středa 28. října 2015

Již 97 let žijeme ve vlastním státě. Pozvánka na super dokument. Výstaviště v Lysé nad Labem nabízí super akce!


Tak tu máme velmi příjemný den volna a docela by byla zajímavá anketa, kolik lidí ví, proč tomu tak je. On totiž, vzhledem k tomu, že nejde o významné výročí, není zatím ani žádný článek ani na seznamu, kde je pochopitelně hlavní zprávou zdravotní stav Karla Gotta.

O vyhlášení samostatné ČSR toho bylo napsáno již mnoho a nebyla to otázka jednoho dne. Téměř každý rok zde toto výročí nějakým způsobem zmiňuji a články si můžete dohledat vpravo v roletě času a článků. Je zajímavé, že zatímco vyhlášení samostatné ČSR přišlo s velkou slávou a národním uvědoměním, tak dnes se objevují ve společnosti i jiné pohledy na věci. Vždyť i v době monarchie byly Čechy významným průmyslovým státem

. Hovoří se například o tom, že by asi Adolf Hitler těžko mohl podnikat kroky, které v úvodu 2. světové války podnikl. Hovoří se také často o tom, že bychom dnes jistě mnozí ovládali nejen náš národní jazyk, ale také jazyk mocnářství a dějiny i pohyb osob by se jistě vyvíjely jinak. Otázkou je, kam by směřoval náš národní jazyk i kultura, což můžeme vidět na příkladu sousední Lužice. A nesmíme i zapomínat, jak to s osídlováním našeho území bylo a proč došlo k migraci cizího ( především germánského obyvatelstva) obyvatel zvenčí k nám. To už ale jsou dnes okrajové spekulace pro odborníky a pro zájemce o dějiny, neboť i minulost dává mnohé odpovědi na přítomnost.


Dnes, se zabýváme EU, životem v ní, ale to jsme trošku někde jinde. Fakt je, že i přes veškerý přístup  médií asi těžko budeme mít představy o době před sto lety a, že náš jazyk je určitým ostrovem obklopeným z mnoha stran germánským světem. Naše dějiny jsou do jisté míry společnými dějinami sousedních států a při dnešním volném pohybu toto můžeme často vnímat.

Rád bych vám nyní představil skvělý dvoudílný dokument
 http://www.servustv.com/de/Medien/Oesterreich-Oben-und-unten ( odkaz na druhý díl), který rozhodně tématicky patří k současnosti.



Vždyť s Rakouskem máme nejen společné dějiny, ale žilo zde spousta vynikajících českých osobností, herců i hereček a díky volnému pohybu a malé vzdálenosti jsme opravdu zde tak trochu také doma. A pokud jste tam někam zavítali, nebo jen někde projížděli, tak si zvlášť přijdete na své. Počasí měl filmový štáb suprové.

Seriál mapuje po regionech celé Rakousko především z ptačí perspektivy, ale do některých míst zavítá i přímo na zem. Zrodil se loni a ihned se stal hitem tamních kin. Malinko mi připomněl 90. léta u nás, kdy také nějaká naše televizní společnost dávala shora naše města i hrady, ale to je již velmi dávno. Právě druhý díl nás zavede nejprve za samotnou hranici ČR, odkud se po Dunaji přesuneme do Vídně a skončíme na západě země. První díl projde postupně Štýrsko,Korutany,Burgenland,Salzbursko a skončíme v Linci.


Seriály točené z vrtulníků jsou populární. Podobným způsobem se nedávno presentovala televizní společnost Bayern Alpha, která dávala podobný seriál o bavorských městech, hradech i zámcích, nebo i jistá španělská společnost  Extremadura, která přinášela letecké snímky z oblasti kolem města Evora. Bohužel, české letecké záběry na naši rodnou hroudu musíme vyhledávat obvykle jen na internetu.

http://www.comercialtv.com/international/en/catalogue/id/extremadura-from-the-air/


A již je na čase vás pozvat do Lysé nad Labem. No, není to paráda. Ještě by to chtělo mít spoustu volna a tiskárnu na pravé peníze :-))).

EXOTIKA 2015...

Exotika 2015
28.10.2015 - 01.11.2015
Exotika 2015

Více

KOLA 2015 A TUNING SHOW 2015...

Kola 2015 a TUNING SHOW 2015
13.11.2015 - 15.11.2015
Kola 2015 a TUNING SHOW 2015

Více

PIVNÍ A VINNÉ SLAVNOSTI 2015...

Pivní a vinné slavnosti 2015
13.11.2015 - 15.11.2015
Pivní a vinné slavnosti 2015

Více




Žádné komentáře:

Okomentovat