čtvrtek 8. dubna 2021

Náměstí Míru vás zve na další velkou tematickou výstavu s názvem Voda a civilizace. Objevíte fotografie i texty z tuzemska, jakož z Orientu. Čapí hnízdo v Mnichově Hradišti dostalo novou kameru a navíc i mikrofon.

 


Zatímco mnozí toužebně vyhlížíme oteplení a nemůžeme se již dočkat chvil, kdy příroda kolem nás začne opravdu ožívat, počne se oblékat do barev a nás to opravdu upřímně potáhne ven, tak se nám v centru města objevila nová výstava na velkých panelech, která byla již zmíněna na FB snad více než před měsícem.

Měl jsem náhodou cestu kolem a světlo mi dovolilo ještě pořídit nějaké rozumné záběry. Vše bylo tak nějak ve spěchu, ale zdá se, že může jít o výstavu plnou zajímavých informací i obrázků. Určitě doporučuji k shlédnutí.

Přátelé čápů se již radují. Mapa České republiky se již povážlivě modrá ....

http://www.birdlife.cz/capi/ ....  a mnozí již vyhlížejí  po internetu počátek dění ve svých oblíbených místech, kde jsou umístěny navíc internetové on-line kamery. Pro mě je to hlavně hnízdo v Mnichově Hradišti, kam jsem vás vzal loni v červenci na výlet.


Nyní je na hnízdě jeden dospělý a došlo k další technické novince. Byla vyměněna kamera a přidán prostorový mikrofon. Ten zatím jen slabě snímá zvuky z okolí a třeba i poblíž projíždějící vlak, ale lze očekávat, že početnější osazenstvo hnízda, nebo třeba i případné noční podmínky umožní prožít silnější akustické zážitky.

Nejbližším místem k Mělníku, kde se nachází zdokumentované čapí hnízdo je v posledních třech letech obec Dobříň ( poblíž Labské cyklotrasy), avšak to nebylo v této uvedené době ještě obsazeno. Osobně jsem zvědavý, zda velká akce především na pravém břehu Vltavy poblíž Lužce nad Vltavou přivede konečně tyto krásné velké ptáky také k našemu Mělníku.

 ....








Žádné komentáře:

Okomentovat