sobota 7. července 2012

Uplynul jeden měsíc od oslav na Blatech.


Máte raději samotu a soukromí, anebo si užíváte na společenských akcích ? Tak s tímto dilema se setkávám stále. Zkrátka, situace, kdy se člověku na jednu stranu chce něco navštívit a přitom ho něco brzdí v rozhodnutí.

Podobnou situaci jsem zažil nedávno, když jsem se mohl objevit v mělnickém rockovém klubu Mydlárna. Na jedné straně zvědavost, možná i nějaká ta fotka pro Soutok a na straně druhé přemlouvání sama sebe. Nutno říci, že mi to rozhodnutí pracovní povinnost milosrdně usnadnila.

Rád tvrdím, že Soutok přináší vůbec nejrychleji fotografie z akcí, které navštíví. Tak jistě, musí být nějaká motivace, nápad, zábava. Vlastně je to každému jedno, ale když jsem ukořistil několik fotek ze svatby Lobkowicze, tak bylo potěšením, že člověk předstihl o 45 minut redakci Blesku a počet návštěvníků toho článku se již blíží k číslu 800. Na druhou stranu se někdy setkávám s reakcí, že ty moje fotky nejsou vlastně nic moc a videosekvence jsou ze starého foťáku a čtenář si je musí pouštět bez zvětšení na celou obrazovku.

Samozřejmě, tito kritici mají naprostou pravdu. Profíci mají často vše naservírované, domluvené, mají potřebnou techniku, někdy to berou, jako zakázku či práci a často je ani nic nenutí někam spěchat. Sám bych se občas rád podíval na netu na nějaké fotky z akcí, kdybych ovšem věděl kde je hledat. Stále totiž platí, že málokdo je takový blázen, aby se jen tak pro nic za nic přihnal domů, akce někdy ještě běžela a on už rval fotky do PC a na web. Navíc je až neuvěřitelné, kolik fotografů se na některých akcích objeví, ale naprostá část fotografií skončí v soukromých sbírkách, některé se dostanou se zpožděním na zájmové weby a jen nějaká ta často dost ošizená dokumentace ( neplatilo pro svatbu Jiřího Lobkowicze) ,se objeví v nějakém periodiku.

K práci těch, kteří píší články, by také mělo patřit občasné slídění po webech a to někdy přináší ovoce. Před chvílí se mi povedlo objevit velmi hezké fotografie na webu blateckých hasičů z akce, která zde na Soutoku sklidila velkou sledovanost. Na první pohled se zdá že hasičský webmaster usnul, ale ve fotogalerii se objevilo plno originálních fotografií, až se ani nechce věřit. Jenom průvod měl své fotografy, či snad jednoho fotografa běžce :-) v každé ulici a každé zatáčce. Najdete zde i nikde nepublikované záběry z dovádění v pěně a další a další záběry. Čili, kdo máte ještě zájem, tak plno pěkných fotografií je na webu http://www.sdhblata.cz/hasici/ .

Na závěr bych ještě rád upozornil, že než člověk začne něco kritizovat, tak by se měl snažit vidět i jiné úhly pohledu. Když mi někdo začne vykládat, že třeba nevyfotím detail, kdežto profík ano, tak je ale třeba vidět, že není možné vždy přijít na společenské akci mezi překvapené i třeba cizí lidi a začít jim ze dvou metrů fotit obličeje, nebo jim tvrdit, že si hrajete na reportéra :-). Nebo se mi stalo, že se někde lidé smáli, že jim videa nešla a popisky k fotkám vykazovaly nesmysly ( ono se to k člověku donese). Přitom stačilo prostřednictvím komentáře u článku závadu oznámit a vše se během chvíle dalo do pořádku. Je to ale dobrý postřeh o tom, že společnost raději kritizuje, než chválí, ač vyjímky samozřejmě existují. Hezký, pro mnohé prodloužený víkend !!

Pro rádio Soutok Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat