středa 5. června 2019

Ohlédnutí a zhodnocení Mělnického okruhu v roce 2019. Mělnický Vrkoč 2019 je před námi. Svatodušní pouť v Liběchově, nebo Veteránské rojení v Lobči jsou dalšími akcemi nastávajícího víkendu. Grilovačka u Teska.


Stále ještě rozebírám s přáteli Mělnický okruh 2019, ale je nutno se podívat vpřed, neboť je tu již další červnový víkend. Z mého hlediska jde spíše o takový přehled akcí, protože nelze míti stále volno a obcházet místní, nebo i vzdálenější akce.

Nejprve je tu Mělnický Vrkoč. Tentokrát půjde tak nějak o čistě tuzemské soubory. Loni se v sobotu zrovna počasí nevyvedlo, ale vše jsem si vynahradil v neděli na radničním dvoře, kdy bylo nádherné počasí a všechny soubory předváděly krásná vystoupení, která přinášela radost, pohodu a určité vzdělání ohledně různých krojů i krajových lidových tradic.

Nepovažuji se zrovna za fandu folklorní hudby, ale byl jsem nadšený. Je pravda, že jsme tu loni měli velký soubor ze Španělska, který zářil barvami , bohatými kroji i hezkou exotickou taneční hudbou, ale pokud jste četli loni zejména můj článek z radničního dvora, tak víte, že se mi líbili i místní soubory a vložil jsem dokonce asi dvě videosekvence. Nepochybuji, že kdo přijde, tak si odnese krásný zážitek.








Jet můžete také do Liběchova. Nemusíte jít jenom na pouť tak, jak ji znáte. Můžete na vlastní kůži okusit, jaké to bývalo ve starých časech, když ještě chodilo procesí po křížové cestě. Přiznám se vám, že jsem o této pouti z výše uvedeného důvodu uvažoval, ale vypadá to, že to z pracovních důvodů budu muset odložit.


Někomu se může zdát, že těch aut už bylo příliš. Každému dle jeho gusta. V Lobči je to vždy krásně oddechové a zajímavé, protože tu vedle sebe máte kulturu, veterány, anglické sportovní vozy, místní pivo i vínko v hezkém sklepě pod zámečkem. O všem jsem tu již v minulosti psal.


Mělnický okruh. Jaký vlastně letos byl ? Lze ho považovat za úspěšný, nebo ho zkritizovat ?
Snad každý, kdo tam byl, tak musel vidět, jak přišlo oproti loňsku málo lidí, což mělo být úplně obráceně. Vždyť jsme tu měli letos konečně i dva krásné přechody nad tratí.

Sice se na konci akce hovořilo optimisticky a starosta města přednesl krásnou větu . ,, Těšme se na Mělnický okruh v roce 2020", ale malá účast návštěvníků zamrzela leckoho. A jaké tedy mohou být ty příčiny tak malé návštěvnosti ? Vidím jich mnoho a nejsem sám.

Podívejte se jen na toto: https://melnicky.denik.cz/ostatni_region/obrazem-v-melniku-opet-buracely-motory-20190604.html

Máte pocit, že toto je článek hodný regionálního média ? Žádné hodnocení akce, chybí fotky ze slavnostního vyhlášení vítězů, jako kdyby to ani místní média nezajímalo.
Prvním takovým důvodem slabé návštěvnosti je slabá reklama. Nelze se opírat jen o místní publikum. Tomu se to okouká, přijde třeba až za tři roky. Ta reklama musí být mnohem dále, ne jenom na Mělníku.

Vstupné.  Dát 250 Kč za jednoho dospělého a jít se někam grilovat na slunce, kde pohodově projedou auta dvě zatáčky, aby se objevila za dvě minuty, tak to leckoho nelákalo. Co to takhle nechat za 50 Kč ? To půjde rád i táta se dvěma dětmi, nechá tam 150 Kč, aniž by nad tím vůbec přemýšlel a klidně půjde za hodinu domů, aniž by měl pocit, že něco utratil a nějak prodělal. Udělá místo dalším.

Občerstvení. Už ze zvyku si nosím pití sebou, ale nestačil jsem se divit. Divácká zóna nad Vrázovou vyhlídkou. Loni zde byl stánek s pivem, ale letos nosili lidé pivo až snad z náměstí Míru. Divácká zóna v parku Jungmannovy sady. Sám jsem byl svědkem, jak jeden člen početnější skupiny říká : ,, Tady mají akorát trdelník, tam zase ledovou tříšť, a pro pivo se musí až na náměstí."

Formule. Reklamní tahák, který vzbudil nedůvěru. Samozřejmě je krásné mít co nejpestřejší program, ale i laik ví, že silnice ke starému mostu je samý hup, což je pro vozy rally, ale již obtížnější pro motocykly, natož pro formule.

O Mělnickém okruhu by se dalo dlouho diskutovat, ale to jsme si již nějak odvykli. Jsem zvědavý, zda se podaří pro příští rok návštěvnost zvednout. Zatím se dokonce objevují názory, že je to spíše taková zábava pro jezdce, kteří si vzpomenou na mládí, vlezou do starých aut a nechají se obdivovat v městských ulicích.

Až člověk někdy kouká, co všechno lidé vymyslí. Ač byly dva mostní přechody, tak pořád bylo dost těch lidí, kteří se vztekali, že nic obcházet nebudou, že spěchají do práce a tématem nebyl ani tak okruh, jako klasické nadávání na příšernou dopravní situaci pod městem ( Bezručovka, Řípská).


V poslední Mělnické radnici byla i zmínka o tomto grilu u Teska. Mám už asi měsíc od Martina Klihavce tuto fotografii. Nuže, zde si můžete na volném prostranství v parku u Teska grilovat a třeba i navazovat přátelství, jak se v posledním čísle píše.

Pěkný zbytek pracovního týdne.

3 komentáře:

  1. super akce! moc se nám celé rodině líbila! dekujeme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně! Jsem rád za takový komentář. Ale ano, ona se líbila, ale ta návštěvnost vypadala divně. Každý sportovní podnik vypadá divně, když je tam pár lidí. Ať je to fotbalový, hokejový zápas, nebo motorismus.

      Loni bylo Karlovo náměstí narvané, stejně i další divácká místa a člověk byl na své město pyšný. Letošní sportovní divák odkudsi, který shlédne na nějakém sportovním televizním kanále reportáž z Mělníka, tak si řekne : ,, Co je to tam za lidi ? Tam to snad nikoho nebere. Proč to tam vůbec jezdí ?"

      Návštěvnost dělá vždy a všude celkový dojem.

      Vymazat
  2. Nakonec jsme ten dokument viděli ( někde je tu článek) a režie odvedla tak skvělou práci, že ten kdo tu nebyl, tak nic nepoznal. Jo, Televize je mocná čarodějka, když chce :-).

    OdpovědětVymazat