neděle 11. října 2015

Poznejte Student Agency.Levné cestování trochu dále.


Na webu Soutoku často propaguji železniční přepravu osob. Důvodů je několik. Doprava na železnici není vůbec tak tragická, jak si mnoho lidí myslí. To jsou dávné předsudky, které ještě mnohdy podtrhuje televizní médium. Podíváte se na zprávy, kde nějaký magor vjede na červenou do kolejiště a už je zase vlak středem negativní pozornosti a bude se řešit, zda tomu strojvedoucí mohl, či nemohl zabránit a jak tomu předcházet.

Vozový park byl již na mnoha tratích zmodernizován, ale problém je, že pokud necestujete častěji a neužíváte nějakých zvýhodněných jízdenek ( a že jich je)  mnohdy i na základě průkazů, tak je cestování do 100 km skutečně drahou a nepříliš výhodnou záležitostí, zvlášť pokud cestujete sami.

A tak i z důvodu této drahoty bývá opomíjen fakt a leckdy i z neznalosti, že jde o vynikající a pohodlnou přepravu na dlouhé vzdálenosti, ovšem po určitou mez. Kdo jste tu četli příspěvky, tak víte, že je zcela bezkonkurenční k jízdám do Německa, pokud jedete do vzdálenosti 50 km za hranice ( Passau, Regensburg, Marktredwitz, Dresden, Bautzen, Goerlitz...) a to samé do Polska ( Jelení Hora,Wroclaw, Těšínsko..)

Ovšem, jsou místa, kam už se to nevyplatí a je to dost škoda, protože autobus není nic moc. To jsme si tu napsali třeba v článku http://soutok.blogspot.cz/2015/08/soutok-byl-v-hlavnim-meste-monarchie.html


Svezení Rail-Jetem je sice nádhera, ale zbývající kilometry mezi Břeclaví a Vídní jsou neúměrně drahé. Pokud tedy nechcete hledat po internetu nějaké cestovky a vybírat zájezdy, tak je zatím bezkonkurenčně nejlevnější cestování se Student Agency a jsem zvědavý, kdy tento monopol padne. Mě osobně toto cestování nijak nenadchlo, ač jsem jel autobusem pouze hodinu v každém směru, ale je to skutečně na delší vzdálenosti o dost levnější, než vlakem.

Někomu může připadat zajímavé cestovat se sluchátky na uších a poslouchat hudbu, nebo se dívat na film, ale kdo rád sleduje krajinu, uchovává si ji v paměti, nebo ji i občas fotí, tak je dost stísněný sedadlem před ním, lehce špinavým oknem a místo je třeba vybrat s předstihem u okna.

Jak to tedy je s tím nejdůležitějším ? Co vás stojí cesta ? Kam Student Agency jezdí ? Prakticky vše je na http://www.studentagency.cz/ a můžete i létat, což je ovšem zase o jiných cenových relacích. Soutok si však chtěl udělat po letech takový informační přehled, který není nikdy na škodu a o některá zjištění, se s vámi teď podělím.

Kam se jezdí ?  CH,S,A,PL,N,B,H,L,D,I,NL,F,DK,B,GB,SK,CZ. Luxembourg a Brusel je prakticky na lince do Londýna. Rakouský Linec, Salzburg i Innsbruck na lince do severní Itálie, kde končí v Janově.. Itálie ( Benátky, Řím,Neapol), se jezdí, jako za časů ČSAD z Brna přes Vídeň, což si ještě pamatuji ze starých dálkových řádů ČSAD. Švýcarsko přes Mnichov končí v Ženevě. Pouze Hamburg, se nejezdí přes sever Bavorska, ale přes Drážďany, Berlín, Magdeburg a Hannover. A pak je tu ještě Skandinávie přes sever Německa.

Co to stojí ? Tak nejlacinější je z Prahy právě taková Vídeň ( 380+380=760 Kč). A i Budapešť vyjde v obou směrech na tisícovku. Je to přece jen dál a krásnou Budapešť mohu jedině doporučit. Nejhezčí výhled na ni je snad z Rybářské bašty a za nejhezčí budovu považuji parlament, který vypadá slohově, jak kdyby tu zbyl ještě z časů obléhání Turky, ale není tomu tak.

Kdo se učíte anglicky, tak vás třeba někdy napadla cesta do prý uplakaného Londýna. Je to podobně, jako do Říma za nějakých 3 100- 3200 Kč za zpáteční jízdenku ( tam a zpět). Nejdražší je Neapol, kam to vyjde 4 500 Kč. Hamburg ( 1650+ 1650 = 3 300 Kč), Berlín ( 770+770), Mnichov ( 750+750), Oslo ( tam i zpět za 3 850 Kč). Stačí jen rozbalovat roletu na webu a prohlížet řády i ceny :-). Doba strávená v autobuse v jednom směru, se u těch delších vzdáleností pohybuje od 12 po 18 hodin jízdy.

Řada linek začíná odjezdem ve 23 hodin z Prahy. Často jen v určené dny.
Praha 23.00- Mnichov 4.50- Curych 9.10- Ženeva 13.05 // Curych 2350, Ženeva 3200 Kč.
Praha 23.00- Salzburg 5.00- Innsbruck 7.15- Janov 15.20 // Linec 900, Salzburg 1350, Innsbruck 1800  Kč.
Praha ( pátek) 23.00- Hamburg 11.25 . // 3300 Kč. (Vše tam a zpět.)
Hamburg ( neděle) 18.05- Praha 6.30.

Tak, to byl takový malý pohled pod pokličku jedné vyhlášené dopravní společnosti, která je proslavená svými žlutými autobusy na linkách v Čechách i v zahraničí a teď už zbývá jen přemýšlet, zda šetřit raději na něco věcného, do domácnosti, nebo na cesty. Věci sice užíváme častěji, ale ono také není marné mít nějaké celoživotní zážitky, fotografie apod. Jen musí sloužit zdraví, být čas, mít našetřeno a mít hlavně také chuť a odvahu :-). Osobně mě otráví už jen vyběhávání pojištění i směnárna, byť to nic není, jakož i fakt, že člověk do poslední chvíle přemýšlí nad tím, aby se ještě na poslední chvíli nestaly nějaké nepříjemnosti.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat