pondělí 19. dubna 2021

Výlet na jízdním kole až v květnu ? V rámci prvního tréninku se projedeme téměř až do Veltrus. Nejslavnější cyklistická hospoda mezi Mělníkem a Kralupy nad Vltavou je v Bukoli.

 

Nejsme zvyklí u nás na Mělníku, aby si jaro dávalo nějak moc na čas. Někdo tu jezdí na kole prakticky celoročně, jiný usedá do sedla  s kalendářním příchodem jara na konci března, a ti opatrnější, co se nechtějí nějak nachladit, tak začínají obvykle v teplejších dnech měsíce dubna.

Jenže, co dělat, když ty teplejší dny ani v dubnu nepřichází ? Konečně, člověk nemůže po mnoha měsících sednout na kolo a myslet si, že třeba hned pojede až k Máchovu jezeru, když ho to napadne. Prvotní vyjížďka je prostě nutná.

 Tentokrát nás však ty studené dny neskutečně dlouho otravují a považte, že dle předpovědi mělo v neděli 18. dubna celý den pršet. Když jsem se však v neděli probudil a zjistil, že je nakonec ještě lépe, než v sobotu a předpověď je už zase jiná, tak jsem se rozhodl pro malý risk. Sice přímo na Mělníku lehce krápalo, což nebylo z okna vidět, ale doufal jsem, že jde o pomíjivou přeháňku, což opravdu vyšlo.


V minulosti jsem začínal sezónu často výletem do Vraňan, do míst, kde se odděluje laterální kanál od Vltavy. To mě však letos ani trochu nelákalo, protože jsem se těšil, jak si letos prvně přejedu lužecký most přes Vltavu.

Vše začalo kontrolou komor v Hoříně. Co kdyby tam již byla nějaká tabule s upozorněním, kdy se bude moci most přes komoru užívat :-). Pak jsem se rád svezl přes nový most u Vrbna a po dlouhé době si až do Lužce užil cyklostezku.

První snímek jsem vybral z Lužce nad Vltavou a vězte, že mělnický zámek je odtud vzdálený vzdušnou čarou 6, 225 km :-). Fotka s mosty v popředí se stala populárním tématem k focení a zároveň je levý břeh laterálního kanálu docela slušným kandidátem na budoucí cyklotrasu. 

Ano, stačí se podívat do mapy a zjistíte, že dnes je možné od mostu u Vrbna ( a cesta je čistě teoreticky průchozí prakticky již od komor v Hoříně) jet na kole podle kanálu až třeba do Lužce, ale můžete pochopitelně přejet již přes nový most u Zelčína, nebo i  v Chramostku. Osobně však dávám přednost vyasfaltované vltavské cyklotrase číslo 7, nebo projížďce po málo frekventované silnici  skrz Vrbno a kolem zooparku.

Už z cyklotrasy před Lužcem jsem vyhlížel, jak pokračují práce u řeky.


Jsem skutečně zvědavý, jak to bude jednou všechno vypadat, protože to jsou neskutečná kvanta zeminy, která se tu bagrují. Pokud bych to zalil vodou, tak někde bude ta Vltava široká tak, jako kdyby byly dvě řeky vedle sebe. Přírodní koupání tu tedy zřejmě nebude, ale kdyby to prospělo přírodě a třeba bychom tu také měli tůně a nějaké to naše blízké čapí hnízdo, tak bych měl určitě radost.



Dlouho jsme tu neměli zvířátko, tak si dáme koníka od Bukole.

Tak se na to podívejte. Neděle, 18 hodin, a já tam vidím nějaké brigádnice, jak nám už zavádějí dráty potřebné pro chmel. U chmelnic se vždy rád zastavím. Nejen, že si tu člověk zavzpomíná třeba i na činnosti jichž se účastnil ( dříve pracovali na chmelnicích i školáci, učni a studenti), ale také si připomene, že bez této rostliny bychom ten u nás tolik populární nápoj neměli.


Nestává se mi často, abych vyfotil  fešně zbarveného bažantíka. V polích člověk vidí zajíce i vysokou a samozřejmě i různé ptáky. To už jsem mířil od obce Křivousy, přes Dušníky nad Vltavou do Všestud. Aha, zapomněl jsem napsat to hlavní. Nějak jsem měl chuť jet prostě pořád dál a dál. Nejdříve jen k jedné sušičce chmele, kde jsem také něco kdysi prožil, a pak už mě napadlo, že si dám rovnou takové kolečko, abych se nevracel po stejné cestě.


Ze Všestud jsem již mířil zpět k domovu. Ze strany od Dušník dálnici podjíždíte, a pak ji ze strany od Veltrus zase přejíždíte. ( Pohled k severu)


Vůbec vám nevím, co je to za chmelnicí u Vojkovic za stavbu, ale ta je vidět prakticky již z cyklotrasy poblíž horkovodu u Zelčína. Opticky to vypadá daleko, ale mapa vám dá nějakých 4 - 5 km. Vojkovice byly v dávných časech proslavené firmou Fruta Vojkovice. Obrovský bývalý zemědělský areál( při cestě na Křivousy ) pro zpracování chmele dnes vypadá občas také pochybně. V jedné z jeho budov vznikl dokonce hotel, což je ovšem pozitivní.


A jsme tu. Asi nejpopulárnější cyklistická hospoda  mezi Mělníkem a Kralupy nad Vltavou leží v obci Bukol.


Tady bývalo za krásného počasí před dvěma lety doslova přeplněno. Stojany na kola mám za zády. Nyní samozřejmě zavřeno. Snad bude zase lépe.


Rozloučíme se nám dnes tak milým obrázkem. Lužec nad Vltavou a jeden z nejkrásnějších cyklistických mostů před ním. Ještě snad zbývá dodat, že vyjížďka měla 40 km a docela to v té ,, teplotě" napoprvé stačilo :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat