sobota 5. března 2022

V nejkvalitnějším rozhlasovém pásmu u nás ( DAB+ ) začala vysílat stanice Ukrainskie Radio. Nahlédnutí za oponu, aneb RT . Výstava plemen psů v Lysé nad Labem.

 

Víte, že rádio, a poslední dva až tři roky zejména DAB+ rádio je určitým způsobem jedno z mých několika hobby, a tak jsem vždy rád za zprávu, kdy se u nás v momentálně poněkud zamrzlých vodách pásma ( žádné nové stanice nepřibývají, ani nové multiplexy, ba ani dálkové podmínky pro příjem vzdálenějších zahraničních multiplexů, které obvykle už ani nepřekvapí) )  zase něco nového událo. Máme tu tedy zcela náhle a neplánovaně novou stanici, kterou v DAB+ rádiu hravě naladíte na většině území ČR s průměrným krajinným reliéfem, a která vysílá informace v ukrajinském jazyce.

Slouží především k tomu, aby příchozí lidé do naši vlasti věděli, jak si kde u nás počínat a zároveň vysílání mapuje situaci v jejich vlasti na Ukrajině. Nemohl jsem jinak, než si stanici, jako každou jinou novou stanici naladit a trošku se s ní seznámit. Konečně, zajímalo mě i to, jak budu jazyku rozumět, protože řada zde žijících Ukrajinců již umí mnohdy i za krátkou dobu pobytu dost slušně česky.

Pokud si koupíte jen nepatrně dražší přijímač s barevným displejem pro současný příjem slade show, tak vězte, že na této stanici jsem našel tento anglický text na pozadí ukrajinské vlajky. Dovolte mi nyní menší odbočku k mému hobby, protože se nakonec stejně vše dočtete.

Snad už konečně na jaře, nebo aspoň letos se má veřejnost dočkat také vysílání polského multiplexu ze Sněžných jam v Krkonoších. To je jediné místo, odkud byl v minulosti v Mělníku k poslechu nejen rozhlas z Polska, ale i televizní vysílání, které někteří fandové ze středu Čech chytají i dnes. U DAB+ bude však signál vyzářený do Polska a potlačený do Čech, tak zde jsou ,, Dabeři" samozřejmě v očekávání.

Nicméně, nejen na části hory Říp, ale i na kopečku Hostinná ( Hostín) jsem již polský mux na kanále 5B na teleskop ulovil a vždy šlo pochopitelně o signál z již funkčního vysílače poblíž města Wroclaw, když se mi podařilo terénem odstínit vysílače tuzemské společnosti RTI.cz na Plzeňsku. Přijímal jsem pochopitelně jen na vestavěný teleskop, který je součástí každého rádia.

 A kde tedy článek o ukrajinském vysílání u nás najdete ?

https://digital.rozhlas.cz/v-dab-multiplexech-rti-cz-teleko-a-color-zacala-vysilat-rozhlasova-stanice-8695296


 Jsou jistě lidé, kterým večer v 19.30 stačí kouknout na Novu a jsou spokojení, ale pokud si vzpomínám, tak už při Válce v zálivu ( 1991) jsme mnozí koukali na záběry ze CNN, kde byli snad všichni reportéři on-line v nějakém hotelu v centru Bagdádu, ze kterého leccos natáčeli a divák k tomu sledoval i mapu oblasti a vývin operací, jakož reportáže z terénu. Víte, že ještě nebyl u nás vůbec internet :-)?

Tak proč ne ? Vždyť dnes máme v televizi také  BBC, CNN, Euronews, ale dokonce máme už i třeba naši  Prima CNN news a to zpravodajství je dnes i díky netu a mnoha reportérům od nás i ze zahraničí mnohem dále.
 

No, nebudeme dráždit hada bosou nohou. Ještě někdo vlivný koukne na obrázky, nepřečte si text ,udělá z toho zakázanou propagaci a budou nepříjemnosti. Každý měl stejnou možnost si program naladit tak, jako všichni máme stejnou možnost o věcech přemýšlet.

Jsou ovšem také zpravodajské programy, na které si obvykle divák vzpomene ve chvíli, když se rozhodne pomalu ladit program po programu kabelovku, nebo satelit. Tou první je pro nás trošku exotická Al Jazeera, další třeba japonská NHK, ale hlavně jste donedávna narazili na několik jazykových verzí RT ( Russia Today).

A protože jsem tu na webu již mnohokrát napsal, že vše souvisí se vším, tak je poměrně logické, že ve chvíli, kdy jsem zaslechl zprávy, že stanice RT je postupně vyřazována z kabelovek a šíří zcela jiné zavádějící zprávy, tak jsem ji pochopitelně naladil. Vždyť to byla příležitost, jak na vlastní oči vidět a na vlastní uši slyšet, co stanice tedy divákům nabízí. A pak mi bylo jasné, že snad jednou někdy v budoucnu na tyto obrázky narazíme a řekneme si: ,, Ano, tenkrát se celý svět díval k dost poničenému Kyjevu, ale občané jednoho státu hleděli na úplně jiné záběry."


Věnoval jsem tomu jen několik málo minut a přitom zavzpomínal i na časy, kdy tady u nás byla nedávno například propaganda na očkování proti covidu-19 tak velká a lidé na sebe občas už tak hnusní, že někteří ti rozumní naočkovaní, se začali v diskusích zastávat těch znechucených a nenaočkovaných. Myslím si mimochodem, že to mělo značný vliv při následných volbách a historie už poněkolikáté ukázala, že se vláda lidem časem vždy nějak odcizí.

Až takové to může tedy být. Opravdu silná sousta na strávení pro nás, kteří jsme zvyklí na důvěru mezi rodiči a dětmi, i na to, že jsme se vždy nějakým způsobem dívali za naše hranice.


Zítra se koná v Lysé nad Labem výstava pro milovníky psů. Není to daleko, vlakem kousek a díky PID pořád levné, než benzín, který prý již překonal 40 Kč za litr.


Pěkný zbytek víkendu !



Žádné komentáře:

Okomentovat