sobota 30. ledna 2021

V Lužci nad Vltavou by mohlo vzniknout vyhlášené říční koupaliště, ale odstartoval tu megalomanský projekt za téměř 175 milionů Kč, který díky neprůhlednosti a neznalosti pohoršuje širokou veřejnost. Soutok ví více.

 


Když se řekne léto, tak si někdo vzpomene na jakékoliv koupání, jiný na výlety na mnoho způsobů a další si vybírají lenivou zábavu v chládku a pokud možno, tak snad i u domácích ventilátorů. První skupina obvykle volí různá městská koupaliště, nebo umělé, či přírodní nádrže na venkově, případně i zahradní soukromé bazény a bazénky, a někdy se i těší na dovolenou někde u moře.

Druhá skupina ví, že v klimatizovaném vlaku, v krápníkových jeskyních, nebo ve středověkých sklepích, či v hradech a zámcích bude příjemněji, než někde ve více jak 25 °C  na turistické tůře, či při jízdě na kole, ale zážitky zkrátka mohou ještě i za přijatelné situace  převážit nad jistou dávkou potu, kterou si přivezeme i s oblečením domů.

Samozřejmě bychom si měli počínat pokud možno s rozumem, abychom nakonec neměli z výletu prožitek spíše negativní, nebo dokonce ohrožující nás na životě.

Koupání je však určitou doménou léta, což vědí hlavně o prázdninách děti a všichni tak nějak víme, že střídavé slunění a ponořování se do vody zejména v příjemném prostředí a při rozumném teplotním rozdílu je příjemné.


Není tak divu, že si naše společnost poslední dobou všimla, že i ty největší české řeky, se nám díky mnohým průmyslovým čističkám postupně přiměřeně vyčistily a začínáme nesměle uvažovat o koupání v jejich vodách tak, jak tomu bývalo ještě v 60. letech za časů našich předků. Ovšem, nutno dodat, že to má do jisté míry i svá úskalí.

Vždyť proudící toky jsou chladnější, někde hrozí i různé víry a nevíme, co je na dně, kam nevidíme. Avšak, právě proto, že i na Mělníku se objevila v nedávné minulosti myšlenka říčních lázní, tak zákonitě musela takzvaným společenským přenosem vkročit i do mého vědomí.

Dostal jsem zprávu, že se u Lužce na břehu Vltavy něco děje a musela nutně zvítězit představivost. Vždyť právě tady u cyklolávky na otevřeném prostranství by bylo takové přírodní koupání jistě skvělé. Proč ? Snadno si tu lze představit parkoviště pro auta, snad i stánky, pláž a hlavně jednu velkou přednost.

Jakou ? Řeka tu má snad jen maximálně hloubku kolem 150 cm a šíři kolem 70 metrů. Mohla by být tedy teplejší, snad i čistší, možná v jistém směru  díky hloubce bezpečnější, v otevřené krásné polní krajině a prostředí tedy ocení zejména rodiny s dětmi, ale i třeba ti, kterým jde hlavně o příjemné ochlazení těla. Jenže, to všechno je zase jenom jeden z mnoha občasných nápadů Soutoku :-).

Realita je tedy jiná. U Lužce nad Vltavou sice probíhá megalomanská akce za téměř 175 milionů Kč, jako další věc z peněz EU ( Co všechno tu již jen v krátké době EU zaplatila :-) ), ale o koupání nejde. Těžko se to vysvětluje, protože jde vlastně o uměle vytvářené tůňky, ale jde o takový návrat k přírodě.

Neviděl bych to tak černě, byť by tu možná bylo dost místa pro oboje, protože tady u řeky jsou doslova kilometry polí, ale práce pro přírodu je také záslužná a velmi. Vždyť tu jednou lidé budou z nějaké pozorovatelny pozorovat třeba hnízdící ptactvo, možná přilétnou i čápy, snad bude k vidění i jiná zvěř a porosty, a třeba leccos uvidíme i na dálku  v triedru z naší oblíbené zámecké vyhlídky :-).

Tento kraj poblíž laterálního kanálu a Vltavy nedaleko od Mělníka ještě neřekl zdaleka vše. Již teď se tu šikovně potkávají cyklisté, turisté ( naučná stezka + dálková trasa ze Řípu na Blaník), výletní lodní doprava i zvířátka v Zelčíně, a do jisté míry tu již nyní můžete obdivovat u řeky ptactvo, nebo snad i stále ještě bobří ohryzy.

Snažil jsem se o stavbě dozvědět co nejvíce a pátrání se vyplatilo. Nejprve tedy zadejte odkaz ... 

https://zakazky.eagri.cz/document_download_81260.html

Pak kliknete na přílohu a následuje asi ještě 5 logických kliknutí, která vás dovedou až do zazipovaného dokumentu . Akce se tam podrobně zobrazí, jako dílo o 4 lokalitách ( 2 na každém břehu) s podrobným popisem, kde však chybí obrazová příloha s mapkou. Výňatek na druhém obrázku.


Pracuje se po obou stranách mostu na bukolském břehu. Techniky je tu mnoho.

Nu, a nyní již víte, co se vlastně děje u cyklistického mostu v Lužci nad Vltavou za akci. Není malá a ani levná, když stojí skoro 175 milionů Kč, ale jistě udělá něco kladného pro naši přírodu. O samotné společnosti a jejich akcích si můžete přečíst na webových stránkách

http://pasnatura.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat