čtvrtek 15. srpna 2019

Středověké sklepy vedle restaurace U piráta budou otevřeny do konce srpna prakticky denně. Petice proti nočním jízdám vlečky do přístavu. Traktoriáda letos nebude. County Lhotka,Mšeno, zvoníci, výstavy v Lysé a reportáž z Kocoura Švarcíka.


Milí čtenáři, trošku jsem doufal, že až  se vrátím v pondělí, nebo v úterý, či ve středu  domů z práce, tak se snad někde dočtu reportáž o tom, jak to v sobotu probíhalo ve středověkém sklepě č.p. 5 ( vedle restaurace U piráta), a jak to tedy bude dále.

Kontroloval jsem weby Mělnický deník a Mělnicko, ale nic takového jsem tam na toto téma nenašel. Nechápu to. Protože však také často navštěvuji facebook pana Lojky, tak musím říci, že sem se to dočetl v ,, Lojkonovinách :-)". No, proč ne ? Odpusťte mi ten lehce černý humor, ale co já jen potkal tento týden lidí, kteří nemají o nějakém otevřeném podzemním sklepě v centru města ani potuchy.

A tak je tu radostná zpráva, kterou je třeba šířit dále.

Otevírací doba ( do konce letní sezóny) :
úterý až neděle od 10.00 do 16.00 hodin
Zavírací den : pondělí
Vstupné: dospělí - 50,- Kč
K návštěvě sklepů zvou srdečně majitelé domu čp.5 jak mělnické občany, tak návštěvníky města.


Majitelka sklepů paní Douděrová ( vpravo).


V podloubí napravo od restaurace U piráta, se za tímto vchodem č.p.5  nachází první středověké sklepy v centru historického Mělníka, které otevřel jejich majitel běžnému veřejnému turistickému ruchu.

Když už jsem však byl na stránkách regionálních novin, tak si dovoluji šířit něco, co by vás třeba mohlo zajímat. Přeci jen ne každý má dobré spaní, v noci se vše rozléhá do dálky, a tak nám na Mělníku vznikla petice proti nočním jízdám na vlečce do přístavu. Můžete se na ni podívat na ... https://melnicko.cz/wp-content/uploads/2019/05/Vle%C4%8Dka-Petice-Zru%C5%A1en%C3%AD-provozu-vle%C4%8Dky.pdf

Konečně, jsem zvědavý, zda se dočkám ještě doby, kdy bude přístav opět pravým přístavem a zboží se bude nakládat hlavně na lodi.


K novému kroku se odhodlali organizátoři tradiční výstavy historických traktorů a veškeré zemědělské, pěstitelské i chovatelské techniky v průběhu času, která se konala vždy v září v Kropáčově Vrutici a Soutok ji v září 2013 navštívil.

http://soutok.blogspot.com/2013/09/vystava-v-kropacove-vrutici-prekonala.html

Po 10. jubilejní výstavě, se organizátoři rozhodli, že výstavu budou pořádat jen každý sudý rok, tedy až v roce 2020. Více na .... https://www.nn-kosatky.cz/aktuality/historicke-traktory-az-2020/

Přiznám se vám, že snad právě proto, že žijeme v přetechnizovaném světě, tak je takový dotek se staršími časy, které ještě mnozí pamatujeme, doslova pohlazením na duši.

Pokud je to někomu líto, nebo se tam po delší době chystal, tak tu mám jiný typ. Kadlín. Ano, ten náš Kadlín, který se tak neslavně proslavil v komunálních volbách, a kde už možná zavřeli rozhlednu, na kterou jsem i já v roce 2005 na kole přivezl z Mělníka dva kameny do základů.

Mají tam opravdu krásné muzeum, tak akorát : http://soutok.blogspot.com/2018/07/rozhledne-hradist-v-kadline-hrozi.html


Country Lhotka ....


.... i Mšeno jsem již dával minulý týden, tak jen připomínám pro aktuálnost. Ano, už tuto sobotu 17. srpna.


Nedávno tu byl i článek, kdy jste si mohli poslechnout v ukázce hlas nedělních mělnických zvonů, tak předběžná pozvánka není vůbec od věci.

http://soutok.blogspot.com/2019/08/nedelni-dopoledne-patri-na-melniku.html


Na co se můžete těšit na výstavišti v Lysé nad Labem ?

Sobota 31. srpna:       Trh myslivosti a kynologie.
                                     Srpnový trh zvířat.

Myslím, že dost dobré výstavy.
https://www.vll.cz/vystavy



Kocour Švarcík a muzejní historik seznámili děti s historií Mělníka
Regionální muzeum Mělník 14. 8., 9:30-11:00

Oblíbenou procházku historickým centrem Mělníka s maskotem mělnického muzea kocourkem Švarcem letos navštívilo rekordních 152 lidí z toho 91 dětí. Před branami Regionálního muzea Mělník přivítal návštěvníky nejen zvídavý kocourek, ale také muzejní historik Lukáš Snopek. Zástup se vydal na náměstí Míru, kde děti začaly své putování za historií města pozorováním domovních znamení kouzelným kocouřím kukátkem.

 V badatelských listech účastníci během cesty splnili pět úkolů: např. namalovat své domovní znamení, nalepit obrázek denáru kněžny Emmy nebo napsat počáteční písmenka řek Labe a Vltavy. Jaké byly staré míry, se děti dozvěděly u lokte na zdi mělnické radnice. U sochy Karla IV. na vyhlídce poznaly slávu velkého českého panovníka. Jak se jmenují dvě největší české řeky, které se v Mělníku stékají, si děti určitě zapamatovaly z básničky „O dvou řekách co šly spolu“.

Jakmile však výprava dorazila k soutoku, kocourek Švarc začal větřit a všichni už netrpělivě očekávali hledání pokladu. Za velkého halasu a čenichání se celá skupinka vydala zpět k muzeu. Tam se za pomoci tajného zaříkadla podařilo z jeho zdí vyčarovat poklad. Jak jinak než denáry, ale co to vždyť jsou čokoládové a je na nich kocour…!



Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923
Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje nám. Míru 54, 27601 Mělník Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
http://www.muzeum-melnik.cz/




Žádné komentáře:

Okomentovat