sobota 5. srpna 2023

O levném cestování, se ke škodě všech nedozvíte a přitom jde o skvělé věci. Kam pokročily dopravní stavby na Mělníku ? Jaké akce nyní nabízí web města Mšena ? Srpnový trh zvířat v Lysé nad Labem.

 

Přátelé, podle statistiky i  komentářů vás minulý článek oslovil a mně připomněl, že toto je doslova zlatá parketa pro zájmovou budoucnost, pokud to ovšem vydrží.

http://soutok.blogspot.com/2023/07/jake-vyletni-lodni-linky-jezdi-pod.html

Co mám na mysli ?  Soutok vždy psal, že dobrým věcem je třeba dělat reklamu, abychom o ně snad i nepřišli. To se opravdu již občas stalo. Například taková železniční jízdenka Labe - Elbe, kterou bylo kdysi možné koupit i na mělnickém nádraží ČD, tak ji tu  dnes již nekoupíte. Stála pouhých 200 Kč a výletník, se na ni mohl jet podívat až do městečka Strehla ležícím ještě několik desítek kilometrů za saskou metropolí Drážďany a pochopitelně na ni večer přijel zpět.

Když jsem o ni kdysi někde psal, tak jedna paní nemohla uvěřit, že nejde o cestu jen jedním směrem, ale i o cestu zpět a jeden vášnivý automobilista z toho dostal záchvat vzteku, že finančně něco překonalo auto. Ostatně, to bylo ještě o něco dříve, když se roku 2004 narodila skupinová víkendová jízdenka SONE+ a člověk si mohl za 130 Kč vyjet s celou rodinou do Drážďan.


O jízdenku Labe-Elbe jsme tak zase úplně nepřišli, ale trošku se nám ztížila situace. Stojí dnes 340 Kč pro případ, že jedete samotní + je možné mít sebou až dvě děti do 15 let a nekoupíte ji v předprodeji, ale pouze před odjezdem. Jízdenku koupíte nyní nejblíže v železniční stanici ve Štětí , podle počtu osob je více variant a není nyní již jízdenkou železniční, ale regionální, tedy DÚK. Platí vám tedy i v německých autobusech na vyznačených linkách v mapce oblasti.

https://www.kr-ustecky.cz/jizdenka-labe-elbe/ds-98825

Pokud jste četli minulý článek mezi prvními čtenáři, tak jste možná přišli o docela plodnou konverzaci v komentářích, která mě osobně velmi oslovila a doslova až pozitivně naladila. Je to ukázka toho, jak vám může druhý člověk otevřít oči. Vždyť jsem na jízdenku EgroNet již v minulosti ( 2016) cestoval, protože jsem chtěl tehdy kromě města Aš navštívit i dvě  blízká města v Bavorsku.

http://soutok.blogspot.com/2016/07/na-vylet-k-bismarckove-rozhledne-v-asi.html

Jenže, tehdy mě zajímala především západní strana té mapky. Nyní se tedy ukázalo, že zatímco železniční jízdenka  Region Karlovarský platí až od zastávky Boč, tak EgroNet začíná už v Chomutově. A to je obrovský rozdíl, protože pokud vám DÚK končí v zastávce Perštejn, tak jste mezi těmito dvěma zastávkami ( Boč a Perštejn) černým pasažérem.

 Přitom je mezi oběma jízdenkami směšný rozdíl 10 Kč  a další zřejmě ten, že celodenní regionální jízdenky ČD pro různé kraje vám v Mělníku zřejmě prodají, pokud tedy bude otevřena pokladna, ale EgroNet s největší pravděpodobností ne. Podobné je to s jízdenkou Labe-Elbe, nebo s Euro-ticket-Nisa ( Bývalý Libnet+ pro region Liberecko, Lužice a část Polska).

Pokud jste tedy četli o mých výletech do Karlovarského kraje ( Na Klínovec se dostanete dokonce jen na DÚK autobusy z Klášterce nad Ohří), tak víte, že není nic snadnějšího, než tedy přijet osobním vlakem do Chomutova a během 30 minut čekání na rychlík si koupit jízdenku EgroNet, na kterou můžete  teoreticky zajet až téměř na západ Horních Franků v Bavorsku, nebo do Durynska, pokud se nejdéle asi do 18.19 hodin vrátíte do Chebu a nějak v Ústí nad Labem vydržíte to čekání na flamendrák ( 22.40), který vás v půlnoci dopraví na Mělník, kde spoj končí :-). A to vše prosím za pouhých  370 Kč-. ( celodenní DÚK 170 Kč + EgroNet 200 Kč).

Vidíte, v roce 2004 jsem jel prakticky za stejný peníz do Regensburgu a dnes je o 20 let více a dá se za stejný peníz dojet také pěkně daleko :-). Přitom by vás dnes Regensburg rychlíkem vyšel na 999 Kč. Ale, netvrdím, že je třeba jezdit až někam do Bavor, avšak ta cena za výlet kamkoliv na Karlovarsko je přímo úžasná a čas na turistiku, nebo někde na nějaké zastavení je dostačující. To ostatně znáte z těch cestopisů na Jízdenku na léto.

Největším problémem je tedy počasí a brzké ranní vstávání.  Co je však škoda pro všechny, tak to je fakt, že se lidé dozví spoustu věcí z politiky, ze života někdy už až neznámých celebrit, z černé kroniky, ale takové praktické věci, které můžeme k radosti nás i přepravců užít si musíme zjišťovat sami a ne vždy pak tyto nabídky provozovatelů vydrží, protože je jen málokdo zná a  užití je další věcí.


Jakmile se  na Mělníku něco buduje, tak to přitahuje pozornost veřejnosti a stejné to mám i tady na Soutoku. První dva snímky tedy patří aktuálnímu stavu mostu v Klášterní ulici přes říčku Pšovku.



Tady jsme už v Rybářích, kde kromě krásné vozovky přibylo množství parkovacích míst pro automobily, parádní chodník i celkem pěkná autobusová zastávka.






U zastávky jsem si tak trošku vzpomněl na svůj letní výlet ve Znojmě i určitou mělnickou historii. Ve Znojmě jim totiž letos nově vyrostla dole pod městem u řeky Dyje konečná autobusová zastávka, u které stojí  nějaké muzeum motocyklů a restaurace s venkovním posezením poblíž řeky.

V Rybářích měly a mají dlouhá léta svoji zastávku na znamení autobusy jedoucí do Kralup nad Vltavou, Vraňan, Horních Počapel a Roudnice nad Labem. Pak přišlo období, kdy i na Mělníku vznikly po takzvaném ,, Nádražáku" ( Mlazice - loděnice- Pšovka - Fibichova- Blata - nádr. ČD) čtyři linky MHD. Nádražák se proměnil v číslo 3 a jeho trasa se protáhla v jednom směru přes Neuberk a Chloumeček na Chloumek ( Kokořínská ulice) a ve druhém směru krátce Brozánky-Hořín-Vrbno, čímž doplnil linku do obce Vrańany, která měla v době ,, Nádražáku", jako jediná také červený autobus, a také odjížděla z Fibichovy ulice ze stání číslo 3.

To však bylo již autobusové nádraží dole na Podolí a populární zakulacené autobusy  RTO  nahradila hranatá karoserie značky Karosa. Později se linka MHD číslo 3 proměnila v dnešní  linku číslo 474.  Ta dnes začíná na Brabčově a za Chloumkem nahradila původní ,, Kokoříňák" jezdící až do daleké obce na severu našeho okresu Střezivojice.





Mšeno má nové stránky, a tak tu mám v takovém obrázkovém přehledu akce měsíce Srpna.



Na závěr ještě mé oblíbené mediální výstaviště v Lysé nad Labem a pokud bude zítra pršet, tak si jistě dáme zase nějaké obrázky. Pohodový víkend.











2 komentáře:

  1. V letech 2018-2022 skutečně jízdenka Labe-Elbe platila jen do Štětí a šla koupit jen v Ústeckém kraji, ale dnes platí zase až na Mělník a jde koupit normálně na pokladně nebo u průvodčího.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moooc !!! Teď na to koukám a stav věcí dokonce již k 1.4. 2022 je tak, jak píšete. Pro nás na Mělníku tedy příjemné plus, ale jinak typická ukázka toho, jak si lidé dokonce i zaujatí pro věc vloží jednou do hlavy nějakou změnu a je hotovo. To budu muset raději vzkázat dalšímu zájemci o železnici ( možná to ví), se kterým jsme se o tom naposledy bavili, když ji ( jízdenku) odtud zrušili.

      Tak, já třeba zrovna například v Drážďanech vlakem ( naposledy na kole v roce 2012) od roku 2004 nebyl a momentálně žiji občas výlety po Čechách, ale to se může třeba i za čas snadno změnit a nejsou tam jen Drážďany.

      Vymazat