sobota 5. března 2016

Aktuální unikátní seznam česky a slovensky vysílajících zahraničních internetových rozhlasových stanic, včetně času. Austrálie, Srbsko,Rumunsko,Rakousko.


Možná se vám to stalo také, že jste se po určitém zvážení jednoho dne rozhodli, že si pořídíte internetové rádio. Osobně mě k tomu rozhodnutí motivovaly moje sklony poslouchat občas i exotickou hudbu z různých oblastí naší planety a také skutečnost, že potřebuji něco bezhlučného a přenosného. Řekl bych, že tato náklonnost se dá naučit. Člověk je vychovávaný okolím a kdo jste měli někdy možnost slyšet populární mexické, brazilské, nebo tahitské, či havajské písně v podání naši velmi světově slavné skupiny Kučerovci, tak mi dáte jistě za pravdu, že je to zase úplně jiná hudba, než rock, či pop, a přitom krásná i melodická, která rozproudí i pohladí. Jejich desky, či CD lze dodnes pořídit v obchodech a samozřejmě, se něco najde i na netu.

Dnes, se však nebudu věnovat v článku hudbě známé z hitparád, ani té exotické, ale podíváme se na další zajímavou možnost, kterou internetové rádio nabízí. Poslouchat české stanice z Čech, tak na to je dle mého názoru internetové rádio trochu zbytečným komfortem, protože taková vysílání velmi často zachytíme na běžném fm rádiu, které je snad v každé domácnosti. I když, některé stanice také nemůžeme zachytit jinak, než právě přes internet. Pojďme si něco napsat o zajímavé skupině zahraničních rozhlasových stanic, které vysílají občas pro národnostní menšiny v jejich mateřském jazyku


Začnu až v daleké Austrálii. Tady máme nevýhodu, že tato vysílání určené české menšině žijící v Austrálii probíhají v časech, kdy jsme my prací a školou povinní právě v zaměstnání. Například stanice 6EBA z Perthu vysílá v pondělí od 9.30 do 10.30 SEČ. Stanice 4EB z Queenslandu zase vysílá od 6.45 do 8.15 SEČ ( středa). a tak je středoevropský posluchač odkázán na podcasty ( záznamy), které si můžete ve vhodnou dobu poslechnout, pokud to technika dovolí. Ještě jsem zapomněl na SBS 3, která mluví česky ve čtvrtek dopoledne od 8.00 do 9.00 SEČ.

Ovšem, přímý přenos bude vždy královskou disciplinou a tak tu jedna šance přece jen je. Jde opět o stanici 4 EB, kterou si můžete poslechnout v sobotu nad ránem od 1.30 do 2.30 SEČ, nebo od 2.30 do 3.30 SELČ. Zkoušel jsem si počkat nedávno na prvních 20 minut vysílání a bylo to rozstomilé. Postarší pán s už hodně bídnou češtinou mluvil tak, že jsem nevěděl, zda špatně slyším po té chřipce, nebo tak prostě mluví. Asi oboje :-). Pamatuji si jen, že se hodně hrála dechovka a obsahově to poněkud vázlo.

Zcela jiná situace je už v Evropě. Tady krásně česky vysílá téměř každý den od 16.30 do 17 hodin chorvatské rádio Daruvar. Však v metropoli žije také 13 000 krajanů, kteří sem přišli v časech Rakousko-Uherska, jak se ostatně na Balkán chodilo. Rádio sice zmíní určitou situaci z jejich regionu, ale hlavně krajanům líčí zajímavosti z Čech. Dnes například velmi pěkně hovořili  o dalešickém pivovaru, který si zahrál ve filmu Postřižiny a nedávno to bylo cosi o jednom železničním koridoru mezi Prahou a Děčínem. Téma, na které nejsem z našeho rozhlasu zvyklý.

Velmi známým  územím je Banát v Rumunsku, kde je při sobě 6 ryze českých vesnic. Tady je třeba si uvědomit, že Rumunsko má už jiný čas, na což jsem občas doplatil. Vysílání z Temešváru vede redaktorka Vlasta Lazu, která každou neděli mluví od 15.30 do 16 hodin našeho času česky, a pak následuje slovenská hodinka. Opět je ve vysílání hodně dechové, nebo cimbálové hudby, řada přání k různým narozeninám, ale i různá téma z Banátu i z Čech. Neštěstím oblasti je fakt, že ,,naše" mládež odtud utíká za prací do Čech a podnikání, se tu rozjíždí opravdu jen velmi pomalu. Je to škoda především pro naši republiku, která tak ztrácí své ostrovy. To mě napadne vždy, když si třeba poslechnu africkou hudební stanici, kde je na webu napsáno vše francouzsky a Paříž leží přitom tak daleko. V Rumunsku vysílá ještě jedna stanice česky i slovensky. Rádio Resita v Banátu má vysílat každý den od 19.10 do 19.30 pro nějakou menšinu, ovšem v jejich čase. V sobotu je to slovensky a v neděli česky. Chtěl jsem dnes ohodnotit slovenské vysílání, a ... no jistě.... měl jsem to zapnout už v 18.10 našeho času.http://bestadvertising.ro/files/radio-resita.pdf .

Jen o kus dál vysílá z maďarského města Szegeď každý den od 18 do 20 hodin slovensky stanice, která je zaměřená spíše na dění na Slovensku, včetně kulturní scény.

Nejvíce stanic je v Srbsku. Vy se můžete na pěkný rozpis podívat na http://tapin.uvadi.cz/czskvzahranici.php
Nejzajímavější mi připadá stanice Novi Sad 3, kde je to hodně o životě v tomto regionu a nikoliv u nás. Zajímavá byla například zpráva, kde si naše sekce stěžovala na umístění transparentu těsně nad okna redakce, což vyvolalo stín a zároveň stávku za zvednutí transparentu výše nad okny, nebo za jeho odstranění.

Také z Vídně k nám letí pozdě večer v pondělí české vysílání, a nejen v pondělí, ale to vše už si najdete v přesném programu na zmíněném odkazu. Jen tam mají jednu chybu, za kterou nemůžou. Tyto věci, se totiž velmi mění a ještě je toho kolem, jak šafránu. Budu jim tam muset oznámit, že rádio Resita nevysílá někdy ve 13.20, ale v 18.10 SEČ, což program stanice PDF jasně aktuálně říká a pokud si zítra vzpomenu, tak to jistě českým vysíláním ověřím.

Aktualizace 6.3.2016:

Ověřeno české vysílání rádia Resita v době od 18.10 do 18.35 SEČ. Obsahem byla krátká témata prokládána našimi písničkami. Na úvod zazněla skladba Jaromíra Vejvody Škoda lásky, po které následovalo téma Sv.Alois- patron studentské mládeže a po písničce následovala historie svátku MDŽ, 4. postní Růžová neděle ( velikonoční zvyky) http://zitzdrave.blog.cz/1003/ctvrta-postni-nedele-druzebna-druzebadlna-druzbadlnice-stredopostni-ruzebna-ruzova-laetare a vše zakončila píseň na přání k narozeninám pro paní z Rovenska, což je samozřejmě jedna z našich šesti českých obcí v Banátu. Není bez zajímavosti, že přednesený článek o neděli je přesně ocitován ze zmíněné webové stránky.

Internetové rádio je prostě mnohobarevnou zábavou.

Žádné komentáře:

Okomentovat