sobota 12. října 2013

Chcete, aby Váš hlas měl smysl ?


Andrej Babiš a jeho strana Ano si ve volebním klání počíná, jako buldozer, alespoň, pokud jde o předvolební preference. Již dnes nasadil do kampaně balíky slámy. http://www.novinky.cz/domaci/315951-babis-nasadil-do-kampane-baliky-slamy.html . Zajímavý je i názor čtenářů v diskusi.

Za pouhých 14 dní, bez ohledu na to, zda zrovna právě Vy půjdete volit, nebo ne, se začne rozhodovat o našich dalších osudech. Rozhodne se o tom, které strany budou úspěšné, jaké utvoří koalice, kam bude kráčet politický vývoj, jaké budou zákony, které se nás budou týkat atd. atd.

Samozřejmě, že jsou lidé kteří prostě chápou současnost tak, že se jde po správné cestě. Představitelé tohoto směru, se také nijak netají tím, že není třeba dělat mnoho změn, možná spíše nějaké ty kosmetické úpravy. Tito představitelé jsou zajímaví tím, že vždy, když dojde v médiích ( jak jinak se to má člověk dozvědět) k nějakému průšvihu ( kauzy, amnestie, církevní restituce...), tak v okamžiku průšvihu ztratí téměř všechny své sympatizanty, ale už zhruba měsíc, až dva stačí k tomu, aby se pevně vrátili do svých pozic.

Druhá část spektra má být jakýmsi protipolem , který representuje jakousi jinou cestu. Sice v předvolebních debatách cosi slibují, zveřejňují své programy, přesouvají peníze, ale.... kdo je dnes ochotný  poslouchat nějaké suché televizní diskuse s unuděnými moderátory (- ami), kterým až chybí šťáva ?

Myslím, že víc, než bratři Mašínové a padesátky, zajímá diváka současnost. Asi málokdo považuje za pokrok například dojíždění k zubaři 30 kilometrů, či lékaři a těžko může pacienta zajímat, že je dentistů ( zubařů) málo, nebo prostě nemají dostatek financí na to, aby někde provozovali svoji praxi. Psát o všech problémech dalších oborů, se už pro tu obrovskou masovost stalo prakticky nemožné.

Otázka tedy spíše zní : ,, Změnit současnost, nebo jdeme po správné cestě?" Kdo si myslí, že předčasné volby byly něčím zbytečným a vůbec nic, se přece neděje, tak samozřejmě půjde k urnám vhodit hlas ostříleným harcovníkům, kteří z našich televizních obrazovek prakticky nikdy nezmizeli a jejichž názory byly mimochodem veřejnosti presentovány v TV i tehdy, kdy už měla o situaci v zemi diskutovat na obrazovce ale zcela jiná parta.

Jak ale volit tak, aby to mělo smysl? Stačí mít takzvaně otevřené uši i oči, hovoří se o tom v médiích, že vlastně převážná část obyvatel žádá prostě změnu. A tak, ať se nám to líbí, nebo ne, tak spíše převládá nechuť k politice, zoufalství, skepse, přesvědčení, že nic změnit nelze, a že není recept, koho volit. Někteří voliči se totiž v minulosti cítili oklamaní tím, že strany, které zvolili vyšlapovaly zcela jinak i s někým jiným, než si oni mysleli.

Myslet si však, že občan svojí neúčastí ve volbách něco vyřeší a vyjádří svůj názor na věc, je velmi zcestné a krátkozraké. Stačí se jen trochu probrat internetem, zjistit, co se děje s hlasy těch, kteří nejdou volit a o jakých novotách do budoucna, se začíná uvažovat.

Rozumný člověk tedy volit jde, ale musí volit  i rozumně. Nemá vůbec přece cenu dávat hlas stranám, které nemají procentuelně vůbec šance nějak uspět. To je úplně zbytečné. Od toho jsou však také jakési průzkumy veřejného mínění, které se sice mohou hodně lišit od skutečnosti, pokud jsou prováděny laxně třeba jen na území Prahy ( to se stávalo), ale je třeba k nim také přihlížet. Vidíme v současnosti, že se v televizi moc divákům nepředkládají, protože každý zpívá píseň toho, koho chleba jí ( věčně platné pořekadlo), ale tak si je musíme prostě vyhledávat. Jeden z nich je například zde na  http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=790386 , nebo na http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/STEM-Preference-politickych-stran-v-zari-2013-285822

Z koláče vidíme favority a tady má váš hlas i určité vyčtené, případně okoukané znalosti ( kdo to asi tak dá s kým dohromady?) smysl. Jedině tady, se bude rozhodovat o tom, kdo bude mít jakou sílu nabízet dalším jakousi spolupráci v koalici, či oposici, zda bude mít budoucí vláda dostatečný počet zástupců k prosazování navrhovaných zákonů a jaké ty zákony vlastně hlavně budou. Vždyť o českých zákonech a komu vlastně slouží, se toho už napovídalo a napsalo za ta léta také dost, stejně, jako o naši ekonomice, sociálních sférách ( zdravotnictví, školství, kriminalita....) a konečně i EU, kde podle některých zpráv z netových médií někteří naši zastupitelé zrovna aktivní prý také nejsou. A na tuto skutečnost bychom neměli zapomínat.

SŠ.


Žádné komentáře:

Okomentovat