neděle 25. srpna 2019

Českou republiku v pátek zasáhly nevídané příjmové rozhlasové podmínky. Na Mělníku se objevil multiplex z francouzské části Švýcarska! Hořín fest, Bitva o Přívory, Country Kanina, Poslední koupání, bonsaje, zvoníci, DED, to vše jsou příští víkendy.


SRG SSR F01 je švýcarský multiplex z francozské části Švýcarska ( informace na odkazu v tabulce).

Je tomu tak kolem 20 let, co na nás koukali udiveně turisté na kopcích a ptali se nás : ,, Co to je ? Kam až se s tím dovoláte ? " Nutno dodat, že tehdejší mobilní telefony byly ještě velká monstra a měli je jen někteří podnikatelé.

Naše odpověď, že se domluvíme někdy jen na kilometr, jindy na 200 km a jindy třeba i na 1500 km se jim vůbec nelíbila a mimo to jen málokdo věděl, že existují nějaké občanské radiostanice, protože nebylo v zájmu státu, aby spolu lidé mluvili na velké vzdálenosti zdarma, když mohou platit pevnou telefonní linku, nebo zajít utratit peníz do telefonní budky.

Ale, o světě CB pásma jsem tu již mnohokrát psal a zejména v dlouhém seriálu Rádio kdysi a dnes, který se tu v listopadu 2011 objevil. Rádio je prostě hračka a jeho kouzelnou vlastností je pro některé posluchače fakt,  že mohou s rádiem vyrazit kamsi na kopeček a při podmínkách a štěstí mohou ulovit nějaký vzdálenější vysílač.

Mnozí lidé to nechápou a v rádiu vidí především poslech nějakého pořadu v češtině, nebo kvalitní poslech hudby, ale na to máme každý svůj názor. Vždyť si plno věcí můžeme přečíst na netu, v časopisech, novinách, nebo poslechnout i v internetovém rádiu, pokud o to tolik stojíme a hudbu si můžeme poslouchat doslova na objednávku z youtube ( konkretní skladby).


Občas je lepší signál od severu, než z Bavorska.

Je tedy několik jedinců, které nerozhází ani mlha a umí ji využít ve jménu svého hobby. Jenže takzvané Tropo šíření , je jev, který se sice v atmosféře vyskytuje nejčastěji na podzim a v zimě, ale v určité míře i jindy během roku. Je to stejné, jako s předpovědí počasí .

Jde celkem o odborné pojednání, které si můžete přečíst třeba zde :

https://www.aldebaran.cz/actions/2015_jsma_praha/docs/2015_jsma_radio-tropo-iono.pdf

..., ale pro běžného člověka, fandu dálkového příjmu v podstatě platí, že velké šance na dálkové úlovky jsou při teplotách kolem nuly, za mrazu, za mlhy, ale někdy také úplně jindy za nečekaných podmínek.

V atmosféře se prostě na rozhraní front tvoří různé vlnovodné kanály, které k vám přivedou i vzdálené vysílače, které jindy neslyšíte a někdy jde o unikáty, které se již nemusí opakovat.

Pro takové příhodné chvíle existují různé předpovědi, které se nemusí naplnit, vlastní zkušenosti z praxe, nebo vás upozorní někteří kolegové na netu, že to zrovna chodí.


V minulosti tu byl nejvzdálenější multiplex z Hesenska. Zde stanice multiplexu s názvem hr4.

Není to však jen šíření Tropo , ale milovníci dálkového příjmu si užívají ještě vzácnějšího jevu, kterému se říká odraz od vrstvy Es . Tato vrstva se nachází ve výšce 110 km nad zemí ....

http://www.radiotv.cz/p_radio/r_technika/sporadicka-vrstva-es/

.... a když to vyjde, tak je to zážitek. V rádiu slyšíte najednou místo stanic Evropa 2 , Frekvence 1, rádio Beat ... italštinu, španělštinu, arabštinu, třeba i orientální muziku a váš přijímač přechodně poslouchá odrazem stanici z Turecka, Alžíru, Řecka, Španělska ... Může to trvat minuty, několik vteřin, den a velmi tomu pomáhají teploty kolem 30 stupňů Celsia, ale bohužel se to povede někdy i jen 1x -2x v roce, pokud jde o pásmo FM ( 87.5 MHz - 108 MHz)

Na nižších pásmech je to častější ( pro radioamatéry) a bohužel pro DAB+ to prakticky neexistuje, protože nejvyšší frekvence, která se ještě odráží o vrstvu Es odráží, může být prý maximálně 150 MHz. Pásmo DAB+ je už kolem 240 MHz. Proto se vyplatí zejména v létě při vysokých teplotách zkusit naladit i několik kmitočtů v běžném pásmu FM ( VKV).


Na tuto krabičku z Lídlu za 500 Kč a na 32 cm dlouhý  teleskop to všechno chytám.

A výsledný efekt ? Pokud svůj úlovek identifikujete, tak je to věčná perlička. V roce 2012 jsem například zaslechl na frekvenci 98.5 MHz fotbalový zápas mezi Portugalskem a Itálií. Ukázalo se, že jde o portugalskou stanici Antena 1, která vysílá hodně sport a fotbalový zápas měla skutečně v programu na svém webu. Otázkou jen bylo, zda zachycená stanice vysílala z vysílače v Portugalsku, nebo dokonce na Azorech. To vše se dá dohledat a zkoumat :-). A loni šlo o stanici z Alžíru, která byla ( vysílač) na okraji pouště asi 1700 km odtud.

V pátek 23. srpna 2019 tedy šly mezi fandy zprávy, že zachytili v pásmu FM četné stanice z Německa i Rakouska, a to i takové, které bývají vzácnější, nebo tu ještě třeba ani nikdy nebyly. Obrovskou radost však měli posluchači nejnovější technologie příjmu DAB+  a samozřejmě také já.

Po příchodu domů z práce jsem se dočetl od těch, kteří si to mohli dovolit, že od čtvrtečního večera jsou slušné podmínky a dokonce jde prý i Švýcarsko. A tak jsem v pátek v 18 hodin dorazil k mělnickému zámku a měl jsem obrovské štěstí, protože jsem chytil poslední chvíle podmínek.


Občas je tu Sasko -Anhaltsko, ale úspěch by byl Dolní Sasko. Třeba bude během inverzí.

Multiplex ze Švýcarska na kanále 12A dal čtyřikrát svoji značku a nenávratně zmizel v propadlišti dějin. Jestli se ještě objeví během podzimních inverzí, tak to je otázkou, ale v každém případě je to důkaz toho, že stále může přijít něco, co může překvapit. Jedná se  s největší pravděpodobností o jeden ze tří výkonem nejsilnějších švýcarských vysílačů v oblasti mezi Bernem a Ženevou, ve vzdálenosti 650 - 750 km.

1.) La Dole 1 677 m.n.m. 15 - 38 kW , 754 km , 2.) Le Chasseral 1 607 m.n.m. , 12 kW, 650 km, 3.) Evilard 1 341 m.n.m. , 18 kW, 642 km.

https://www.ukwtv.de/cms/schweiz-dab/franzoesische-schweiz-wallis-dab.html#SRG%20SSR%20F01

Večer ve 20.30 jsem se přesvědčil, že už je po podmínkách, ale díky vytrvalosti se mi podařilo identifikovat mux 10A , kterým byl opět Oberbayern z vysílače v Alpách.

Obvykle vám i píši, jaké potkám na vyhlídce zajímavé lidi. Tentokrát tu byly dva starší manželské páry, z nichž jedna dvojice dělala věci, které by naše penzisty ani nenapadly. Už vám neřeknu, který pár to byl, ale šlo o občany z Nového Zélandu ( Auckland) a z Anglie ( Plymouth).


Pokud vás napadne pohádkový seriál, tak vězte, že tak se jmenuje i rakouská stanice. Na rozdíl od FM na Mělníku však rakouské muxy nechytíte, protože na stejných kanálech jede naše společnost Teleko.

Ti jedni říkali, že přijeli na kolech z Německa ( mají je na náměstí) a jedou do Rumunska. Prý taková poznávačka bývalého východního bloku. Pár z Tichomoří bydlel přechodně v Praze a měl holiday. Trošku jsem na svoji zvědavost doplatil, protože anglinu člověk u nás téměř vůbec nepotřebuje a pokud si předtím nepřečtete několik úvodních článků z lekcí učebnice, tak v tom létáte. Senioři navíc byli velmi družní a ne a ne mě propustit a jít si svoji cestou :-).

A témata ? Tak samozřejmě, že jsem jim nejprve rád vysvětlil, co je k vidění a také věci kolem laterálního kanálu. Jen jsem opomněl říci, že Říp je sice národní hora, ale máme ještě mnohem vyšší Sněžku. Viděl jsem, jak se tomu pár z Nového Zélandu podivuje

. A pak už se probíral Ivan Mauger, Barry Brigs, Mitch Shira, Bruce McLaren, Danis Hulme, ACDC, Midnight Oil. Prostě slavná jména ze světa ploché dráhy, formule 1 a popu. Asi nejvíc jsme se zasmáli, když jsem vysvětloval, že Ivan Mauger byl sice několikanásobný mistr světa, ale v Pardubicích na Gold Helm nikdy nevyhrál a vždy byl druhý, často za Ole Olsenem z Dánska.

Však to píši pořád, že se dá za zámkem zažít plno legrace, pokud se člověk nabídne ve výkladu krajiny :-).


Mux Oberbayernu patří k těm zatím nejvzdálenějším, které se tu pravidelně při podmínkách objevují. Je to celkem překvapení, protože se spíše počítalo, že tu bude častěji na 10A ( stejný kanál) Unterfranken. Hlavně se zatím nenaplňují předpovědi odborníků ( aspoň na Mělníku), že se budou muxy na stejném kanále rušit, vůbec nepůjdou a samozřejmě nepůjde identifikace. Je to tak díky tomu, že prostě jsou muxy daleko od Mělníka a tropo si zkrátka najde ten svůj kanálek. V okamžiku, kdy obsadí kanál náš mux, třeba vysílající z Prahy, tak je zde konec nadějí a musí se jet za úlovkem někam jinam. Tyto pokusy jdou tedy jen díky tomu, že je u nás DAB+ v plenkách a zejména Německo diktuje této technologii příjmu rozhlasu.

V republice zatím máme tři provozovatele. O pokrytí našeho území těmito společnostmi se dozvíte zde na:





A je na čase, se podívat, co bude příští sobotu.





http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page&id=5&webSID=ff2e740f88e9b95bcdc6e379a7788c91&action=2&calendar_id=1639


Pak už tu mám i akce pro začátek září a jistě brzy doplním informace z muzea. Tedy i oblíbené kalendárium měsíce září. A už se nám také blíží slavné Mělnické vinobraní. Dříve se o Mělnickém vinobraní mluvilo už na začátku prázdnin a dnes máme na Mělníku tolik akcí, že skutečně pomalu nemá cenu řešit programy dříve než týden předem :-).




Úspěšný vstup do posledního prázdninového týdne !

Žádné komentáře:

Okomentovat