středa 14. dubna 2021

Užijte si říční plavbu našich posádek skrz přístavy, řeky a kanály v Belgii, Nizozemí a v Německu z křesla svého domova. Dnes jsme nejdále v Gentu. I tak si můžete zpříjemnit snad poslední studené dny letošního jarního covidového roku.

 


Aktualita 15.4. ve 20.30:

Mělník dnes zavítal díky televizi do mnoha domácností  a informace to byla velmi příjemná:-).
Podle zpráv došlo k prvnímu zkušebnímu zvednutí vrat velké komory s celkovým  proplutím nákladní lodi komorou a mediálním vyzvednutím velkého významu tohoto činu. Podle stavebního plánu měla být komora dokončena v květnu. Pro cyklisty to znamená, že není vyloučeno, že by se již mohlo přes zvedací část vrat ( most) jezdit  podstatně dříve, ale zatím takové informace nemám.

Jenom připomínám, že cyklisté ve směru na Vrbno a Lužec nad Vltavou již používají nový silniční most mezi Vrbnem a Hořínem.

Dubnové počasí je letos takové neslané, studené a ani se nechce odpoledne nikam moc ven, ale mám tu takovou nabídku, která nebývá zase až tak častá a svoji roli hraje prakticky náhoda. Jak jsem již kdysi zmínil, tak je to zábava spíše pro ty, kteří jsou denně doma.

Výborné služby na webu  https://www.mall.tv/zive umožňovaly dříve mimo jiné sledovat v reálu plavbu české posádky na lodi RIO 2. Plavby probíhaly zpravidla mezi Děčínem, Drážďany a Magdeburkem, ale občas nás loď svezla i do Hamburku. Později, zejména při pokleslém stavu vodní hladiny v řece Labi přišla řada zakázek, která nám dovolila poznat německé plavební kanály.

Zpravidla šlo o plavby mezi Hannoverem a Magdeburkem, ale také jsme se dočkali plavby po řece Havola do Berlína. Mezitím se pozorovací služby vylepšily a bylo možné si přehrát plavbu až 4 hodiny nazpět. Velmi potěšily i plavby směrem do českého vnitrozemí a zrovna relativně nedávno plula loď na půl dne až do našeho Mělníku.

Loď tu byla předtím naposledy v dubnu 2019, a také asi jen na půl dne. Mimochodem, hned druhý den tu byla ona slavná výstava na lodi Beskydy pod našim městem. Později jsme se s ní podívali soustavou kanálů dokonce až na Rýn do města Mannheim. To byl zase jiný zážitek, protože Rýn je již přece jen široká řeka v krásném údolí a byl tu po Hamburku, a po plavbě známou domovinou nový pěkný zážitek.

Vývoj služeb se však nezastavil. Zanedlouho jsme mohli sledovat již lodě dvě. Loď  MS Capella je sice německá loď, ale s naší posádkou a operuje hlavně ve vodách a kanálech poblíž Rýna. Divák má tak na výběr, kde mu připadá případné sledování plavby zajímavější, nebo může mezi kamerami přepínat.

Ovšem ani to nebyl konec a v současnosti nabízí služba on-line přenos hned ze tří nákladních lodí. Máme tu další českou posádku na německé lodi, která se jmenuje MS  Katja. Ta zřejmě operuje nejzápadněji a několikrát se mi ji povedlo načapat dokonce na kanálech v Nizozemí.

Obrázky jsou z příjezdu do belgického přístavu Antverpy, které byly podle komentářů pravidelných diváků dosud asi nejatraktivnějším místem pro svoji vyjímečnost. Zde již můžete potkat i obří tankery a na ploše svého monitoru se vám zobrazí plavba skrze již opravdový veletok.

Zajímavé je i to, jaká tu je frekvence plavby lodí v obou směrech. Když jsem se dnes asi o tři dny později podíval, kde Katja dnes je, tak jsem spíše předpokládal, že již bude někde na zpětné plavbě do Rýna, ale byl jsem překvapený ještě více. Městečko Gent leží více na jihozápad a je již místem vnitrozemským.

Tak daleko po řekách jsme s lodní kamerou on-line na portálu Mall ještě nebyly a myslím, že si to jako příjemné zpestření doby covidové zaslouží zveřejnění. Vždyť jde o to nějak příjemně přečkat snad poslední nepříjemné studené dny, a pak už snad na nás čekají tolik potřebné projížďky na kole a další výlety.

Navíc je to určitý způsob, jak poznávat cizí kraje a připomíná mi jednu větu, kterou jsem kdysi vyslovil na vodácké jihočeské Lužnici. ,, To je zvláštní, člověk prožije tolik příjemných chvil a přitom nemusí vůbec vymýšlet dobrodružnou cestu, protože tu mu určí sama příroda v podobě toku řeky."


2 komentáře:

  1. Tohle je super. Já rád koukám zase na vlaky, ideálně když je to někde ve Skandinávii a projíždí obydlenou oblastí, tak čerpám inspiraci pro bydlení, zahradu a tak dále. Nedávno jsem tam viděl pěkné plotové lamely, které teď samozřejmě sháním. Ne že bych hned předělával plot, ale proč nevědět, kde se to dá koupit? Člověk nikdy neví, kdy to bude potřbeovat. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pěkný komentář. Tak to je opravdu hezké skloubit takto dvě věci. Mohu se zeptat na nějakou startovací adresu na ty vlaky ? Dávám spíše přednost serveru Z okna vlaku ( naše trati), který je lepší prohlížet, jako čelní pohled z vlaku na youtube přes celý monitor, ale bohužel se někdy čeká na na nový záznam třeba i tři měsíce. To spíše z toho důvodu, že to v Čechách leckde znám a je mi to tedy blízké, ale i zahraničí je občas zajímavé a opravdu může přinášet různé poznatky. Tady by snad bylo možné využívat někde i google street, ale v Německu mapování ulic a objektů touto službou bohužel nepovolili.

      Vymazat