neděle 27. března 2016

Podle ankety si přeje letní čas minimum lidí. U Šatlavy bylo překvapivě jen zelené pivo.


Cestujete rádi ? Máte rádi třeba i jen odpolední vyjížďky na kole za hezkého počasí? Pochvalujete si možnost další práce, třeba doma do pozdních hodin? Pak podle průzkumné ankety patříte k menšině a tentokrát vás hlasovalo opravdu hodně.

Zřejmě se ukazuje, že dnešní člověk vnímá koloběh života, jako střídání prakticky povinné práce s chvilkou domácího oddechu. Mnozí tráví navíc spousta času na cestě do zaměstnání i zpět a je otázkou, kdo vlastně o víkendech relaxuje doma, a kdo má ještě dost sil v sobotu dobrovolně ráno vstát a vyrazit někam na výlet, nebo dělat jiné aktivity.To nemluvím o pracovní flexibilitě, která ten oddych občas někomu zkrátí V každém případě se nám nelíbí ranní vstávání do tmy a večer z praktických důvodů spíše oželíme bílý dlouhý den, který stejně mnozí z důvodu pracovních povinností druhého dne a ranního vstávání nevyužijí. Tak by se tedy dal vyhodnotit výsledek ankety, která vás opravdu velmi zaujala.

Jak to tedy dopadlo: Dosud hlasovalo asi 52 čtenářů. Z tohoto počtu  se jich 38 vyjádřilo zcela proti letnímu času, což je nyní 77 procent. Čtyřem čtenářům je jedno, zda tady je, nebo není letní čas, což představuje 7.7. procenta. Dva čtenáři jsou pro možnost letního času, ale raději by ho viděli až od půlky dubna. To je tedy těch 3.8 procenta. A konečně 8 hlasujících z 52 ( 15.4 procent) je přesvědčeno, že je to dobrá věc. Matematicky vyjádřeno jasně, ale lze k poslední skupině například přidat ještě ty dva hlasy a trošku si s tím pohrát. Přesto jde o značný rozdíl. Zkrátka, ne vždy je vše tak, jak by chtěla většina a každému samozřejmě třeba i v momentální situaci vyhovuje něco jiného.  Ovšem, je to samozřejmě o tom, kdo z vás, se rozhodl vůbec hlasovat. Stává se, že lidé, kteří chtějí něco změnit, tak skutečně hlasují, a pokud druhá strana zaspí a opravdu o něco jde, tak se může pak divit. Zde o nic nejde, ovšem bude to prezentováno, jako statistický výsledek ankety.


Nedávno jsem zde trochu kritizoval restaurace za nevalnou propagaci velikonočního piva na svých webech. Zelené pivo se stalo oblíbeným artiklem posledních let a stalo se v některých domácnostech součástí jakéhosi obřadu během Velikonoc. Řada lidí si prostě chce zajít na zelené pivo a o této skutečnosti, se obvykle dozví z webové adresy www.zelenepivo.cz , nebo přímo při návštěvě restaurace, kde je uvnitř toto pivo různě propagováno ( u vstupu, na stolcích).

Před asi pěti, či šesti lety přišel na trh jihlavský pivovar Ježek s novinkou jménem Krasličák ( pivo dvou barev), které utvoří v půllitru krásný dvoubarevný efekt správným načepováním zeleného a červeného piva. O tom, kde se dá takové pivo dostat, se dočtete pouze na webu Cesta pivních znalců ( všechny adresy jsem tu už propagoval). V našem okrese to byl loni pouze Klub v Neratovicích a Stará hospoda v Liblicích, kam Soutok tehdy zavítal. Letos jsem tak velmi uvítal, když jsem v seznamu ,, Cesty pivních znalců" našel i restauraci U Šatlavy.

 Jak jistě víte, tak loni bylo pivo v Liblicích novinkou a Soutok vlastně téměř prvním zákazníkem, což způsobilo, že až na třetí pokus, se podařilo konečně zjistit, jak to má být a vzešlo z toho takovéto krásné pivo ( obrázek). A tak jsem byl zvědavý, jak si s tím letos poradí restaurace městská, zvlášť, když rozhodně nebudu mezi prvními zákazníky a dokonce přijdu až v sobotu. Naštěstí nebyla ˇ,,Šatlava" cílem mé cesty, ale mělo jít o kratičkou zastávku. Nevím, kde se stala chyba, ale měl jsem štěstí, že ještě před vchodem jsem potkal obsluhu u zahrádky a dozvěděl jsem se zajímavou odpověď.

Toto pivo se prý buď už nevyrábí, nebo jim dodali jen to zelené bez červeného. Na plakátu vedle vchodu bylo skutečně vyobrazené jen pivo zelené s nápisem Krasličák. Tím to tedy už pro mě nebylo zajímavé. Pokud vás Soutok nalákal na dvoubarevný Krasličák, tak je mi to líto, ale toto jsem opravdu nečekal, na vině je nedostatek všeobecných informací na webu a skoro by bylo zajímavé zjistit, co z té odpovědi ,, buď a nebo" je vlastně pravda. To klidně můžete i vy v komentářích, kteří cestujete, nebo se i dokonce zajímáte o dění kolem tohoto nápoje.

Knihu Pivovary Mělnicka jsem již dočetl a mohu jedině doporučit třeba i pro krásné historické fotografie čistě mělnických hospůdek. Čtenář najde proměny Lidového domu, Hamburg a mnohé hospody i tam, kde léta bylo zcela něco jiného a třeba by je tam ani nečekal. Takové činy jsou potřeba. Tak, jako herec Luděk Munzar v roce 1998 nastartoval záchranu rozhleden v ČR, tak díky této knize a pivovaru v Lobči, se možná rodí náš lepší vztah k dalším technickým památkám.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat