom na dění u nás, ale třeba i trošku někam dále.

Konečně, tím že se snažím sem něco napsat, co by třeba mohlo někoho zajímat, tak se sám obeznamuji s určitým děním kolem sebe.


První akci jsem v rozporu s názvem článku vybral z domova. Najdete ji na mnoha mělnických FB i v tiskových médiích, a tak tu může působit tak trošku, jako nošení dříví do lesa, ale pro mě je to taková zvláštní akce. Již asi pětkrát jsem se jí účastnil a dokonce je tu článek .....


...., kde máte na jednom slavném místě vždy fotku z nějakého ročníku a můžete se tak podívat, jak v kterém roce ta Morana vypadala. Tu poslední z roku 2019 v článku už nemám a další dva ročníky se kvůli covidu- 19 nekonaly, pokud se nemýlím. V tuto chvíli samozřejmě nemám vůbec tušení, zda u toho budu také v roce 2022, ale pro vás je to pozvánka na milou akci, kdy se město slavnostně rozloučí se zimou.

Stejná akce je ve stejný den také ve Mšeně ( a pochopitelně na mnoha místech naší krásné země ).



Když jsem tu dával loni a možná už i předloni nějaké plakáty na populární akce, tak to bylo takové zvláštní. Pořád se něco rušilo, nebo se omezoval počet možných návštěvníků a celkově ve společnosti nálada vázla. Letos to s těmi společenskými akcemi vypadá nadějněji, i když nejsou některé programově ještě zcela doladěné.

Pojďme se a ně trošku podívat. Období kolem 11. června jsem měl obzvlášť velmi rád. To totiž ještě tak před 10 lety, ale i méně bývala ve Mšeně krásná akce ,, Na Kokořínsko s párou" , ze které se pak plynule přejelo do Lobče, kde byl krásný sraz anglických sportovních vozů a veteránů. Letos to tedy v Lobči vypadá nadějně a vy snad mnozí již víte, že tam mají i krásné muzeum a pivovar.

Ale, není to jen Lobeč. Co dělá náš mělnický veteran car ? Také jsem koukal. Myslím ale, že vy co máte doma auto z kategorie veteránů, tak asi víte, že je 9.4. burza a jistě se budu snažit ohlídat i nějaké případné datum, pokud by v kempu zase něco bylo.


Rozhodně bychom si však měli ohlídat 28. květen. A pokud nejste příznivci motorizmu, nebo jste prostě zájmově všestrannější, tak snad můžeme začátkem června také hlídat Mělnický Vrkoč a především  mají velikou oslavu SDH Blata , kteří slaví také 100 let.


A pak, že bude dnešní článek jen o akcích mimo Mělník :-) . Inu, nechme teď víno, pivo, gastronomii, snad nějaké bonsaje a hlavně letos trošku zvláštní téma osvobození, která se týkají dubna i května a pojďme tedy mimo Mělník.



Populární Řípská pouť. Už máme i kulturní prográmek a věřím, že by si tam i leckdo i leccos vybral. Pro mě jsou však prostě nostalgií Smokie :-).

Teď tu plakát nemám, ale ... již jsem také koukal na Brandýs nad Labem, kde je tradiční Audience u císaře Karla. Letos od jeho smrti uplyne 100 let a je teď mimochodem i aktuálním téma časopisu Živá historie. Kdy ? 21. května 2022. To k nám do nádraží asi zase přijede pára, ale myslím, že je to ještě za tak dlouho, že to ani nemusím zjišťovat.


Také tu máme již program akcí PID na rok 2022 a samozřejmě i populární Autobusový den. Také se čeká na další podrobnosti. Termín ? 


Samozřejmě si také vzpomínám, jak jsem tu třeba přiblížil mašinky z muzea v Lužné, nebo vojenskou techniku z Lešan, či ze Kbel, ale ta rozmanitost zájmů je prostě obrovská.


A na závěr si dáme aktuální zelené pivo. Kde ? Zatím žádné zprávy. Stránky ve výstavbě...


Inu, nezbývá než to vše hlídat, občas pátrat i na jiných stránkách, mít otevřené oči i uši a pokusit se něco dozvědět. Tak to už dávno v médiích chodí.

Pohodové dva dny a pokud možno příjemný první dubnový víkend.











Žádné komentáře:

Okomentovat