pátek 18. března 2022

V sobotu vás zvou Pokličky, ale večer oslaví jaro Keltský telegraf. Vynášení Morany, Velikonoční jarmark, 100 let motorsportu na Mělníku i Emerson Fittipaldi o začínající sezóně F1. To jsou dnešní téma na jaro.

 


Máme tu další radostný pátek a před námi je konečně víkend, kdy se ujme vlády jaro. Začíná období, na které se každoročně mnozí těšíme, protože znamená, že bílý den již stále více vládne nad nocí a v příslibu jsou i teplejší dny, které již umožňují i pohodlnější a pocitově příjemnější pobyt pod širým nebem.

Nedávno jsem vás pozval na tuto sobotu pod Pokličky, v neděli do Mšena, nebo i na celou sérii výstav na výstaviště do Lysé nad Labem, kde to 23. března vypukne ....

http://soutok.blogspot.com/2022/03/povidani-o-nedavnem-nejlepsim-obdobi.html

Také dnes nemohu začít jinak, než horkou aktualitou, která nese jméno Keltský telegraf. Přesto, že je této akci již více než deset let a lze ji nazvat slavnostním vítáním jara, tak se do  hledáčku  místních tiskových periodik, ani elektronických médií nikdy nedostala a aspoň malou mediální podporu získává tradičně zde na Soutoku.

Díval jsem se před chvíli na mapu, zda se konečně nezapsal někdo na Řípu, nebo dokonce v Liběchově, kde se u kostelíku sv. Ducha a sv. Hrobu občas někdo akce účastní, ale zatím se nikdo nezapsal. To ostatně bývají dvě nejbližší místa, která se občas účastní a matně si vzpomínám, že mi někdo průběh akce z Liběchova ukazoval v minulosti v mobilním telefonu.

https://www.keltskytelegraf.cz/

Co to pro nás znamená ? Dost pravděpodobně bychom pro ochutnání atmosféry museli vyrazit například na Radobýl u Litoměřic, nebo na Hrádek u Libochovan, ale je tu i jiná skromnější možnost, pokud ovšem budou přát vyjímečné podmínky. Světlo se totiž šíří na veliké vzdálenosti, a když jsme občas schopní vidět z naši vyhlídky za bílého dne meteostanici na Milešovce, tak je možné, že třeba nějaký ten oheň odněkud spatříme. Letos opět nepůjde mimořádně o štafetu, ale předpokládá se, že to všichni ve stejnou dobu budou mít zapálené a budou zkoušet, co odkud uvidí.


Radost však můžeme mít z toho, že se po určité pauze uskuteční na Mělníku vynášení Morany a letos by nás to mělo čekat 4. dubna v 15 hodin ( neděle). Tradiční akci Soutok několikrát navštívil, tak se zájemci mohou podívat na několik obrázkových reportáží z nedávných ročníků.



Mám tu i další plakáty na několik aktuálních akcí a věřím, že je to rozhodně příjemnější situace, než ta loňská nařízení, kdy se neustále něco rušilo, nebo se omezoval nějaký počet lidí, či vstup nějakým skupinám lidí.. Nicméně, pokud trošku sledujete média, tak víte, že na pozadí důležitějších mezinárodních událostí covid-19 ještě rozhodně není mediálně zameten ze scény, byť jeho poslední vystoupení ( omikron) v lednu 2022 působilo ve společnosti spíše téměř komickým dojmem.





Velikonoce nám tentokrát připadají přibližně na polovinu dubna, a protože jsme tak trochu konzumní společnost, tak již nyní vzpomínám i přemýšlím o budoucím zeleném ležáku, který se v posledních letech stal u nás téměř neodmyslitelnou součástí svátku.


Nakonec mě mile překvapil tento plakát. To je zdánlivě za ještě hodně dlouhou dobu, kterou vyplní snad několik pěkných akcí a samozřejmě i řada výletů a procházek, ale je dobré o tom vědět. Jenom to ukazuje, jak moc je u nás na Mělníku motorizmus a motoristický sport populární. První takovou akcí bude zřejmě tradiční žehnání motocyklistům před chrámem sv. Petra a Pavla.

Dnes také začaly první tréninky na VC Bahrajnu automobilů formule 1, a že to bude sezóna zřejmě opravdu mimořádná, tak tomu lze nejen po dnešních výsledcích zřejmě věřit. Vyjádřil se totiž i samotný bývalý dvojnásobný MS  Emerson Fittipaldi ( 75), který tu má u nás řadu příznivců, přátel a přijel si i pro cenu. Více na ...


Pěkný a pohodový víkend !




Žádné komentáře:

Okomentovat