sobota 9. července 2016

Na druhém konci Středního Polabí, aneb nenápadná kostnice v Malíně a empírový zámeček Kačina.

 Zvonice kostela sv. Štěpána.

Milí čtenáři, léto, to je pro mnohé z nás čas různých výletů a aktivit. Jízdenka na Léto si navíc získala neuvěřitelnou popularitu, neboť umožňuje výlety do vyhlášených a vzdálených míst, ale také si můžete střihnout výlet podstatně blíže a mnohdy do míst, kam by vás třeba jinak ani nic moc netáhlo a přitom je to škoda. Hezká a zajímavá místa totiž nemusíte objevovat jen ve vyhlášených destinacích, ale najdete je i v relativně blízkém nezajímavém rovinatém Polabí.


Kostel sv. Štěpána.

Do místa dnešního výletu je to pouhá hodinka a deset minut vlakem s jedním přestupem. Vůbec nemusíte vyrážet už v 7.40 ráno do Kolína, ale stačí si přispat a klidně jet až v 9.40. V Kolíně už jen projdete tunelem na jiné nástupiště a až nový vlak zastaví v první stanici s názvem Kutná Hora hlavní nádraží, tak prostě vystoupíte. Nepojedeme však tentokrát vláčkem do stanice Kutná Hora- Sedlec, kde je naše nejslavnější kostnice ( dřívější články), ale vypravíme se pěšky jako-by proti směru, kterým jsme přijeli.


Asi po 200 metrech přejdeme most nad tratí a octneme se v obci Malín, která patří do katastru Kutné Hory. Prý tu v minulosti s velkým úspěchem pěstovali takzvaný Malínský křen. A to je jedině dobře, protože křen je plodina skladná a díky tomu, se tu dochovalo mnoho bran do zemědělských usedlostí, které z důvodu objemnějších nákladů vzaly v jiných, například řepařských obcích často prý za své. Obec byla také před vyvražděním Slavníkovců v roce 995 hraniční tvrzí jejich panství.


Vstupní brána na kostelní hřbitov.

 Můžete zde obdivovat dva krásné kostely. První ( Jana a Pavla) je prý z poloviny 10. století a patří Církvi československé husitské, ale mnohem zajímavější je kostel Sv. Štěpána z poloviny 12. století. Nejen, že vypadá impozantně a zajímavá je i vstupní brána do areálu okolního hřbitova, ale v sousedství je zajímavá zvonice se šindelovou střechou a třemi zvony. To však samo o sobě nedělá Malín tím důležitým. Za kostelem totiž najdete ještě kostnici, která sice není tak okázalá, jako kostnice v Kutné Hoře-Sedleci, Brně, či v Mělníku, ale i zde najdete kosti uložené do ozdobných tvarů.


Zachovalá brána do statku v Malíně.

Neměl jsem zrovna to štěstí, aby tu bylo něco otevřeno ( ani kostel, ani kostnice), ale protože tu byla jakási absence skel v kostnici, tak jsem si mohl nafotit celou řadu interiérových záběrů.


Kostnice v Malíně.

Vezměte tedy následující záběry, jako pozvánku na výlet, který jsem pojal, jako pěší výlet. Z Malína pokračujete po červené turistické značce do obce Nové Dvory. Jde to dobře, až na jednu silniční křižovatku, kde byl opravdu problém přejít. Nové Dvory jsou krásnou obcí jen kilometr od Malína.


Ve zdi hřbitova.



Z kostnice.



Kostel sv. Martna v Nových Dvorech.

V obci vás nejvíce zaujmou dvě památky. Je to kostel sv. Martina se zámeckou chodbou vedoucí od barokního zámku, a pak vás tu zaujme kostel sv. Anny s rezidencí malostranských dominikánů.


Kostel sv. Anny.

Červená značka tu odbočí ze silnice a povede vás poli a lesem k empírovému zámečku Kačina. V poklidu zeleně dokráčíte anglickým parkem k zámku Kačina a je to sem z Kutné Hory nějakých sedm až osm kilometrů.


Empírový zámek Kačina.

Měl jsem smůlu, protože přesto, že byl 5.7. a 6.7. svátek, tak tu prostě drželi zavírací pondělí. Přitom si to mohli mezi víkendem a svátky odpustit, ale bohužel. Ostatně, bylo velmi zajímavé, jak si všude dělali co chtěli. Někde šli vstříc létu, prázdninám, cestovnímu ruchu a otevřena byla některá info centra, jinde naopak bylo zavřeno a třeba i o sváteční den. To bychom však předbíhali.


Kačina, to je zámek s několika prohlídkovými okruhy. Hlavní jsou asi dva okruhy. Jeden je klasicky věnován životu místní šlechty a prohlídce určitých komnat zámku. Zámek je známý i jakousi výstavou zemědělské techniky, které je věnovaný druhý okruh. Bohužel jsem tu byl po 42 letech, zrovna měli zavřeno, a tak vám k tomu více neřeknu. Také mám jen nějaké matné vzpomínky na malotraktory apod. Mimochodem, nezapomeňte na blížící se zářiovou výstavu v Kropáčově Vrutici.


Železné hory.

Mým hlavním cílem byla kostnice Malín a tak mě zavřená Kačina moc nerozhodila. Podíval jsem se na Železné hory a z obce Svatý Mikuláš ( zde Kačina leží) pokračoval do Svaté Kateřiny a do obce Starý Kolín na vlak.Počasí přálo a kromě dálkových výhledů na Krkonoše a Železné hory bylo možné spatřit i stoupající dým z elektrárny Chvaletice.Procházka po poklidných silnicích to byla pohodová.


Kostel sv. Ondřeje ve Starém Kolíně.

Ze Starého Kolína jede každou hodinu vlak do Kolína, odkud už můžete přímo domů, nebo se zastavit stejně, jako já v oblíbených Poděbradech na kolonádě. Pokud toho chození nemáte ještě po nějakých 13 kilometrech dost, tak můžete ještě místo relaxace v Poděbradech poznávat například historický Kolín.

Žádné komentáře:

Okomentovat