středa 4. listopadu 2020

Doba dabová, aneb území ČR je pokryto, ale chybí posluchači. Už jen dny nás dělí od prodeje nové knihy Mělník v proměnách času. Jak chce výstaviště v Lysé nad Labem dohnat ztráty ? Uzavření modré značky Mšeno - Skramouš.


Když píši blog, tak se snažím, aby buď měl článek jedno delší téma ,které by nemělo jen několik málo řádků, což se opravdu mnohdy rozeběhne samo od sebe :-) , nebo aby šlo o několik menších témat, což je právě tento případ.

Často vám tu takové poslední dva roky píši o tom, jak se občas vypravuji za mělnický zámek, abych tu v příznivých příjmových podmínkách lovil nějaké vzdálené a často zahraniční rozhlasové multiplexy, nebo o tom, jak jsem byl zejména v létě na nějakém výletě do jakýchsi pohraničních kopcovitých končin, a co jsem zachytil na rádio tam.

Naše republika zažívá v tomto směru takové zvláštní komické období. U nás se hlavní iniciativy chopil především Český rozhlas, který se svojí nabídkou 15 stanic v českém multiplexu 12C a 15 stanic v moravském multiplexu ( některé stanice jsou společné pro oba multiplexy) pokrývá k dnešnímu datu již 95 % území České republiky.

Kromě toho má republika ještě další tři poskytovatele, kteří v nejkvalitnější a nejnovější rozhlasové technologii šíří i soukromé stanice, které v mnoha případech znáte z pásma FM (VKV), ale ty mají také do roku minimálně 2025 platné licence pro FM pásmo právě pro tyto soukromé stanice, a tak je stav věci příliš nenarušuje.

Ve hře už je hodně, protože byla vybudována síť mnoha vysílačů a zároveň tu máme i bohatou službu slade show, kterou umožňují rozhlasové přijímače s barevnými displeji. Samozřejmě, že už máme na trhu také celou řadu zahraničních, ale celkem levných přijímačů. A tak to má všechno jednu jedinou chybu, pokud nepočítám fakt, že se u nás prostě ještě pořád dost vysílá v FM pásmu.

Jakou ? Posluchači. Stále je velmi málo lidí, kteří při takovém obrovském pokrytí i přijímačích na trhu vůbec vědí, že existuje nějaká ,,Doba dabová," jak se ji začalo říkat u nás i ve světě. A tak konečně někoho napadlo, že je potřeba udělat nějakou reklamu. Ta se prý už na stanicích ČRo ( Českého rozhlasu) v pásmu FM i DAB+ začala od 2. listopadu objevovat zejména před hlavními zprávami apod.

Řada posluchačů, kteří se spíše případně dívají na televizi, než aby poslouchali rádio za účelem hudby a poslechu mluveného slova, se domnívá, že opravdová reklama by měla být na televizních obrazovkách. To by se prý snad mělo v brzké době opravdu stát, ale více vám již napoví článek ....


Představovat další knihu  historických fotografií Mělníka z pera dvojice Karel Lojka a Martin Klihavec, by bylo nošením dříví do lesa. Mluví se o ní již řadu měsíců a je tuším již třetí společnou publikací, která k vám tradičně v listopadu před obdobím Vánoc přichází. Tentokrát to bude všechno z důvodu kovidu-19 tak nějak jiné. Přečtěte si poslední vzkaz jednoho z autorů, kterým je Karel Lojka.

 Nová kniha „Mělník v proměnách času“ vyjde ve čtvrtek 12. listopadu 2020.

Doporučená prodejní cena knihy podle informací z vydavatelství Baron bude 495,- Kč.
Kdo ji bude chtít získat za zvýhodněnou cenu a mít ji přímo v den vydání, může si knihu zde ve skupině na facebooku nezávazně zamluvit a pak osobně vyzvednout v den vydání 12. listopadu 2020 ve speciálním výdejním místě, které bude připravené mezi 17.00 a 18.00 hodinou na mělnickém náměstí Míru ve vchodu do radnice. Kniha bude podepsaná oběma autory, kteří budou i s vydavatelem Mgr. Petrem Prášilem přítomni. Vzhledem ke Covidu 19 je nutné dodržovat vládní nařízení ( rozestupy a roušky).
Od následujícího dne 13. listopadu 2020 pak bude kniha na Mělníku ve stálém prodeji v knihkupectví Ing. Richarda Kubeše na náměstí Karla IV., kde ji bude možné zakoupit po zaťukání na dveře prostřednictvím výdejního okénka.
Pro mimomělnické zájemce je možnost objednat si knihu přímo u vydavatelství Baron Hostivice na emailu:
info@vydavatelstvi-baron.cz
které ji zájemcům bude zasílat poštou.
Knihu bude také možno objednat v e-shopu mělnického knihkupectví Želví doupě, Erbenova ulice ( Markéta Přerovská a Ivan Nekuda ).
Webová stránka e-shopu: https://shoptet.zelvi-doupe.cz/
Odkaz přímo na knihu:
Se srdečným pozdravem
Karel Lojka , Martin Klihavec a Mgr. Petr Prášil


Často jsem tu v minulosti dával i přehled výstav na výstavišti v Lysé nad Labem. Jak tam bojují s kovidem -19 ? Období od Vánoc do března bylo obvykle poměrně relativně poklidné. Nyní je první akce naplánována na začátek prosince, a pak tu je snad trochu netradičně nabitý nejen prosincový, ale také lednový i únorový program. To tu ještě snad nikdy takto nebylo ale mohu se mýlit. V každém případě jste nyní v obraze :-).



Poslední zajímavost mám ze Mšena. Pryč jsou doby, kdy si lidé mysleli, že turistická sezóna začíná jarem a končí někdy v září, či říjnu. Dnes každý chodí tak, jak má zrovna volno, a jak přeje počasí. Možná tak někdo užije následující informaci .....

Máme středu, tak co si popřát ? Hlavně se držte!  Letos to zvlášť platí především o našem zdraví.

4 komentáře:

  1. Stando, moc děkuji za uveřejnění informace o nové knize! Už se moc těším, až knihu přivezou z tiskárny a budu ji mít poprvé v ruce. Je to vždy úžasný pocit držet ji v ruce. Díky Martin Klihavec.

    OdpovědětVymazat
  2. Rádo se stalo. Je důležité se na něco těšit a z něčeho míti radost.

    OdpovědětVymazat
  3. Pane Šveci, díky moc za upozornění na knihu o Mělníku, měli jsme o uvedení knihy jiné představy, ale to doba corovirová vše změnila.
    S pozdravem K. Lojka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář. Ano, nikdo jsme si v dnešní moderní době zřejmě nepředstavovali, že přijde na svět život ohrožující virus a s tím i všelijaká omezení, ale je to bohužel realita. Nezbývá, než doufat, že nás snad tyto pokusy vzdoru opět dovedou do lepších časů.

      Vymazat