neděle 22. července 2012

Google street- autem po celé republice od PC!


Tak se vám jeví dálkové snímky ze silnice v aplikaci google-street. Liberecko z Rašovky.

V roce 2009 přišla redakce týmu Mělníčku s velmi zajímavou zprávou svým čtenářům.Nevím, že by nás tu někdo jiný o něčem tak trvalém a podstatném informoval.
V červnu 2009 totiž projížděla město Mělník, jako první město vedle Prahy u nás společnost Google a monitorovala z kamer ulice města včetně celé trasy až do Prahy. Kdo by o tom věděl, nebýt Mělníčku ? Později jsme se již projížděli svými počítači po ulicích města a hledali své domy, známé, auta, zkrátka vše, co google auta nafilmovala během průjezdu.

Oni sice museli rozmazat obličeje a SPZ aut, ale pokud někoho a něco známe, tak to stejně poznáme. Článek je zde http://melnicek.cz/node/4241 . Jak už to tak bývá, tak jsme se všichni nabažili a na stále stejné záběry z jednoho města jsme zapoměli.

 Nedávno jsem vlastně objevil něco podobného na lokomotivách na portálu ČD ( okem strojvůdce), ale tam se nadechli a vytvořili asi 7 videí v republice a tři tady v Čechách, a nějak dál nic. Také tu je někde článek.

Včera mi náhodou přišla zpráva z jedné vesnice u Mělníka, že se našli na google. Neváhal jsem a zjistil jsem, že je už zmapovaná snad celá republika. Dnes můžete především díky snímkům z let 2011 i 2012, se třeba projet z tepla domova letním Kokořínským Dolem a kochat se pohledem na skály, rybník Harasov. Můžete si udělat pro zpestření virtuální dovolenou a věřte, že Google projel spousta ulic i v jiných městech a vesnicích. Byli jste loni někde na dovolené ? Pak můžete najít překvapivě své auto daleko od domova, jako já.

Zahraničí je zpracováno mnohem  hůře. Namátkou jsem projížděl nějakou ulicí v Německu i Polsku, či v Monte Carlu poblíž přístavu, kde to zná snad každý, kdo koukal někdy na formuli 1 :-),ale jinde mají zpracované opravdu jen kousky. Myslím však, že nám znalým naši krásné české vlasti to zas tak vadit nemůže a jednou to přijde také i v zahraničí, tak se dočkáme.

Může nám to pomoci při plánování tras neznámými místy i jako občasná zábava, či poznávání naši vlasti.
Mapu na https://maps.google.cz/ prostě rozklikáme ( zvětšení místa) a na požadovanou ulici přetáhneme panáčka. Přitom vidíme na cedulce, zda jsou data k disposici. Po přenesení obrazu z funkce mapy na  funkci vozovka už jen ovládáme snímací kameru vozu do požadovaného směru. Vlevo dole ve snímku vidíte měsíc a rok snímání požadovaného úseku.




Žádné komentáře:

Okomentovat