pátek 15. května 2020

Na autobusovém nádraží v Mělníku jezdí autobusy až do odvolání z jiných stání. Vichřice ve Mšeně dopomohla udělat z lesoparku Debř sluncem prosvícené údolí plné obnažených památek a napomohla revitalizaci.


Dnešní článek nemohu začít jinak, než aktualitou. Právě dnešním dnem došlo z důvodu rekonstrukce autobusového nádraží k dočasnému přesunutí autobusových stání na dobu neurčitou.

V minulém článku jsme navštívili útulné městečko Mšeno, které má několik přívlastků. Říká se mu město motorizmu, protože ten tu má tradici. Zejména v době, kdy se zde jezdily významné plochodrážní závody, nebo v jeho okolí i slavná Rallye Bohemia, tak bylo toto zvláště zdůrazňováno.

Mšeno lze s lehkou nadsázkou nazvat také lázeňským městečkem. Budova z roku 1932 ve stylu art deco je jednou z nejfotografovanějších budov ve Mšeně a něco k téma napsal naposledy bývalý mělnický historik Jan Kilián.

http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page&id=14

Konečně, největší úlohu hraje městečko na poli turistiky a je takovou hlavní branou do skutečně unikátních partií CHKO Kokořínsko -Máchův kraj. Proslulost asi 11 km dlouhé Cinibulkovy stezky vysoce překračuje hranici regionu.

Příroda tu na malém kousku dokáže představit návštěvníkům překrásné skalní partie. V naší republice je sice celá řada vyhlášených skalních měst, která stojí za návštěvu, ale kdo přijel do Mšena a vkročil do Bludiště, tak je téměř dojatý. Vždyť je tu veškerá nádhera soustředěna snad jen do jednoho kilometru cesty.

A co více ? Je to jen kousek od Prahy i od Mělníka ! Navíc tu není jen Bludiště, ale navazuje tu spousta dalších míst, která stojí také za návštěvu.


V tomto článku se podíváme na to, co se města dotýká. Je to takzvaný lesopark s názvem Debř. Když se podíváte do mapy, tak to na první pohled vypadá, že Mšeno je jen takové běžné sídlo v polích, jakých máme v republice mnoho. Jenže  je to právě krásné a romantické rovinaté údolí Debř s velkou historií, které spolu s lázněmi v úvodu povyšuje městečko na úplně jiný level.


Zatímco údolí je vhodné díky své pohodlnosti i různým atrakcím k procházkám pro rodiny s dětmi i pro starší méně pohyblivé občany, tak jen o malý kousek dále už můžete zažít pěknou divočinu, ve které naopak trochu té pohyblivosti potřebovat budete.

Tam se však podíváme příště.


V údolí jsou  téměř snad i po 50 metrech různé atrakce, ke kterým se váže již dlouhá historie.


Tato skála nese jméno Orangutan ...


.... a najdete ji na samém začátku údolí.


I pěkné a docela obyčejné krmítko může zdobit okruh stejně tak ...


....., jako tato stavbička. Že vám něco připomíná ? Na tabuli se píše, že se na stavbě podíleli členové Okrašlovacího spolku pro Mšeno. Miniatura hradu Kokořín tu stojí od roku 1915, ale do dnešních dní se po několika úpravách věrně dochovala již jen dominantní oválná věž.



Díky vichřici, která sem snad už předloni zavítala, nám údolí poněkud prokouklo, je více vidět na atrakce, a také sem svítí více slunce. Podobně nám kdysi nedávno prokoukly skály u restaurace U Grobiána v Kokořínském Dole, kde se občas konal pivní Podkováň fest, ale tam to již opět zarůstá, což je pro diváka trošku škoda.


Opravené kamenné divadlo je nádhera sama.  Porovnejte to s fotografií z článku ...

http://soutok.blogspot.com/2012/01/sokratovo-moudro.html

......, nebo .... https://soutok.blogspot.com/2015/07/ve-msene-zitra-otevrou-lesni-divadloo.html




Jan Hus se stal obrovskou osobností našich dějin, a to mnohem větší, než si kdo myslí. Takzvaná husitská trilogie( Jan Hus - 1954, Jan Žižka- 1955, Proti všem - 1956 ) těšila diváky několika generací, včetně té mé.

 Jak by také ne, když mistr Jan ( dvojrole) hřímal statným hlasem Zdeňka Štěpánka a roj dodatečně vycvičených statečných a ubližovaných českých sedláků nakonec vypráskal  v napínavé atmosféře a s taktikou každého nepřítele, ať už byl domácí, nebo přijel přes hranici. To jsou historická fakta, která občana malého státečku, který se velmi často něčemu bránil musela potěšit.

Jenže, zatímco Němci, se dokážou dívat i na filmy, kde historicky dostali na frak a sami natočili snad ten nejlepší  Stalingrad, jaký kdy byl natočen, tak u nás je to složitější. ( 1993) (Zahrál si v něm i náš herec Karel Heřmánek a část se ho točila na nádvoří mělnického zámku.)

U nás se sejdou politologové, kteří se přou, co by se mělo, a co by se už nemělo  dávat, a proč. Mezitím se stejně někde najde nějaká televize u nás, či v zahraničí, která to dá.

 A tak se po letech začaly  natáčet i snímky novodobé ( Jan Hus- 2015), které sice mohly ukázat divákovi i jiný pohled do života známého člověka, ale pro většinové a napětí milující publikum, které se rádo dívá na různé bitvy s přihlédnutím k historickým faktům, to bestseller být nemohl.


Nakonec jsem si nechal slavnou mšenskou houbu. Lesopark Debř si bez ní mnozí neumíme ani představit. V nedávné minulosti prošla nezbytnou rekonstrukcí.


To je dnes vše. Přeji vám příjemný víkend a příště tu bude z krásného Mšena snad už to nejlepší, jak tvrdí většina lidí. Perlou Mšenského Švýcarska je Bludiště.

Žádné komentáře:

Okomentovat