pondělí 9. července 2018

Rozhledně Hradišť v Kadlíně hrozí uzavření. Máte rádi staré časy ? Rozhodně navštivte kadlínské muzeum s expozicemi staré selské techniky, venkovského kováře,, muzeum motyček a polních plodin našeho kraje.Jen kousek od domova a levně.


Rozhledna Hradišť stojí u Kadlína od roku 2006.

Rozhledna Hradišť při obci Kadlín na samém okraji okresu Mělník vznikla velmi zajímavým způsobem. Čtenář nových mělnických novin ,, Tep regionu", se mohl začátkem léta 2005 dozvědět, jakou aktivitu tu připravuje tehdejší starosta obce Zdeněk Šesták.

Pod sloganem ,, Pokud nejsi kůže líná přivez kámen do Kadlína" byla veřejnost prostřednictvím zmíněného média vyzvána, aby sem na svých jízdních kolech přivezla ze svých domovů kameny do základů rozhledny. Ani na okamžik jsem nezaváhal a důvodů jsem měl celou řadu.

Kromě toho, že se prý měla v obci narodit moje babička, tak jsem byl také tehdy dva měsíce externím  dopisovatelem  zmíněného média a byla to pro mě příležitost získat nějaký materiál na článek a poznat zajímavé lidi. V neposlední řadě to byl smysl pro vlastní akci a určitý patriotismus, že sem cykloturistickým způsobem dopravím kameny od mělnického soutoku a z blízkosti vinice.


Tabule dárců kamenů do základů rozhledny stojí u Kadlína již 13 let.

Byla to tenkrát velká sláva, článek i fotografie tehdy vyšly premiérově ve zmíněném médiu a dodnes si z hlavy pamatuji, že největší kámen přivezl tehdejší starosta Stránky, nebo Chorušic na ozdobeném trakaři.

Za rok jsme se v den zdejší pouti přijeli prvně podívat již na hotovou rozhlednu a nadšení neznalo mezí. Od té doby uteklo mnoho let, člověk tu byl několikrát, ale přece jen rozhledna poněkud neprávem zaostává v návštěvnosti za rozhlednou na Vrátenské hoře.


Čísla kamenů jsou dodnes čitelná.

Byl jsem nedávno oslovený, zda bych tam nepodnikl takový malý výlet a nakonec jsem souhlasil. Až dosud jsem totiž nikdy nenavštívil muzeum v Kadlíně, které je věnováno zemědělství a připomíná mi tak trochu určitou část populární,, traktoriády", která se koná obvykle první sobotu v září v Kropáčově Vrutici. Soutok ji navštívil v roce 2013.


Jedna ze čtyř směrových růžic.

Vzhledem k teplému počasí nebyl z ochozu výhled zrovna nejlepší, ale i tak bylo vidět Rálsko,Ještěd a matné obrysy Krkonoš na obzoru.


Pohled ke Kadlínu. Na obzoru Housecké vrchy s Vrátenskou horou.



Bezdězy a Rálsko.

Ještěd.



Z ochozu.



Dočetli jsme se.



Dočetli jsme se.

Hradišť je  krásnou rozhlednou ve stylu středověké hlásky.

Asi v 11.45 jsme měli rozhlednu za sebou, ale čekal nás další oříšek. Bylo třeba nějak vydržet v rovinaté zemědělské krajině a v horkém počasí do 13 hodin, kdy mělo dle informací otvírat zmíněné muzeum. Byl zázrak, že jsme to čekání dali, protože nebylo možné dělat skutečně nic jiného, než čekat.


Pomalým krokem jsme asi ve 12.40 došli k muzeu a velmi jsme uvítali, že část expozice je ve dvoře, kam se v pohodě dostaneme.


Žlutý dům vpravo je totiž místní OU, a pokud je zde otevřeno, tak se může volně i do dvora.


Zde najdete pod přístřeškem spoustu strojů z dávných časů, které jsme mohli zejména mnozí vídat v době našeho dětství na vsích, nebo i později. Nechybí tu označení jednotlivých exponátů a popis, k čemu dané věci sloužily.

Soutok nemůže a ani nechce vystavovat všechny exponáty a jejich popisy. Soutok vás chce pouze reklamou pozvat do tamního muzea, protože Kadlín reklamu moc potřebuje.

Paní místostarostka nám řekla, že pokladna byla z rozhledny přenesena do dvora k OU, že si nemohou dovolit mít na rozhledně člověka, který bude vybírat nějaké vstupné, že je vstupné dobrovolné, nejvíce prý dávají základní školy a zisk je pramalý, a nestačí prý na opravy a údržbu. Z tohoto důvodu se tedy zvažuje uzamčení objektu rozhledny.

Nevím, nevidím do toho a nerozumím tomu. Vím jen, že na Vrátenské hoře to jde a je spousta míst, kde i za pár korun někdo sedí a vybírá. Kadlín měl v minulosti vizi turistického ruchu, ale obec v polích, odkud je to stejně daleko do Mšena, jako do Mělnického Vtelna, potřebuje dle mého názoru více turistických magnetů a není snadné je objevit. Od toho se odvíjí návštěvnost a spousta dalších věcí.

V době mé návštěvy tam byla dvojice mladých lidí z Nového Jičína na kolech a rovněž si postěžovali, že si chtěli koupit turistickou vizitku rozhledny ( prý ji ve mšenském infu zrovna neměli) a museli nějak zabíjet čas do 13 hodin, protože tam není ani otevřená restaurace. Ale, to je právě to, že vše souvisí se vším a vidíme to na Mělníku.

Každá akce na náměstí Míru tu dává prostor stánkařům, zejména v oblasti gastronomie.
Soutok vás může jedině vyzvat k tomu, aby jste do Kadlína zavítali a vy to můžete nějakým způsobem tlumočit dále, čímž také Kadlínu pomůžete.

Výhled z rozhledny i muzeum je tu hezké a můžete samozřejmě pustit nějaký ten symbolický peníz. Ovšem, rozvoj turistického ruchu, to už je záležitost především tamních radních ve spolupráci s místním obyvatelstvem tak, jak to známe z našeho domova. Stačí vzpomenout na aktivity tohoto jara, kdy se aktivně zapojovaly různé organizace i  podnikatelské subjekty a opravdu bylo slyšet slova chvály.

Jak se tedy malý Kadlín popere s nelehkou situací je ve hvězdách, ale v každém případě stávající situace není zřejmě zrovna optimistická, přesto že Kadlín je členskou obcí Sdružení obcí Kokořínska SOK.


A nakonec přidám ještě něco, co ukazuje, co je to reklama. Když už jsem byl v Kadlíně, tak jsem pokračoval do Mšena na skvělou zmrzlinu. A jsme u toho. Skoro každý ví, že ve Mšeně mají cukrárnu, kde jsou dobré zákusky a je tam výborná zmrzlina. Přijela tam také dvojice ze švýcarského Curychu, která měla namířeno do motorkářsky známých Pekelných Dolů .

http://www.pekelnedoly.cz/

Se souhlasem majitele tohoto motocyklu značky Harley Davidson jsem si dovolil nakonec dvě fota jeho stroje, ač jeho kolegyně měla svůj vlastní stroj.

Tak to byla vlastně taková ukázka regionální a mezinárodní reklamy, která jde víceméně ústně od člověka k člověku po osobních zkušenostech. Tak proč neudělat trochu reklamy Kadlínu, když tam mají dvě hezké aktivity :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat