pondělí 25. července 2016

Bude se něco dít s Polabským mlýnem ?


V únoru jsme se díky webu iSoutoku dozvěděli, že Polabský mlýn má svého majitele, který s ním cosi zamýšlí a pro Soutok to byl motiv na článek i na anketu, na které jste se docela rádi někteří podíleli :
http://soutok.blogspot.cz/2016/02/cekaji-polabsky-mlyn-na-psovce-lepsi.html

Bylo by naivní si myslet, že tím zájem o dění končí a nyní, se bude jen čekat, zda se třeba za dva roky neobjeví nějaká zprávička. Takových věcí v našem okolí, které lidi zajímají je samozřejmě celá řada. Mohli bychom připomenout dopravní situaci, kde se stále pracuje na kruhovém objezdu na Mladoboleslavské, jakož most ve stejné ulici. Budou se lidé při čekání za závorami v Kokořínské ulici ptát, zda někdy přes trať vůbec povede most, jako jinde. Budou se ptát, zda budou balisety na křižovatce u soudu už na věky. Budou se ptát na podobu a využití Karlova náměstí, včetně budov na něm. Budou se ptát na zbudování sklepního turistického podzemního okruhu, nebo na budoucí účel budovy bývalé pojišťovny v Bezručově ulici. ( Mimochodem, z 80 lidí uvedlo 71 hlasujících, že je to využití zajímá, což je 90 procent všech hlasujících !!!)  Tak by se dalo pokračovat, pokud si jistě každý ještě na něco vzpomenete.



A tak snad ani není nic neobvyklého na tom, že se do takových míst někteří podíváme, abychom viděli, jak to tady pokračuje. Co se tedy v Polabském mlýně od poslední návštěvy změnilo ?
Když se podíváte na příjezdovou cestu, tak se zdá, že ta opravdu prokoukla, ubylo snad dřevin a mlýn se tím alespoň opticky přiblížil civilizaci. Chtěl jsem říci, že tu vůbec celkově došlo k odstranění různých náletových dřevin a objekt prokoukl, ale pokud se podíváme na fotografie z února, tak to nějaké rapidní změny nejsou.


Co se však opravdu změnilo, tak to jsou příjezdová vrata. Tedy, bývalá příjezdová vrata. Ono se to na první úvodní fotografii tohoto článku tváří, jako kdyby to byla vrata, ale pozorný divák si všimne, že se vůbec o vrata nejedná. Panty jsou z obou stran a tyčka na prostředku je jen optický klam. Vchod tedy byl zřejmě přemístěn a možná jsou to ta vrata souběžně s příjezdovou cestou.


Musím říci, že jsem tedy neměl možnost tentokrát čelně vyfotografovat štít hlavní budovy, jako v minulosti, ale hlavně, když se tu začne snad někdy konečně něco dít. K mlýnu sice zrovna směřoval jakýsi třicátník s děckem, ale dle jeho počínání se zdálo, že zde nejspíše hledal kešku, nebo hrál jinou virtuální hru. Jen, aby ten mlýn také jednou už nebyl zcela virtuálním objektem.




3 komentáře:

  1. Mlýn bude nejspíš prodán přístavům a zbourán se zemí. S tím účelem už byl kupován a ve vedení města to vědí.

    OdpovědětVymazat
  2. Vzhledem k tomu, že mlýn vlastní šmelinář zelinář, agent StB Staníček Fialů z Jelenic, bych se vůbec nedivil, kdyby zašmelil i ten mlejn.

    OdpovědětVymazat
  3. V roce 2015 jsem napsal tento článek o loděnicích... http://soutok.blogspot.cz/2015/11/bouraji-se-melnicke-lodenice-psovka-je.html

    Tam je důležitý ten komentář pod článkem, na jehož základě se zdá, že pisatel majitele mlýna buď zná osobně, nebo odněkud ví, co tato osoba s mlýnem zamýšlí. Jak už to tak bývá, tak se leccos zapomene a od té doby, se narodily nové dva články přímo o mlýně, kdy se dokonce v prvním z nich objevuje anketa, co by chtěli čtenáři nejraději ze mlýna mít. Hlasovalo poměrně dost čtenářů.

    Přiznám se, že až teprve tento komentář mě takzvaně nakopl a já udělal něco, co jsem mohl také udělat už dávno. Podíval jsem se konečně do katastru nemovitostí, jako jsem to udělal například u bývalé pojišťovny a musím dát tomuto komentáři za pravdu. Ano, vlastníkem mlýna je skutečně evidovaný pan Stanislav Fiala z Jelenic, který podniká v zemědělství.

    Jak jen člověk snadno podlehne představě i díky jiným lidem zde v Mělníku, že dotyčný může být klidně i čtenářem Mělníčku, či Soutoku, ale prostě se třeba nechce k téma zrovna vyjádřit. Ono je to tak trochu i díky regionálním politikům, kteří nám vždy před volbami psali, že oni pracují pro lidi. A kdo jste na Mělníčku již nějaký ten pátek, tak víte, že se nám politici rozdělili do takových dvou skupin. Jedni opravdu aspoň občas přijdou na velmi sledovaný web Mělníček a něco tu početné veřejnosti čtenářů napíší, což svědčí o tom, že je dění na webu a tedy i zájmy lidí ohledně města zajímají. Druhá skupina politiků si myslí, že se mají čtenáři ptát aspoň přímo na stránkách radnice na příslušných resortech a tam také mají vznášet své připomínky. A na to už se dá nahlížet různě. Někdo má prostě raději veřejná fora, kde se může pod dozorem mnoha očí o lecčems diskutovat, než nějaký e-mail, na který pravděpodobně přijde nějaká ta odpověď, kterou však uvidí jenom ten tazatel, ač třeba téma zajímá mnoho lidí.

    OdpovědětVymazat