neděle 17. května 2020

Když se na Mělníku začne něco vymýšlet, tak je to mnohdy o strach, téměř tajné a vlékne se to. Poslední akcí je revitalizace sídliště Pivovar.



Nechci rozhodně tvrdit, že vše, co se na Mělníku vymyslí je špatné. Důkazem toho jsou třeba mé poslední články o cyklostezce. Ježe je toho pořád dost, kde se nějak přešlapuje dlouhodobě na místě, nebo se občan doslova děsí, aby k tomu nedošlo.

Takových příkladů je již mnoho. Stačí si vzpomenout na ten plácek poblíž Tyršova domu, kde kdysi stával Hrdinův lis. Mladší generace spíše pochopí, když jim ukáži toto místo opticky na fotce před Tyršákem, kde vždy stávají nějaké rozměrnější  horizontálně, nebo vertikálně otočné atrakce.


Pokud si vzpomínáte, tak tam se uvažovalo o parkovišti ( o čem jiném :-)). Nakonec si lidé oddechli, když se to obešlo podélným stáním v nenápadných boxech v Tyršově ulici.

Nehodlám teď komentovat stagnující projekt, který používá slova Karlovo náměstí, Amerika, Teherán apod. Mnoha lidem se líbila takzvaná první etapa, kdy měly být sbourány budovy a uvažovalo se tu o parku, či případných venkovních posezeních ( směr k poště).

Pak se zase objevily další návrhy na nové budovy a mělo se v dalších třech etapách opět zastavovat a tvořit parkoviště. Do toho se objevil Mělnický okruh, který loni nepříznivě zasáhla dopravní situace kolem Mělníka, která údajně ovlivnila návštěvnost.

Je jasné, že pokud by okruh měl popularitu, tak by u pošty spíše vyhovovala forma parková. Ostatně, lidé ve městech chtějí především zeleň a je to moderní, ale Mělník je snad tak nějak občas jiným městem. Mohl bych pro úplnost zmínit ten nápad s mobilním kluzištěm na náměstí Míru, který se kdysi někde objevil, ale to je fakt prkotina proti ostatním věcem.

Jistá skupina lidí, se pořád snaží nám do města cpát nějaká parkoviště a mnohé je k dohledání v diskusích na webu http://melnicek.cz/ .


Nemáme krátkou paměť. Všichni ne. Vzpomeňte si na variantu, kdy měla být spojena Vodárenská ulice se Smetanovou ulicí asfaltkou vedoucí nad gymnáziem a v místech, kde kdysi dávno stávaly psí kotce SNB mělo být opět parkoviště. Nakonec přišly aspoň takzvané balisety, kterým se tu lidově říká Schweigstillky, a bylo o čem  nějaký čas diskutovat.

Nutno však dodat, že kruhové objezdy, Pražská ulice, spojka mezi Mladoboleslavskou a Pražskou ulicí, nebo ubrání železniční koleje v Kokořínské ulici a různé mosty, tak to jsou úspěšné projekty. Ukazuje se, že bez kruhových objezdů by byl Mělník již v totálním dopravním kolapsu.

Pojďme však k těm zásahům v centru města a přilehlému okolí, kde vše vypadá tak tajemně a moc se o tom nepíše. Loni jsem tu napsal článek ....


Na jednu stranu přináší každé zkulturnění prostředí radost, ale zároveň i obavy. A vidíme to velmi dobře v parku u autobusového nádraží. Devastace prostředí, hluk, tzv.  nevyzpytatelné pochybné existence, které jsou potenciálním nebezpečím pro ostatní kolemjdoucí.

Je to možná paradox, ale ačkoliv by se nám možná líbilo, kdyby pod pomníkem Česko- polského přátelství byly nějaké vodní prvky, lavičky s výhledem ke Chloumku i dolů do kotliny a stromy, tak tu spíše hrozí to, co vídáme mnohdy v podvečer na Vrázově vyhlídce. Na poklidné podvečery zapomeňte.


Posledním počinem, o kterém se začalo před dvěma lety psát, je revitalizace sídliště Pivovar, která má mít pochopitelně také několik fází. Zkuste si zadat toto téma na internet do vyhledávače a prakticky nic současného se nedozvíte.

Na první pohled se zdá, že je vše v pořádku. Těch zelených koleček, které značí stromy je tam požehnaně. Vysvětlete mi však někdo, proč mají být na sídlištích nějaké in-line dráhy ?
Představte si, že všichni ti lidé, kteří tam žijí, tak mají v létě v podvečer otevřená okna a slyší vše, co se děje venku.

Křik, rachot rozjetých bruslí, nastartovaná auta. Nezlobte se na mě, ale proč si tedy nejdou jezdit do parku mezi Tesko a autobusové nádraží ?! Tam už přece mají tuším za Teskem i U- rampu a je poblíž ní spousta místa. Park stejně většina lidí vnímá tak, jako park, až když je mezi tím oploceným hřištěm na kopečku a autobusovým nádražím. Případně tam u říčky, co je pár atrakcí pro malé děti.

Další takovou perlou je, že kvůli pěti až deseti  autům, se vlastně dělá revitalizace a ještě je tam jedno místo označeno, jako problémové, které bude třeba řešit :-).

Myslím, že aut bude za chvíli tolik, že z toho sídliště za chvíli skoro ani nevyjedou a budou do sebe ťukat nárazníky. Nevím, v jiných městech se sází hlavně na zeleň, dělají se klidové zóny, parkuje se dále od bydliště, budují se obchvaty kvůli kolapsům i životnímu pohodlí občana, ale tady je snad jiný svět.

Nastal čas, kdy je třeba se vracet k hromadné dopravě osob a máme k tomu dnes již skvělou jízdenku PID.

Nakonec bych apeloval na ty, kteří píši : ,, Občané mají požadavek ? " ,- ,,Jací občané ? Kdo s kým mluvil ?"  To si zase chce někdo něco dohodnout a občané do toho nemají co mluvit, jako již mnohokrát ?"

Občané Horních Počapel mi tenkrát řekli : ,, Víš, ono to bylo vlastně již na samém začátku dohodnuté a to setkání s občany ve finále byla už jen fraška ". 

Co napsat závěrem ? Co se člověk nedozví od známých, nezjistí si, nebo nenajde na FB, tak neví. Paráda. Ono není o čem psáti, že  :-)?



Žádné komentáře:

Okomentovat