pátek 8. května 2020

Svět si dnes připomíná Den vítězství. Druhá světová válka jitří rozdílné názorové emoce dodnes. Na Mělníku také.


V roce 2008 uplynulo výročí 65 let od slavné bitvy u Sokolova, kde padl kpt. Otakar Jaroš. Při této příležitosti, se objevil na Mělníku na Karlově náměstí po mnoha letech tank T-34.  Mělnický tank byl odstraněný z podstavce v parku v roce 1996 a na další tank  ve městě od roku 2008 jsme si museli počkat do loňského roku ( 2019), kdy byl součástí pravidelných oslav konce války. Naštěstí šlo vždy o milá setkání s touto technikou.


http://mujmelnik.webzdarma.cz/Sokolovo.html



Mělník 12.5. 2019

http://soutok.blogspot.com/2019/05/oslavy-konce-valky-na-melniku-v-roce.html

Soutok se v minulosti velmi často snažil okomentovat nějaké výročí, nebo svátek, které je zpravidla důvodem, proč máme volný den a nemusíme do práce. Možná to někoho překvapí, ale bylo provedeno v minulosti spousta anket zejména mezi mládeží, která často věděla k různým svátkům stoprocentně jenom to, že máme volno a občas útržkovitě možná nějaké částečné informace.

Mě to zase až tak nepřekvapuje, protože mi práce a zábava na Soutoku dává zajímavá zjištění. Pokud přinesete obrázky z nějaké čerstvé akce, tak se leckdo rád podívá, ale pokud připomínáte výročí i svátky, byť s odkazy na odborná pojednání, tak to v minulosti zase až tolik zájmu nevzbudilo.

A přesto je zejména pro mužskou část společnosti téma druhé světové války velkým nekonečným námětem.


Tankový den v Lešanech 2018. Americký tank Stuart.

Nikdy nezapomenu, jak jsme se již na základní škole dívali občas o velkou přestávku na velkou mapu, kde  byly zapíchnuté špendlíky propojené rudou stužkou, a tak, jak se fronta od Stalingradu postupně přibližovala k naši republice, tak se pohybovala po týdnech i stužka.

Samozřejmě, že už tehdy se rozvíjely četné otázky a odpovědi. Třeba taková naše skvělá linie bunkrů, kterým se říká řopíky. O podobná opevnění, se pokoušeli lidé leckde ve světě, ale historie ukázala, že české bunkry předčily mnohé podobné stavby jinde ve světě. A můžeme mít svým způsobem radost, že je máme i jen nedaleko od našeho města, byť za těmi turisticky propagovanými musíme poněkud dále k větším nadšencům tohoto téma.

Tady se již mnohokrát přetřásalo, zda bychom se ubránili. Sám Adolf Hitler se svými generály je velmi ocenil a použity byly v Ostravské operaci, kde paradoxně pozdržely postup armád z východu. Diskutuje se samozřejmě také nechvalně slavný Mnichovský diktát o nás bez nás a slova sira Chamberlaina po návratu do Británie : ,, Přivezl jsem vám mír."

My dnes máme díky knížce Květen 1945 na Mělnicku  ( je doplněna o DVD) skvělé obrazové i historické  regionální materiály, které nám tady na Mělníku skutečně chyběly. Nedávno jsem tu  připomněl i článek pana Lojky, který krásným způsobem na pouhých dvou stránkách Mělnické radnice z toho dokázal detailně zmapovat hlavně ten náš Mělník, kde žijeme.

Viděl jsem dnes na FB historické skupiny i předlouhou diskusi plnou až nekonečných komentářů zastánců různých názorů k téma. Někdy to bylo zajímavé, jindy už tak dlouhé, že to ani nebavilo číst. Udělalo to na mě dojem, že zastánci různých názorů, se stejně vzájemně jen velmi těžko přesvědčí, což známe prakticky z běžného života, kde situaci rozhodne nakonec stejně jenom nějaké hlasování  a vše ostatní je zbytečné mlácení  prázdné slámy.



Skutečně si Západ myslel, že když vyřeší německé zájmy v Čechách, tak bude v Evropě zajištěn mír ? Nebo se již tehdy dokonce spekulovalo s myšlenkou, kterou nám nabízelo učení ze základní školy, že Rusko bylo s novým třídním politickým režimem pro zbytek Evropy nebezpečné a Německo jej dříve, nebo později mohlo v zájmu především západních mocností v této formě zlikvidovat ?

Fakta ovšem ukazují, že prvotní  bleskový útok směřoval na západ Evropy a jeho snadná realizace možná způsobila, že Adolf Hitler lehce nabil dojmu, že když snadno obsadil Západ, tak snadno uspěje také kdekoliv jinde, natož na údajně technicky primitivním východě, čímž situaci fatálně podcenil.

Často se také diskutuje otázka, zda by se USA zapojily do války, kdyby nedošlo k událostem v Pearl Harboru.

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Atok_na_Pearl_Harbor


Spekulovalo se i o pozdním otevření západní fronty na pobřeží Francie. Zde je nutno přihlédnout k tomu, že toto vylodění bylo díky terénu velmi nebezpečné a raději mu předcházely operace v severní Africe, kde zprvu úspěšný útok famózního generála Erwina Rommela zahnal spojence až na hranice Egypta, odkud byl již jen kousek k vytoužené arabské naftě.

Těžko si vůbec představit situaci, že by skutečně Německo na východě uspělo a spojencům by se mělo podařit zaútočit na pobřeží Francie tak, jak se jim to nakonec ve dnech 6.6. - 25.8. 1944  již jen měsíce od konce války podařilo.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_Normandii

Osvobozování Evropy se potom stalo bitvou o čas. Kam až dojdou Rusové, a kam až to stihnou Američané se spojenci ? Co to v konečném důsledku v Evropě způsobí ?


Dnes žijeme v době, kdy máme mnohem větší přístup k informacím, než dříve a objevují se stále nové a nové informace. Dlouho se například nevědělo, která letadla bez výsostných znaků bombardovala Mělník ? Nabízely se dokonce tři možnosti.

 Poslední pomsta již zdecimovaných Němců ?  Mohli ještě ukořistit nějaká letadla? Málo pravděpodobné. Sovětská letadla ? Pokus znemožnit Němcům ústup do amerického zajetí ? Tady si řada lidí lámala hlavu s tím, proč by měla tato letadla takové hrdé mocnosti létat narychlo bez výsostných znaků a podivně se tak stydět za svoji příslušnost ? Proč tedy nedokázala zlikvidovat most, na 140 metrů široké řece, který zřejmě zlikvidovat chtěla ?

Odpověď může být jednoduchá. Oficiálně již bylo po válce a těžko říci, co všechno mohlo být zájmem takového konání. Američané ? Ti si svým bombardováním našich továren udělali v tomto jméno.

 Jedni diskutující jsou přesvědčeni, že válka je válka, a že šlo o cíle, které bylo třeba do puntíku naplnit. Druhá strana oponuje tím, že již byla podepsána kapitulace zcela bezmocného Německa, které už nedisponovalo téměř vlastně vůbec žádnou technikou a bylo z valné části odzbrojeno. Z tohoto morálního důvodu již bylo bombardování českých továren v závěru války poněkud zbytečně přehnané a zavánělo to například předběžným úmyslným poškozováním konkurenčního průmyslu.


Je to na názoru každého jedince.
Nakonec se tedy s odstupem mnoha let dozvídáme ( nemyslím letos, ani předloni), že bombardování mnoha měst ve Středočeském kraji provedla sovětská letadla bez výsostných znaků. Přitom bývá poukazováno na různou dostupnou literaturu, či odkazy na netu. I zde si můžeme klást otázky smyslu takového počínání.

Válka má ale i další pozadí. Přesto, že například naši letci v řadách RAF ....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Royal_Air_Force

..... bojovali za společnou věc po boku spojenců  a jejich osudy byly zejména po válce ve své vlasti značně dramatické, tak kromě určité odměřenosti ze strany spojenců, kterou nám třeba ukazoval úspěšný snímek Tmavomodrý svět, se občas v komentářích některých jedinců v různých článcích  na netu objevují zprávy, které nám mohou připadat zvláštní.

Byť naši letci bojovali v prvé fázi také za svobodu Británie, tak měli být údajně požadovány britskou stranou po válce nějaké peníze.

https://www.csfd.cz/film/8803-tmavomodry-svet/prehled/

To téma se veřejně moc nerozvádí, i když prý na něj laická veřejnost často poukazuje. Jsem však rád, že se mi podařilo najít odkaz na článek, neboť jsme zase u složité věci. V článku se totiž v úvodu uvádí, že věci je nutno chápat očima války a nikoliv nějaké morálky ....

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/historik-jiri-rajlich-o-povalecnem-splaceni-ceskoslovenskeho-dluhu-britanii.A140618_161939_domaci_jw

Tolik tedy letošní příspěvek ke světové válce, ač bych zde raději ukázal nějaké obrázky z letošních oslav, a třeba jednou i z Plzně. ( To jsou ty občasné závany nápadů) Připomínám, že jsem se zatím ještě vůbec nepodíval, co jsem vlastně napsal loni.

Hezký prodloužený víkend !


Mělnický tank v Lešanech.

Žádné komentáře:

Okomentovat