neděle 4. října 2015

První malinká mělnická letošní mlha příjemně pohladila a přinesla i radost lovcům dálkového rozhlasu.


Nevím, jak bylo včera venku, ale dnešní dopolední sluníčko, to bylo zkrátka pohlazení. Z vyhlídky jste sice nemohli nic zvláštního vidět, ale to také nebyl důvod vycházky. Už na prvním snímku vidíte foto, jaké se opravdu neokouká. Opravená Vrázova vyhlídka je skutečně klenotem mělnické vinice a nevím, jak vy, ale já si vždy při pohledu na ni vzpomenu na významnou osobnost a skutečného cestovatele a světáka, po kterém je pojmenována.  Eurique Stanko Vráz.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Enrique_Stanko_Vr%C3%A1z


Máme sice po vinobraní, ale mělnické vinice, se neokoukají, ať na ně hledíte shora,....


..., či zdola , když si jen uvědomíte, jak je za hezkého dne kol krásně a přijde-li chuť, tak se vždy, a nejen tam nahoře, nějaká ta sklenička něčeho chutného najde.


První říjnová neděle tedy přinesla i trošku mlhavého počasí a s ním konečně i špetičku dálkového rozhlasového příjmu pro potěšení, který je takovým vybočením z toho běžného pražsko- mostecko-ústeckého éteru, který je přecpaný těmi našimi hitrádii z nedalekého okolí. Těmi Blaníky,Frekvencemi 1, Relaxem, Českým rozhlasem, Impulsem atd. atd.


Signál Bayernu 1 i 2 měl dnes sílu místních stanic, ač letěl ze vzdálenosti 168 km k mělnickému zámku a posluchač si musel připadat, jak někde na procházce u Dunaje, či v metropoli, kde nám skončil slavný Oktoberfest.


Ovšem, to samo o sobě by asi nebylo důvodem k článku, protože Bayerny jsou na mělnickém vršku téměř vždy k poslechnutí. Opravdovou radostí byl po několika měsících příjem rakouského Kronehitu z 230 km vzdáleného vysílače Jauerling.

http://www.kronehit.at/  Jde o pop-rockovou stanici pro mladší generaci, která je nejen populární u našich jižních sousedů, ale také na jihu Moravy a na jih od Prahy. Odborníci tvrdí, že stejně mezi sebou rozeznáte naše, německé a rakouské pop-rockové stanice podle nabízeného playlistu.


A když už jde Kronehit, tak musí jít základní rakouská stanice OE 1, kde se velmi často hraje vážná hudba a samozřejmě znalci poznají i trošku jinou němčinu. Tenhle kmitočet má svoje velké kouzlo. Vysílá na něm totiž velmi silná německá zpravodajská stanice Deutschlandfunk ( DLF) a pouze na určitých místech objevíte velmi úzký úhel směrem k JV, kde tuto 230 km dálku zachytíte. Skutečnost, že jde o podmínkovou záležitost je potěšením, pokud tomuto trošku hovíte.

 Ovšem, to pravé ořechové teprve přijde při opravdu silných mlhách. RDS-ky byly pořízeny v minulosti při lepších podmínkách. A zapomněl bych dodat, že přijímám na rádio, které je součástí běžného mobilního telefonu a kde sluchátka jsou zároveň anténou, tak je třeba svod nasměrovat, jako antenní prvek do požadovaného směru.


Ale, vraťme se do nedělního poklidného poledního říjnového centra města. Jen snad odbíjení zvonů z věže je určitým vytržením z toho poklidu.Restaurace vítají své hosty z řad výletníků, ale i domácích. K nejkrásnějším ulicím města patří Palackého ulice, kterou pamětníci znají také pod historickým pojmem Prasečák.


Odtud lze, jako z jediného místa ve městě pohlédnout také na krásné sluneční hodiny na stále zavřeném hotelu  Zlatý beránek. Povšimněte si, že zatímco stín ukazuje 11.30 hodin, což je 12.30 právě platného SELČ, tak stín koule gnomosu, se promítá těsně za přímku ukazující zvířetníkové znamení váhy ( vpravo) a kráčí ke štíru ( o něco výše).


Na Náměstí Míru, pak vitrina KČT upozorňuje, že už tu máme 5. vydání slavné mapy Kokořínsko-Máchův kraj. Pokud opravdu hodně chodíte, rádi chodíte, právě tady a máte na to čas, tak je to reklama přímo pro vás.

A nakonec mě inspirovala tato ošatka okrasných dýní. Vždyť to nebude dlouho trvat a máme tu Halloween ( 31.10.), který si pomalu našel oblibu i u nás.Vzpomeňte na tuším loňský článek o Dušičkách, kde máme u hřbitova vyfocenu také jednu dýni s vydlabanými otvory, ve které hořela svíce.

http://soutok.blogspot.cz/2014/11/haloween-svatek-svatych-svatek.html

Jak ten čas jen utíká? A tak mě napadá jedna písnička zesnulého zpěváka Pavla Bobka, jak Svět stárne nám.... a my stárnem s ním :-).

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat