pondělí 28. října 2013

Oslava 95 let našeho prvního státu, se ztrácí ve víru voleb.


Snímek pořízený mobilním telefonem nedaleko Řípu zaslal volič hnutí Ano.

O tom, že politické strany jsou  odřízlé od reality a problémů běžných občanů, o tom není žádná. Co si myslet o dnešním hazarderském divadlu v ČSSD ? To v ČSSD nevědí, kam a proč jim uteklo těch 10 procent hlasů?! :-). Místo jednání o vládě řeší před národem něco, co si už měli vyřešit, nebo můžou vyřešit za tři dny a nečekat do března. Kde je ta flexibilita, kterou nám přes 20 let cpou do hlavy? Jich se netýká? Mají dost času?  A to chtějí sestavovat vládu?? Že se prý unáhlili? Oni, politici?

A tak nám úplně zapadá dnešní významný den, který včera jen tak letmo naťukl na ČT 1 jakýsi filmový pokus. Měl jsem vyplé PC a pochvíli mě napadla otázka ,, Kde se vlastně ten Masaryk narodil, když se ve filmu prý naučil mluvit česky, na rozdíl od zemského zástupce v Praze?" Hledal jsem v historických publikacích, které jsem měl k disposici, ale všechny začínaly až jeho prací. Teprve v čapkových Hovorech s T.G.M. jsem dal mozaiku dohromady a uvědomil si, že jsem tohle všechno už kdysi slyšel. Jak málo toho dnes lidé o minulosti vědí a zvlášť leckteří současní mladí lidé. Lecos, se i v publikacích jen opisuje a to jsem zažil mnohokrát.

Připomeňme si tedy, že se TGM narodil v Hodoníně v roce 1850 a zemřel v roce 1937 ve věku 87 let. O tom, jak musel západní mocnosti přesvědčovat, že je třeba po porážce monarchie v centru Evropy vytvořit  samostatné slovanské pilné a pracovité státy, a nikoliv nechat Rakousko-Uhersko tím soustátím, kterým bylo, o tom jsem již psal jistě loni a odkazoval jsem na zajímavý speciál časopisu Živá historie.

Bývá na Soutoku zvykem, že k významným výročím zde vznikne článeček, který má motivovat čtenáře k novým poznáním, nebo k oprášení vědomostí, které tak rychle utíkají z mysli. Tím myslím především, aby lidé četli odborné, historické i vzdělávací články. Češi byli vyspělý a vzdělaný národ , který byl ekonomicky nejsilnější v celém mocnářství i za 1. republiky. Hezký zbytek svátečního dne!

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat