pondělí 16. července 2012

Hudba, jak ji neznáme (2. díl) Srbsko


Dnes mě motivovalo proladění televize k napsání druhého dílu. Na pozici Astra 19.2 totiž lze volně naladit stanici RTS SAT (Radio televisia Serbia), která obvykle v pondělí asi od 21.30 do 22.10 ( nyní je 22.30 a mají tam nějaký festival) hraje často tu jejich národní hudbu.

Čili, vydejme se za dnešními dvěma písněmi, které jsem vybral dle svého vkusu z části dnešního festivalu přes Slovensko a Maďarsko do Bělehradu v Srbsku.

Srbská hudba je taková zvláštní a často se vyznačuje smutným úvodem, ale leckdy  poměrně pěkným melodickým svižným refrainem. Některé ansámbly se dají poslouchat, jiné jsou jak rozladěná česká dechovka po 15 pivech a často je cítit v písni cosi takového  zvláštního a typického pro tuto oblast. Inu, folklor a víno, a snad i historie a migrace nás Čechů v dobách dávných, o které jsem psal nás určitým způsobem s touto oblastí úzce pojí.

MILICA TODOROVIC,- NAD IZVOROM VRBA SE NADNELA



Rade Jorovic - Uzmi sve sto ti zivo..



Tak co, dá se to také chvíli poslouchat :-) ? Hudba kolem nás má mnoho tváří a je škoda, že známe jen takový zlomek, který se hraje v našich rádiích.



Žádné komentáře:

Okomentovat