pátek 6. července 2012

Počasí si s námi hraje.


Když vás toto zastihne, tak to není nic příjemného. Když je to daleko od domova, je to ještě horší :-).

Na jedné straně, se člověk těší z prodlouženého volna a na  straně druhé si s námi počasí pohrává. Nevinné příjemné ráno, se poměrně brzy změní v klasický pařák, aby se k večeru obloha až děsivě zatáhla a nakonec přinesla nějaké ty blesky a trochu deště. Ano, trochu deště. Když člověk vidí ve zprávách, co se děje jinde třeba jen nedaleko od Mělníka ( vnoci chvíli neprůjezdná silnice z Prahy na Mladou Boleslav), tak je to skutečně troška. O záplavách jinde ani nemluvě. Ale, na to jsme již na Mělníku zvyklí a četné návštěvy, se našemu mělnickému horkému a dusnému klima dost často podivují.

Co způsobuje ona vedra, která nás buď vězní doma, nebo jsou zdravá nanejvýš k vodě ? Nepochybuji, že již mnozí máte dostatečné zkušenosti se specializovanými weby na počasí, které jsou plné radarů a ti, co to tolik neprožívají si zkrátka přečtou v každých novinách a na každém webu článek týkající se počasí. Přesto by měl být dnešní den přelomový. Významnou pomůckou každého zájemce s aspoň povrchním zájmem o počasí je takzvaná synoptická mapa, kterou najdete třeba v rubrice počasí na serveru idnes. Nyní se teplotní frontální rozhraní nachází na zapád od našich hranic a zvolna se přesouvá k východu až za naši republiku, kam by mělo dospět zítra. Jak už asi tušíte, tak na východ od tohoto rozhraní k nám proudí horký vzduch z Afriky, který má mimo jiné na svědomí, že je na Moravě nyní tepleji, než v Čechách. Lze tedy říci, že zítřek by k nám měl přinést chladnější počasí.

Frontální přechod dělá však často radost i lidem, kteří se zabývají alespoň občas dálkovým příjmem rozhlasu, případně televize. To se totiž zejména v pásmu VKV zpravidla vytvoří nečekané podmínky, které mohou přinést situaci, kdy například na  některých frekvencích vystřídají dočasně pražská rádia třeba i stanice až z Turecka, Řecka, či Itálie. Čili, můžete tento článek pojmout, jako malou pozvánku k proladění vašich tranzistoráčků :-).

Pro rádio Soutok Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat