sobota 31. října 2015

Přijela k vám na víkend návštěva z daleka ? Chcete ji v jednom dni ukázat to nejvyhledávanější u nás ?


Hora Říp.

Možná, že někteří tu situaci znáte a pokud ne, tak vás jistě také už někdy napadlo, zda se všechny ty turistické cíle v okolí Mělníka  dají nějak vecpat do jednoho jediného návštěvního dne Které to jsou ? Tak to by měl člověk samozřejmě vědět a ne jenom čekat, až vám je připomene návštěva, která obvykle aspoň dva z nich ví. Je to tedy samozřejmě náš Mělník, ale v okolí bájná hora Říp a hrad Kokořín Toto jistě místní doplní o okolí Liběchova, kde nelze opomenout sochařské výtvory  bývalého zámeckého kuchaře Václava Levého a nepohlédnout na svět kolem nás z rozhledny na Vrátenské Hoře by byl také velký hřích, stejně tak, jako vynechat symbol Kokořínska, kterým jsou Pokličky.




Čertovy hlavy.

Je samozřejmě výhodnější projet  turistické atrakce v okolí v sobotu a na neděli, kdy řada návštěv odjíždí domů si nechat prohlídku města. Ostatně, nedělní odpoledne je již ve znamení návratu výletníků od severu ku Praze a takové cestování v silném provozu nemusí být již příjemné. Dále samozřejmě záleží na počasí i ročním období, tedy délce bílého dne.

Výlet zahájíme po krásné silnici přes ,, nový most" , Cítov a Krabčice na Říp. Z Rovného to je k vrcholu sice procházka do pořádného kopce, ale není Čech, kdo nebyl na Řípu a navíc je tu restaurace, historická rotunda i tři krásné vyhlídky do kraje, které nepotřebují komentář.



Pokličky.

Z Řípu se přesuneme autem přes Krabčice, Bechlín a Štětí a do Liběchova, kde podle chuti máme celou řadu možností. Parkovat lze podle silnice od Štětí nedaleko restaurace Beseda, nebo u bývalé samoobsluhy ( dnes sklad elektro). Nejpohodlnější je zastavit až v obci Želízy, odkud se dá k Čertovým hlavám ( jsou vidět ze silnice) vylézt, ale lze samozřejmě za hodinku a půl obejít všechny čtyři výtvory sochaře Václava Levého. Turistická okružní trasa vás vede nejprve přes osadu Boží Voda k jeskyni Klácelka a Čertovým hlavám u obce Želízy. Odtud sice můžete pokračovat do Tupadel a přes skalku Had a Harfenice zpět do Liběchova, jak přikazuje značka, ale vše lze zkrátit, pokud se vydáte ze Želíz po žluté značce k Hadovi, znovu zpět a do Liběchova pokračujete malebným údolím podle říčky ( potůčku) Liběchovky.


Obří hlava a žába.

Dalším cílem na trase je hrad Kokořín a můžeme si ještě přidat návštěvu možného menhiru nad obcí Chodeč. Místo je to dnes parádní ( http://soutok.blogspot.cz/2015/06/chodec-nabizi-cestujicim-oficialni.html). K cestě na Kokořín, se zřejmě vyplatí použít silnici přes osadu Rymáň, která dále spojuje obce Strážnice a Střednice, odkud již pokračujete po frekventovanější silnici vedoucí do Vysoké a Kokořína. Možností je i cesta přes Želízy, Sitné, Šemánovice a Březinku do Kokořína, ale počítejte s nekonečnou a úzkou klikatící se silničkou, která navíc překonává hluboké údolí pod obcí Kokořín a ještě mezi obcemi Sitné a Březinka. opisuje dost velký oblouk.

Netřeba připomínat, že pro návštěvu hradu lze použít parkoviště u bývalého areálu Dolina a k návštěvě Pokliček, případně i skalního útvaru Obří hlava a žába je parkoviště přímo vlevo u silnice cestou do obce Vojtěchov. Zdravý jedinec v pohodě vyjde schody k pískovcovým pokličkám a lze si ještě zajít dva kilometry téměř po rovince k dalšímu zmíněnému skalnímu útvaru. Mimochodem, je nutno říci, že jen nedaleko odtud jsou ještě také Jestřebické pokličky.


Rozhledna Vrátenská hora. Vrch hory má nadmořskou výšku 505 m.n.m. Rozhledna je vysoká 45 metrů, výhledový ochoz je ve výšce 25 metrů nad zemí a vede do něj 125 schodů po úzkém plechovém točitém schodišti. Bude se vám možná trochu na schodišti motat hlava.

Od parkoviště pokračujeme přes Ráj a Příbohy k obci Libovice, nad níž se nachází zmíněná Vrátenská hora s krásnou rozhlednou ( slavnostně otevřena dne 28.10.1999). Za dobré viditelnosti můžeme vidět Krkonoše, Český ráj i Železné hory, jakož České Středohoří i Lužické hory. Podle času si můžete přidat ještě zastávku v Nosálově a prohlédnout si náves, ale především Lobeč, která toho nabízí moc ( muzeum,staronový pivovar ,restaurační a ubytovací služby na zámku, krásný vinný sklípek). Pak se již setrvačností z obce Libovice svezeme do Mšena, které nám vzkvétá.

 Na náměstí máme infocentrum, vyhlášenou restauraci i cukrárnu a odtud můžeme pokračovat již domů k Mělníku, nebo si přidat podle situace Kadlín s rozhlednou, naučnou stezkou i místním zemědělským malým muzeem a zastavit se ještě můžete v Mělnickém Vtelně v hospůdce minipivovaru Neuman. Podle některých zpráv dokonce hospůdka na objednávku své hosty sváží do Mělnického Vtelna a rozváží je i zpět do svých domovů. Tak co, myslíte si, že se to za jeden den stihnout nedá? Když vynechám Říp, návštěvu hradu Kokořín a cestu přes Kadlín, tak v pohodě i v říjnu, se zastávkou ve Mšeně a ještě se slušnou časovou rezervou. A oč je ten den kratší i horší, než třeba v létě, že?

 Pokud tu tedy máte návštěvu, tak den zakončíte jistě již v nějaké mělnické restauraci a neděli lze zakončit návštěvou středověké studny, kostnice, snad i návštěvou zámku.


Mšenské hlavní náměstí.
SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat