sobota 9. července 2016

Dlouhodobá výstava ,, Už si zase hrajou, aneb návrat modelů a hračiček do muzea" byla slavnostně zahájena. Obrazem.


Milí čtenáři, Náměstí Míru bývá plné různých aktivit a Soutok to někdy zužitkuje na nějaký ten článek zde na webu. Tentokrát jsem šel kolem právě ve chvíli, kdy zde probíhalo pouštění lodiček, ale neměl jsem na zastavení se, ani na fotografování čas. Přišel mi však materiál s velmi pěknými obrázky od pracovnic muzea a velmi rád vás v následujícím článku díky zaslaným materiálům seznámím s právě zahájenou dlouhodobější výstavou.

„Už si zase hrajou, aneb návrat modelářů a hračiček do muzea“
7. 7. – 28. 8. 2016

Ve čtvrtek 7. července byla ve velkém sále Regionálního muzea Mělník slavnostně zahájena výstava modelů a puzzle s názvem „Už si zase hrajou“. Samotné vernisáži předcházelo pouštění modelů lodí v kašně na náměstí Míru, o které se postaral Modelklub z Mělníka. Na výstavě však tentokrát najdete modely z celé České republiky a ruku k dílu přiložily i ženy, které dodaly puzzle všech velikostí, a to i 3D.


Vernisáž proběhla za účasti starosty města Mělníka MVDr. Ctirada Mikeše a všech 3 hlavních autorů výstavy Milana Tesaře z Centra papírových modelů, Jana Zelenky z Modelklubu Mělník a Tomáše Hobzíka – mělnického modeláře a sběratele. Novinkou oproti minulé výstavě, kterou jste mohli v mělnickém muzeu shlédnout v roce 2014, jsou modely Klubu mladých vynálezců z Neratovic, které jsou postavené z Lega či netradiční modely 12letého Marka Suchého, který lepí objekty z kartonu již od svých 4 let. Zajímavostí je také „vesmírný koutek“ papírových modelů T. Hobzíka, kde můžete mimo jiné vidět sondu JUNO, která 5. července dosáhla oběžné dráhy Jupitera. K vidění jsou i tradiční papírové modely hradů a zámků, rozhleden, kostelů, majáků a mostů, letadla, auta, lodě z papíru, dřeva i plastu. Nechybí také miniaturní modely Vista i velká letadla.

Nejen děti si mohou vyzkoušet letecký trenažér nebo si zahrát hru „Filmové okénko“. Předlohy modelů architektury, autíček, vlaků, letadel a pro holky i oblékací panenky je možné zakoupit v pokladně muzea.


Žádné komentáře:

Okomentovat