sobota 26. srpna 2023

Datum 26. srpna má pro Mělník dva zajímavé významy související s historií i s polohou naši důležité hvězdy.

 


Když se zeptáte někoho aspoň trošku znalého historie na to, kdy bylo založeno město Mělník,  tak se dozvíte, že město svoji zakládací listinu nemá. Za město je Mělník považovaný od roku 1274 ( 25.11.), kdy král Přemysl Otakar II. udělil Mělníku právo výnosu z labského obchodu. Vedle Karla IV., který nechal na Mělník dovézt z burgundského kraje vinnou révu je tak Přemysl Otakar II. dalším významným panovníkem našeho města.

Ačkoliv oba panovníky dělí  historicky 100 let a měli dle výzkumu historiků poněkud odlišnou povahu, tak oba z nich povznesli jméno českého království v středověké Evropě a významně rozšířili jeho území i vliv. Bohužel, zatímco Karel IV. skonal pokojně  ve své domovině, tak Přemysl byl  v bitvě na Moravském poli zavražděn. Netrvalo dlouho a vznikla celá řada verzí, podle kterých byl český král zrazen i snad i zbytečně zabit, ale to ponechám historikům. Ostatně, stačí nahlédnout do ...



Soutok do těchto pro nás neslavných končin zavítal v roce 2017 a nebýt smutné bitvy, tak tu našel docela pěknou  poklidnou krajinu s výhledy na Malé Karpaty.


Dnes jsem si na celou událost hned z několika důvodů vzpomněl a jsme opět u té reklamy. Vždyť už i letos jsem pomýšlel na cyklistickou návštěvu takzvané moravské Amazonie, o které se zrovna dnes v televizi mluvilo v souvislosti s tím, že možná příští rok to bude naše nejnovější CHKO.

O moravské Amazonii najdete na netu celou řadu článků a jistě jde o oblast přírodně zajímavou, ale také nadměrnou cykloturistikou ohroženou. Řada těch článků je orientována čistě na toto území,  kam dojedete z Břeclavi za pouhou hodinku ( k soutoku), čímž je vlastně výletní jízda za takové 2.5 hodiny odbyta.

 Osobně se mi však zdá, že určitou výzvou je okruh čítající přes 70 km, jehož dvě určité části již znám. Nu, co naděláte ? Už je tu zase kolotoč pracovních dní a se srpnem vždy odejde i skvělá jízdenka na léto. Navíc potřebujete před takovou akcí dobré zdraví a něco mít na jízdním kole odjeto, což už  se v jistých letech nedá ani dlouhodobě plánovat.



Vraťme se však na Mělník a k mé oblíbené větě : ,,Vše souvisí se vším." Právě dnes zapadá slunce  při pohledu od mělnického zámku za horou Říp. Jak jen to vše v dnešním článku do sebe zapadá a vzájemně ladí. Následující třetí a čtvrtý odkaz vás dovede nejen k přirozené fotografii romantických západů slunce z naši slavné vyhlídky, ale ještě se i dozvíte, kdy nám to slunce kde za jakým kopcem zapadne. Prostě si můžete tak trošku zahrát na Kelty tak, jako my v roce 2019 nedaleko Litoměřic. To jsou ty první dva odkazy z uvedených čtyř.





Pohodový poslední srpnový víkend !







Žádné komentáře:

Okomentovat