středa 23. března 2016

V Mělníku se točí zelené pivo už od pátku. Zrušili by-jste letní čas? ( anketa). Pivovary Mělnicka.


Jsou piva, která se vaří jednou v roce pro speciální událost. Takovým pivem je například Starobrno 13 zelené, které se už poněkolikáté dostává ke konzumentům ve velikonočním čase na zelený čtvrtek. Seznam restaurací, kde je zelené pivo v tento den k mání, najdete na známé adrese http://www.zelenepivo.cz/ a již jsem to tu mnohokrát publikoval.

Samozřejmě, že taková chvíle je navíc i určitým oříškem pro restaurace, které jsou do akce zapojeny. Kolik toho jen objednat? Jaký bude zájem o tento speciál mezi hosty? Každý rok je přece jiný. Obyčejně se skutečně toto pivo naráží na zelený čtvrtek a viděl jsem situaci, kdy bylo ještě někde i o tři týdny později, ovšem za stále menší a menší peníze.

Včera jsem se seznámil s jinou další možností. Možná, že někdo aspoň na televizní obrazovce zaznamenal, že v Irsku se drží svátek Sv. Patrika https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_svat%C3%A9ho_Patrika , který pomalu expanduje do celé Evropy a i u nás , se občas někde točí ten den pivo v zelené národní irské barvě. Televizní reportáž bývá zpravidla z Prahy. Svátek Sv. Patrika se slaví 17. března, letos tedy jen pouhý týden před zeleným velikonočním čtvrtkem, čehož někteří majitelé restaurací zřejmě využili a začali točit zelené pivo s relativním předstihem.

 Měl jsem to štěstí, že ke mně dorazila ,, tichá pošta"  a zelené pivo jsem měl aspoň s dvoudenním předstihem. Ve chvíli, kdy budete číst tento článek, to už bude asi každému jedno, protože čtvrtek je už zítra, ale dříve jsem to vážně nevěděl, je to taková aktuální zajímavost a i určité vybočení z toho obvyklého každoročního propagování jedněch a těch samých restaurací.

Dále připomínám, že snad U šatlavy http://www.usatlavy.wz.cz/ by měl být letos nově po Liblicích a Neratovicích dvoubarevný Krasličák, ovšem webová propagace je příšerná a musíme věřit mapě na webu Cesta pivních znalců http://www.cestapivnichznalcu.cz/

A u piva ještě zůstanu. Nahlédl jsem do prvních kapitol krásné nové knihy Pivovary Mělnicka, která měla křest v neděli v Lobči a byl to hluboký zážitek. Viděl jsem chmelnici, na které jsem ještě sám osobně v roce 1977 česal chmel, a která dnes již neexistuje. A tak bych mohl pokračovat, ale proč? Chci jen říci, že kniha je krásná, jsou v ní úryvky z prvního ročníku Mělničanu ( 1864), odkud jsem například čerpal i dvě informace pro první kapitolu seriálu o dopravě na Mělníku z listopadu 2011 a třeba v ní někteří najdete také nějaké vzpomínky, nebo aspoň zajímavosti.


A je to tady. V noci ze soboty na neděli budeme mít zase o hodinu kratší noc, což způsobí, že opět budeme vstávat do slušné tmy a odpoledne bude stále déle a déle vidět.

Dodnes má letní čas své příznivce, ale i odpůrce. Nechci zbytečně psát nějaké bláboly, když je o tom docela slušně vše napsáno například zde na https://cs.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_%C4%8Das Snad takovou zajímavostí je, že v Československu je pravidelně od roku 1979 a naše starší generace tak dokonce prožily dobu, kdy se vůbec u nás neužíval.

Jsou lidé, kterým vůbec nedělá problém vstávat do tmy, chodit vtom do práce a pochvalují si, že je dlouho venku odpoledne vidět a oni mohou na svém hospodářství udělat po zaměstnání ještě mnoho práce. Jiný ocení možnost delší vyjížďky na kole, nebo procházky atd. Na druhou stranu je značná část lidí z opětovné ranní tmy nevrlá a oponuje tím, že stejně musí brzy ráno vstávat, proto chodí dříve spát ( chodí stále stejně) a prodloužený bílý sluneční den jim dělá problém usnout.

Někdo se třeba kvůli letnímu času nezlobí, ale myslí si, že by klidně mohl přijít až v půli dubna, a ne už v závěru března, kdy se mnozí radujeme z bílého rána. Letní čas je záležitost celosvětová, ač je nutno vidět, že jinde mají třeba jiné pracovní zvyklosti a není ani zanedbatelná skutečnost, že je rozdíl mezi pásmovým časem a skutečným časem. Vy starší, kteří ještě pamatujete ČSSR, tak víte, že když se hrál třeba v Košicích fotbal mezi Spartou Praha a Lokomotivou Košice, tak u nás ještě svítilo slunce a tam už svítila světla. Čas na hodinkách byl stejný, ale tam prostě Slunce zapadlo až o 30 minut dříve.

Můžete se tedy vyjádřit po delší době opět v anketě.

Žádné komentáře:

Okomentovat